19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

USA vil føre krig uden deadline

Trumps nye Afghanistan-strategi

USA vil føre krig uden deadline

USA's præsident Trump truer med ubegrænset krig i Afghanistan for eventuelt at bane vejen for forhandlinger med Taliban. Henrik Ø. Breitenbauch, leder af Center for Militære Studier på Københavns Universitet, mener, at der ikke findes militære løsninger for krigen i Afghanistan.

Den amerikanske præsident Donald Trump truer med ubegrænset krig, samtidigt åbner han for en forhandlet aftale med Taliban i Afghanistan.
FOTO: Joshua Roberts/ Scanpix
1 af 1

I en tale til USA mandag i sidste uge sagde USA's præsident Donald Trump, at USA ikke vil sætte en deadline for, hvornår krigen i Afghanistan skal slutte. 

– Vi vil ikke tale om antal af tropper eller vore planer for yderligere militære aktiviteter. Forholdene på jorden, ikke vilkårlige deadlines, vil sætte retningslinjer for vores strategi fremover, sagde Donald Trump. 

Han uddybede, at han ikke vil sige, hvornår USA vil angribe, kun at landet vil angribe. 

– En anden fundamental søjle i vores nye strategi er samarbejdet mellem alle USA's magtinstrumenter, diplomatiske, økonomiske og militære, frem mod et succesrigt endemål, lød det i talen. 

Trump understregede, at det ikke længere gælder om at opbygge en afghansk nation, men at "dræbe terrorister", og at USA vil vinde. 

Åbner for aftale

Donald Trump åbnede imidlertid også for en aftale med Taliban i Afghanistan.

– En dag, efter en effektiv militær indsats, vil det måske være muligt at få en politisk aftale, der inkluderer elementer af Taliban og Afghanistan, men ingen ved, hvornår eller hvis det overhovedet vil ske, sagde han i talen. 

Vi kan måske ikke vinde, men det kan I heller ikke.
Rex Tillerson, USA's udenrisgminister

Dagen efter sagde USA's udenrigsminister Rex Tillerson, at USA går efter en forhandlet aftale med Taliban. 

– Hele denne indsats er målrettet at sætte Taliban under pres, at få Taliban til at forstå, at man ikke kan vinde på slagmarken. Vi kan måske ikke vinde, men det kan I heller ikke. Så på et tidspunkt vil vi komme til forhandlingsbordet og finde en måde at afslutte dette på, sagde Tillerson til pressen tirsdag. 

Heller ikke Rex Tillerson vil oplyse, hvor mange soldater eller hvor lang tid der skal til, eller hvorvidt USA vil benytte flere lejesoldater end før. Men i en udtalelse fra ministeriet siger Tillerson, at USA er parat til at forhandle med Taliban "uden forudgående betingelser".

I modsætning til Præsident Trumps gentagne løfte om at USA vil vinde, siger Tillerson, at USA ikke kan vinde. 

USA lægger op til ubegrænset krig og uendelig besættelse på den ene side og åbner for en politisk løsning på den anden. 

Truer Pakistan

Trump brugte meget tid i sin tale på at true Afghanistans naboland Pakistan. 

– Den næste søjle i vores nye strategi er at ændre tilgangen til, hvordan vi håndterer Pakistan.VI kan ikke længere tie stille om Pakistans politik for at åbne sikre områder for terrororganisationer, Taliban og andre grupper, der er en trussel mod regionen og ud over den, sagde Trump.  

– Pakistan har givet ly til de samme organisationer, der hver eneste dag forsøger at slå vores folk ihjel, sagde Trump. Han forsatte, at det vil ændre sig, og at det vil ændre sig umiddelbart. 

Trump afslørede ikke, hvad konkret der skal ændres i politikken i forhold til Pakistan, men understregede, at de milliarder af dollars, Pakistan har fået i militær hjælp, ikke kan fortsætte. 

Som en nye strategi nævnte Trump endvidere, at USA vil satse på et strategisk samarbejde med Pakistans rival Indien. Ifølge præsidenten skal Indien først og fremmest bidrage økonomisk til krigen. 

Endelig understregede Trump, at militæret vil få de nødvendige redskaber, samt at han vil fjerne de restriktioner, der er på brugen af militæret. Det kan betyde, at USA genoptager de droneangreb i Pakistan, der stort set blev indstillet sidste år efter pakistanske protester. Udenrigsminister Tillerson nægtede at svare på spørgsmål fra den amerikanske presse, om der var planlagt angreb mod Pakistan. 

Ingen militær løsning

– Der har før været kontakter til Taliban. Dybest set er talen et udtryk for, at man ikke tror på, at konflikten kan løses militært, men at man fastholder det militære pres op til forhandlingerne, siger Henrik Ø. Breitenbauch, centerleder for Center for Militære studier ved Københavns Universitet, til Arbejderen.

Det ikke er en ny tanke, den har cirkuleret helt tilbage fra tiden under præsident Bush, lyder det fra centerlederen. 

Henrik Ø. Breitenbauch siger også, at skiftet fra et mål baseret på betingelser, i modsætning til et mål baseret på dato, er nyt, selvom også det har været debatteret gennem lang tid. 

31. aug. 2017 - 17:32   03. sep. 2017 - 13:39

Afghanistan

rj@arbejderen.dk
Invasionen af Afghanistan 2001
 • Efter angrebet på World Trade Center 11. september 2001 beskyldte USA Afghanistans Taleban-styre for at holde hånden over Osama bin Laden, som USA mente stod bag angrebet.
 • 7. oktober 2001: USA bomber og invaderer Afghanistan og installerer sin egen lydstat

Krigen kom til at koste 5000-6000 civile afghanere livet.

 • Danmark foretog i februar 2003 sine første bombardementer af afghanske landsbyer fra F-16 fly.
 • For at aflaste USA's militær, blev der i august 2003 indsat en NATO styrke i landet. Der var tale om den første NATO mission udenfor Europa i alliancens 54 årige historie. Missionen blev underlagt et FN mandat. Danske styrker indgår.

Flere fremtrædende britiske militærfolk erkendte i 2007, at NATO var ved at tabe krigen mod Taliban.

 • Danmark trak i 2007 sine styrker ud af Irak for i stedet at koncentrere dem i det sydlige Afghanistan i Helmand-provinsen. 
 • I juli 2010 offentliggør WikiLeaks 90.000 fortrolige dokumenter fra Pentagon om krigen i Afghanistan om at besættelsesstyrkern årligt dræber mange hundrede civile.
 • I april 2011 blev det afsløret, at danske styrker i Afghanistan rutinemæssigt anvender hvid fosfor mod civilbefolkningen. Det sker i strid med 4. Genevekonvention.
 • Præsidentvalget i 2014 blev vundet af den uafhængige kandidat Ashraf Ghani.

28. december 2014: USA overlod formelt Afghanistan ansvaret for krigen i landet. USA bevarede dog 9800 kampsoldater i landet. Dertil kom 2000 NATO-soldater.

 • Krigen har indtil da kostet USA omkring 1000 milliarder dollars.
 • Den har kostet over 40.000 mennesker livet. De fleste af dem afghanske civile.
 • 3487 NATO-soldater – heraf 43 danske soldater – dør i tjeneste i Afghanistan.

Kilde: Guia del Mundo