19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Stop krigsøvelsen Aurora

Stop krigsøvelsen Aurora

Fra den 11. til den 29. september gennemfører NATO en storstilet øvelse i Sverige ved navn Aurora, opkaldt efter den panserkrydser, som affyrede det indledende skud til revolutionen i 1917.

Med den svenske øvelse træner NATO brug af Sverige som opmarchområde til en eventuel krig med Rusland. Det er blevet muligt på grund af den værtslandsaftale, som den svenske Riksdag indgik med NATO den 25.maj 2016. Værtslandsaftalen indebærer at NATO - efter invitation fra den svenske regering - må stationere tropper på svensk område. Den indebærer også muligheden for, at der kan føres krig mod et tredje land fra svensk territorium. 

Med den svenske øvelse træner NATO brug af Sverige som opmarchområde til en eventuel krig med Rusland. 

Aurora 17 er den største militære øvelse i Sverige efter den kolde krig. Op mod 20.000 soldater fra Sverige, USA, Frankrig, Litauen, Estland, Finland, Danmark og Norge deltager. Der bliver ikke givet nogen garantier for, at der ikke medføres atomvåben til øvelsen. 

En række protester finder sted i Sverige mod denne øvelse. Lørdag 16. september klokken13 bliver der demonstration i Gøteborg fra Gustav Adolfs Plads. Her deltager også fredsaktivister og NATO-modstandere fra Danmark og Norge.

Danske soldater skal som sagt også deltage i øvelsen. Danmark og resten af Norden trækkes stadig dybere ind i forberedelser til krig. Gennem sine angrebskrige er NATO ansvarlig for tab af tusindvis af menneskeliv i Jugoslavien, Asien og Nordafrika, og gennem Danmarks deltagelse er vi medskyldige.

Stop NATOs aggressive krigspolitik. NATO ud af Norden! 

De svenske paroler for demonstrationen er: 

  • NATO ut ur Sverige 
  • Riv opp värdlandsavtalet 
  • Inga kärnvapen på svensk mark 

De danske paroler er:

  • Ingen opbakning til USAs og NATOs trusler og krigspolitik 
  • NATO ud af Norden - Danmark ud af NATO. Ingen NATO og USA baser i Norden 
  • Nej til kampfly og dansk deltagelse i missilforsvaret 
  • Danmark skal underskrive FN’s forbud mod atomvåben

Underskrivere: Tid til fred – aktiv mod krig, Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed DK, Fredsvagten ved Christiansborg, Aldrig mere krig, Århus mod krig og terror, Stop terrorkrigen – Ud af NATO, Deutsche Friedensgesellschaft – Vereinigte KriegsdienstgegnerInnen landsforbund Hamborg-Slesvig-Holsten 

14. sep. 2017 - 08:09   14. sep. 2017 - 08:10

Udtalelse

fra en række danske og tyske fredsorganisationer