19 Apr 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

USA sendte våben til al-Qaeda-område

Våbenfund Aleppo

USA sendte våben til al-Qaeda-område

USA købte og hjalp til med til at smugle for 1,3 milliarder dollars våben og ammunition fra otte østeuropæiske lande til den væbnede modstand mod Syriens præsident Assad.

Væbnede oppositionssoldater i al-Rashideen i Aleppo-provinsen, 30. december.
FOTO: Ammar Abdullah/Reuters/Scanpix
1 af 1

Få dage efter at den syriske storby Aleppo blev befriet for væbnede oppositionsgrupper i december, dukker hele lagre våben frem, hvor en stor del er fremstillet i USA. Våbnene er fundet i områder, som var kontrolleret af al-Qaeda-grupper.

Våben og ammunition blev dirigeret gennem to kommandofaciliteter, kaldet Military Operation Centers (MOC) i Jordan og Tyrkiet.
Robert Ford

– Størrelsen af fundet er meget foruroligende, siger major Ivan Gromov, der er leder af russiske minører til tv-stationen Rossiya-24 om fundet af et kæmpe lager i Østaleppo den 28. december med ammunitionskasser, Grad-raketter, miner og håndgranater, produceret i USA, Bulgarien og Tyskland.

Qaeda-kontrol

Det omtalte lager var under kontrol af gruppen Jabhat Fateh al-Sham, som er en afdeling af terrornetværket al-Qaeda.

Et bulgarsk tv-hold fra Nova TV fandt et andet af Jabhat Fateh al-Shams våbenarsenaler med BM-21-raketstyr (Grad), fremstillet i Bulgarien. 

Oberst Steve Warren fra USA's hær indrømmede allerede på en pressekonference den 20. april sidste år, at Jabhat Fateh al-Sham (tidligere Jabhat al-Nusra) dominerede i Østaleppo.

– Det er primært Jabhat al-Nusra, der styrer Aleppo, sagde han ifølge Pentagons hjemmeside, defence.gov.

USA købte våben

Nu antyder nye udtalelser fra USA's ambassadør i Syrien fra 2010 til 14, Robert Ford, at USA var med til at smugle våben for 1,3 milliarder dollars fra otte østeuropæiske lande som Tjekkiet, Rumænien, Montenegro og Bulgarien til Syrien.

– Våben og ammunition blev dirigeret gennem to hemmelige kommandofaciliteter, kaldet Military Operation Centers (MOC) i Jordan og Tyrkiet, siger Robert Ford i en rapport fra den uafhængige researchgruppe BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), citeret i magasinet New Easters Outlook.

Ifølge BIRN-rapporten købte USA våbnene i Østeuropa og "leverede dem i store mængder" til Syrien gennem forsvarsministeriets "Department of Defense Special Operations Command (SOCOM).

"SOCOM bestilte flere fragtskibe med afgang fra havne i Rumænien og Bulgarien for at levere 4,7 ton våben og ammunition", skriver BIRN.

04. jan. 2017 - 08:10   08. jan. 2017 - 13:02

Syrien

ah@arbejderen.dk
Krigen i Syrien
 • Siden 2011 har der været væbnet opstand mod styret i Damaskus.
 • Over 250.000 er blevet dræbt.
 • 7,6 millioner syrere er interne flygtninge.
 • 4,8 millioner syrere er flygtet ud af landet. Heraf befinder 2,7 millioner sig i Tyrkiet, godt én million i Libanon og over 600.000 i Jordan.
 • USA, Qatar, Saudi-Arabien og en række vestlige lande har fra krigens start støttet den væbnede opposition.
 • Siden 22. september 2014 har USA og allierede gennemfører luftangreb i Syrien mod Islamisk Stat.
 • Luftangrebene sker uden tilladelse fra den syriske regering.
 • Rusland indledte 30. september 2015 bombninger i Syrien mod IS og den væbnede opposition efter invitation fra den syriske regering.
 • Tyrkiet invaderede 24. august 2016 Syrien og begyndte at oprette en "humanitær korridor" ved grænen.
 • Syriske regeringsstyrker kontrollerer 85 procent af landets befolkede områder.
 • 13-14. december 2016 opnåede regeringsstyrker, støttet af russiske fly og libanesiske allierede en total sejr i Syriens næststørste by Aleppo.
 • 29. december 2016 blev en våbenhvileaftale fremlagt, foreslået af Rusland, Iran og Tyrkiet.
 • I februar 2017 startede fredsforhandlinger i Astana, Kasakhstan, der efterfølges af møder i Genève, Schweitz. 

Kilder: CNN, FN, The Guardian, SANA, UNHCR