27 May 2018  

KBH: Let skyet, 17 °C

Fordøm USA's missilangreb i Syrien

Fordøm USA's missilangreb i Syrien

USA har sendt missiler mod Syrien på baggrund af en formodning om, at den syriske regering er ansvarlig for et angreb med giftgas. Men det er udokumenteret.

USA har natten til den 7. april gennemført et missilangreb mod den syriske luftbase Al Shayrat. Angrebet er i åbenlys strid med folkeretten og må på det kraftigste fordømmes som en aggressiv handling.

Stærke kræfter i USA ønsker et Syrien uden en central regering og uden modstandskraft i forhold til amerikanske interesser.

En krig mod Syrien må forhindres. Udenrigsminister Anders Samuelsen har allerede meldt ud, at Danmark er klar til at udvide den danske militærindsats i Syrien, og den danske regering afventer blot en telefonopringning fra Trump.

At bruge giftgas er en forbrydelse, men der findes ingen kendt dokumentation for, hvem der står bag angrebet. Selv danske eksperter har vurderet, at den officielle amerikanske påstand ikke militærstrategisk giver nogen mening.

Den syriske regering har ingen gavn af et sådant angreb. USA retter nu sit militær direkte mod Syrien og Assad, mens koalitionen officielt befinder sig i landet for at bekæmpe Islamisk Stat.

Men ved at angribe den syriske luftbase svækker USA direkte bekæmpelsen af IS, hvor de syriske fly udgør en vigtig faktor.

Risiko for storkrig

Det forlyder da også, at IS har indledt en offensiv i den østlige del af Homs-provinsen. USA har skabt en yderst farlig situation, der kan antænde en storkrig med deltagelse af USA, Rusland, Israel og en række andre lande, herunder Danmark.

Angrebet kommer i en situation, hvor slutspillet om Syrien er i gang. Stærke kræfter i USA ønsker et Syrien uden en central regering – et land der er opsplittet og uden modstandskraft i forhold til amerikanske interesser.

Efter giftgasangrebet er Trumps holdning ændret fra en angivelig accept af den syriske befolknings ret til at vælge sit lands fremtid til at ønske at afstraffe og måske fjerne Assad-regeringen med magt.

Det formodede giftgasangreb behandles nu i FN’s Sikkerhedsråd, og det er FN, der skal bestemme eventuelle sanktioner mod de ansvarlige.

Alle fredselskende mennesker må tage afstand fra USA’s brutale angreb – såvel som fra brugen af giftgas - og afvise at Danmark kan støtte aggressionshandlinger som denne, der sker på et løst og udokumenteret grundlag og kun optrapper en konflikt, der vil være ødelæggende for den syriske befolknings mulighed for at opnå fred og genopbygge deres land som en selvstændig nation.

Vi må sige nej til krig mod Syrien og fordømme USA’s missilangreb. 

 

12. apr. 2017 - 08:26   12. apr. 2017 - 08:30

Udtalelse

fra Aarhus mod Krig og Terror