22 Apr 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

USA-angreb mod Syrien er imod folkeretten

Eksperter anklager Trump

USA-angreb mod Syrien er imod folkeretten

Flere eksperter mener, at USA's aktion er et brud på folkeretten.

Syriens forsvarsstab besøger Shayrat-basen efter USAs missilangreb fredag.
FOTO: HO/SANA/AFP/Scanpix
1 af 1

USA's præsident, Donald Trump, forsvarer USA's missilangreb på Shayrat-luftbase nær Homs i Syrien natten til fredag i sidste uge.

– Vi forsvarer USA's vitale nationale sikkerhedsinteresser. Og vi beder om Guds visdom til at klare denne udfordring, sagde han fra sit feriested, Mar-a-Lago i Florida.

Vi forsvarer USA's nationale sikkerhedsinteresser. Og vi beder om Guds visdom for at klare denne udfordring. Donald Trump

Luftangrebet natten til fredag var udløst af tirsdagens voldsomme hændelse i et oprørskontrolleret område, hvor angiveligt 86 mennesker tirsdag mistede livet på grund af giftgas i byen Khan Sheikhoun i den nordlige Idlib-provins.

Det er endnu uklart, hvem der forårsagede dødsfaldene i landsbyen. 

USA's udenrigsminister Rex Tillerson blev på en pressekonference natten til fredag spurgt, om USA vil lede en international koalition for at fjerne Syriens præsident Bashar al-Assad.

– Disse skridt er allerede i gang, sagde Tillerson og tilføjede, at Assad "ikke har nogen rolle i et fremtidigt Syrien", lød det ifølge dagbladet USA Today.

Folkeretten brudt

I dagene efter USA's missilangreb er en række statsledere kommet med støtte til USA. Det gælder både fra Israel, Saudi-Arabien, Storbritannien, Australien – og Danmark.

Støtten kommer, selvom om folkeretten klart siger, at væbnet magt kun kan ske, hvis der foreligger et mandat fra FN's Sikkerhedsråd, hvis en regering beder om hjælp, eller der er tale om selvforsvar.

Folkeretten, som alle medlemmer af FN skal rette sig efter, regulerer forholdet mellem stater, og hvornår en stat lovligt kan bruge væbnet magt på en anden stats territorium. 

Flere eksperter i folkeret mener nu, at USA's missilangreb på Syrien var et klokkeklart brud på folkeretten. 

– En beslutning om at straffe eller reagere mod Syriens regering skal tages af FN's Sikkerhedsråd, siger Ove Bring, professor emeritus i folkeret ved Försvarshögskolan i Stockholm, til det svenske dagblad Aftonbladet.

– Og selvforsvar, var det ikke. Trump havde aldrig været i stand til at få angrebet igennem FN's Sikkerhedsråd. Det havde Rusland standset, fortsætter han og tilføjer, at der nu er fare for kollision mellem stormagterne, som kan eskalere til en storkrig.

Han mener, at USA burde have ventet, til FN's Sikkerhedsråd havde undersøgt, hvem der stod bag tirsdagens episode i Idlib med giftgas.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, ligger på samme linje.

– Sveriges holdning er, at vi skal løse dette i FN's Sikkerhedsråd, hvor vi nu har plads. Vi må finde en politisk løsning på problemet, siger han.

Større indsigt

Chefen for den norske hærs ABC-skole, oberstløjtnant, Per Inge Ohrstrand, ekspert i beskyttelse af soldater mod kemiske våben, tøver med at skyde skylden på Assad for det påståede kemiske angreb i Idlib.

– Det er svært at konkludere noget, før du får større indsigt. OPCW – Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben – er på sagen, og jeg håber, at de hurtigt får adgang til gerningsstedet, siger han til norske dagblad Klassekampen.

Rusland er rasende

Ruslands topdiplomater er rasende på USA. Der var – ifølge tv-stationen RT – russisk personel til stede på den angrebne flybase. Senere i dag er Sikkerhedsrådet indkaldt til hastemøde på Ruslands foranledning.

– At Assad brugte kemiske våben i Idlib-provinsen er baseret på forfalskede rapporter fra gruppen De Hvide Hjelme – en gruppe, der længe har været miskrediteret, siger  Dmitry Peskov​, talsmand for præsident Vladimir Putin.

Selv siger Syrien, at det ikke bruger kemiske våben, og anklager den væbnede oppositions soldater for at have oplagret kemiske stoffer.

– Jeg understreger endnu en gang, at den syriske arabiske hær ikke bruger – og ikke vil bruge – lignende våben, selv mod de terrorister, der kæmper mod vort folk, siger Syriens udenrigsminister Walid Moallem ifølge tv-stationen ABC.

10. apr. 2017 - 09:16   12. apr. 2017 - 14:32

Syrien

ah@arbejderen.dk
Sket i Khan Sheikhoun
  • Tirsdag den 4. april klokken 11:30 angreb syriske bombefly mål i byen Khan Sheikhoun i Idlibprovinsen i det nordlige Syrien. Området er kontrolleret af regeringsfjendtlige grupper.
  • Under angrebet bredte der sig en sky af giftgas i området. Mindst 70 mennesker – heraf mange børn – blev dræbt ifølge FN's sundhedsorganisation WHO. Et stort antal kom alvorligt til skade og blev behandlet af læger, heraf nogle på hospitaler i Tyrkiet.
  • Syriens regering afviser anklager om at have kastet bomber med giftgas.
  • Rusland, som støtter den syriske regering, siger, at de syriske bomber ramte et våbendepot og et lager af giftgas tilhørende oprørerne.
  • Onsdag indkaldte Storbritannien og Frankrig FN's Sikkerhedsråd til hastemøde. Her fremlagde Frankrig, Storbritannien og USA et forslag til en resolution, som giver Syriens regering og præsident Assad skylden for gasdrabene i Khan Sheikhoun. Rusland, som har vetoret, i Sikkerhedsrådet afviste resolutionen.
  • Sikkerhedsrådet skal senere genoptage mødet om sagen. En række FN-organisationer arbejder med at indsamle oplysninger om angrebet.
  • Fredag 7. april om morgenen angreb USA en syrisk militærbase med 59 missiler som modsvar på det påståede kemiske angreb.

Kilde: BBC & FN