22 Apr 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Trump bryder med gamle allierede

TPP-forlis skaber uro i Asien

Trump bryder med gamle allierede

Donald Trump har taget livet af investerings- og frihandelsaftalen TPP. Australien vender sig nu forsigtigt mod Kina. Japan frygter at stå alene igen.

Præsident Donald Trump har trukket USA ud af en investerings- og frihandelsaftalen TPP med lande omkring Stillehavet. Siden har Trump angiveligt skældt Australiens premierminister huden fuld for i stedet at invitere Kina med i TPP.
FOTO: Carlo Allegri/Reuters/Scanpix
1 af 1

Frihandelsaftalen Trans-Pacific Partnerswhip (TPP) blev anbragt på dødsgangen af det republikanske flertal allerede under præsident Obama, som forgæves forsøgte at sælge aftalen på, at den ville give USA mulighed for at sætte spillereglerne i Øst- og Sydøstasien samt Stillehavslandene.

Situationen åbner for, at flere lande bliver trukket mod Beijing.

Og Donald Trump havde allerede givet TPP nakkeskuddet, mens Obama endnu var præsident og den 19. og 20. november sidste år deltog i et APEC-topmøde i Perus hovedstad Lima. Flere af APEC-landene, som har ratificeret TPP og også de lande, der ikke er del af aftalen, forsøger at sondere terrænet efter at Trump har vraget aftalen.

Japan forsøger at få Trump til at vende om og lokker med den investeringspakke, som premierminister Shinzo Abe havde med til Washington den 10. februar. Her er flere projekter, som er i direkte konkurrence med Kina, blandt andet højhastighedstog.

Canadas statsminister Justin Trudeau mener det samme. Men han havde mere end nok at gøre med at forsvare den nordamerikanske frihandelsaftale (NAFTA) med Mexico under sit møde med Trump. Abe og Trudeau mener, at TPP er død uden USA, men at få Trump til at skifte mening er lige så sandsynligt som at møde 'rednecks' med 'dreadlocks'.

Nye positioner

Andre lande – hvoraf de fleste er medlemmer af Asiens infrastruktur-investeringsbank, som Kina tog initiativ til i 2009, og som blev operativ i fjor – har fattet interesse for det alternativ, som Kina har præsenteret for APEC. Det hedder Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Chile og Peru, som begge nød godt af råvareboomet til Kina inden væksten fladede ud, har ladet forstå, at de vil slutte sig til RCEP når TPP er endt i skraldespanden.

Malaysia og Singapore, som er blandt Beijings hårdeste kritikere i Sydøstasien, er med på RCEP. Australien og New Zealand, som er USA's nærmeste militære allierede i Stillehavsområdet, har taget RCEP under overvejelse.

Australiens statsminister Malcolm Turnbull har været i politisk uvejr efter nærmest at have fået en telefonisk skideballe af Trump. I slutningen af januar talte Turnbull om, at Kina kan slutte sig til TPP i stedet for USA.

Canberra sonderer

Det bliver vanskeligt at få det hele til at falde på plads. Den diplomatiske og økonomiske rivalisering mellem Kina og Japan vil sandsynligvis skærpes på ruinerne af TPP, mens Trump på et tidspunkt vil beslutte, hvor mange og med hvem Washington vil indgå tosidede frihandelsaftaler.

Trump er også utilfreds med en anden tæt allieret i regionen, Sydkorea. Beskyldningerne om, at Seoul og Tokyo holder deres valutaer won og yen undervurderet, dukker næsten op hver gang, der bliver slynget anklager mod Kina over kursen på renminbi.

– At miste USA fra TPP er et stort tab. Det er hævet over enhver tvivl. Men vi vil ikke slippe vores forpligtelser over for australske arbejdspladser, fastslog Turnbull efter at have diskuteret med Abe, om man skal fortsætte TPP uden USA eller invitere Kina med.

Forskellige interesser

Beijing har ikke svaret på TPP-invitationen og går i stedet ud med RCEP og det andet initiativ; Frihandelsområdet for Asien og Stillehavsområdet (FTAAP), mens Tokyo umiddelbart nedskød Turnbulls forhåbninger et 'waltzing' TPP – altså at gå videre med et TPP uden USA. Tokyo ville have en lavere landbrugstold i TPP for at komme ind på markedet i USA, men har omvendt ringe vilje til at give Australien og Canada den samme fordel.

Situationen åbner for, at flere lande bliver trukket mod Beijing, og præsident Xi Jinping, som også kan tilbyde andele i sin megasatsning "Yi dai, yi lu" (Et bælte, en vej) – også omtalt som 'Den nye Silkevej' gennem Asien og Centralasien til Europa; eventuelt med en sluse gennem Nordøstpassagen.

Japan og Australien ønsker imidlertid, at RCEP skal blive lige så omfattende som TPP og inkludere intellektuel ejendomsret samt en række andre områder. Det siger Beijing nej til.

Malaysia og Vietnam går først og fremmest efter frie markeder for deres industriproduktion. Tabet af TPP var en streg i regningen, men RCEP kan byde på nye muligheder som et "alternativt regionalt storskala handelsliberaliseringsinitiativ", siger Rajiv Biswas fra IHS Global Insight i Singapore til avisen Financial Times.

Kontrakter er stoppet

For Australien, der er en stor aktør inden for miner og landbrug, handler det om at tiltrække kinesiske investeringer og sikre landets eksport. Canberra varslede derfor den 23. januar, at myndighederne vil gennemføre en kritisk granskning og evaluering for at kortlægge, hvilke oversøiske investeringer (læs: kinesiske) samt salg og privatiseringer, der berører den nationale sikkerhed.

Det kommer i kølvandet på underskrivelsen i 2015 af en lejekontrakt med det kinesiske Landbridge Group på havnen i byen Darwin i Northern Territories. Lejen udgør 500 millioner australske dollars (over 2,5 milliarder danske kroner) for en periode på 99 år. Det kommer også efter, at Canberra har besluttet af nationale sikkerhedsgrunde at blokere for to udenlandske tilbud på elektricitetsnettet.

Den kritiske granskning er overladt til "Critical Infrastructure Centre" under rigsadvokatens kontor, skriver Financial Times.

Kinas investeringer i USA, Europa og Australien er rekordhøje. 

Canberra er hypersensitiv i forhold til kinesiske investeringer og har tidligere standset mange salg og investeringer. Det har pisket en fjendtlig stemning op imod "ABC-australiere" – Australian Born Chinese; altså kinesere født i Australien. Mange af de ledende familier i Darwin er kinesiske, beretter den britiske avis The Guardian. Darwin er også havnen, hvor USA's eneste base i Australien holder til. Den er USA's første militærbase i Asien anlagt efter Obamas strategi fra 2012 med større vægt på Asien.

Sagen er bøf...

Kinas direkte udenlandske investeringer (FDI) i USA, Europa og Australien er rekordhøje. Det har ført til strammere regulering i Canberra det seneste år. Der er vedtaget nye investeringslove og store tansaktioner er blevet annulleret. Efter hårdt pres fra Washington foretog Foreign Investment Review Board (FIRB) en gennemgang af den kinesiske havnekontrakt i Darwin.

Nu skal alle  strategiske investeringer ind under FIRB, som har blokkeret for salget af elselskabet Ausgrid både til det kinesiske State Grid Corporation og til Hongkong-selskabet Cheung Kong Infrastructure Holdings.

Også salget til Shanghai Pengxin Group af S. Kidman & Co, som udlejer store australske jordarealer, er blevet stoppet.

Begge de offentlige elforsyningselskaber er siden solgt til australske konsortier. Stramningerne hindrer ikke privatisering.

Derimod tjener Australien stort på opsvinget på markedet for oksekød i Kina og andre dele af Asien. Landet overhaler i år Brasilien som verdens største leveranddør af bøf. Kina alene står for 60 procent af den årlige vækst i salget siden 2012. I 2016 var salget på 825.000 tons okse- og kalvekød. Hongkongs import af oksekød er nummer to med en vækst på over ti procent om året.

Australien har investeret to milliarder dollars i øget kødproduktion de seneste to år.

Artiklen har været bragt i det norske dagblad Klassekampen.

14. mar. 2017 - 09:37   14. mar. 2017 - 09:40

Frihandel

Peter M. Johansen
journalist, Klassekampen
peter.m.johansen@klassekampen.no
TPP & RCEP

Trans-Pacific Partnership (TPP) er en handelsaftale, som omfatter Australien, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore, Vietnam og USA; men Trump har trukket USA ud af aftalen netop som den skulle sættes i værk.

RCEP – Regional Comprehensive Economic Partnership – omfatter Kina, Japan, Sydkorea. Australien, New Zealand, Filippinerne, Brunei, Indonesien, Vietnam, Laos, Cambodia, Malaysia, Thailand, Singapore, Myanmar og Indien.

Japan og Australien vil have alle de økonomiske områder, som er dækket af TPP med i RCEP – herunder intellektuel ejendomsret. Det afviser Kina.