23 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Sporvejsarbejdere siger nej til NATO-soldater

Protest mod militærøvelsen AURORA

Sporvejsarbejdere siger nej til NATO-soldater

Johannes Kvarnström er smed ved Göteborgs Sporveje. Den 16. september går han med i demonstrationen mod NATO-øvelsen AURORA 2017, og han tror, at mange andre fagligt aktive går sammen med folk fra fredsbevægelsen.

Tre uger i september vil over 20.000 soldater øve krig i Sverige under de rammer, som Sveriges såkaldte værtslandsaftale med NATO giver.
FOTO: Wojtek Radwanski/AFP/Scanpix
1 af 1

Det neutrale Sverige er fortid. NATO æder sig mere og mere ind på Sverige. Først med en aftale om 'Partnerskab for Fred', som det hedder. Sidste år blev der taget et nyt skridt, da Sverige underskrev en såkaldt værtslandsaftale med NATO. Og til september gennemføres den største militærøvelse i Sverige i flere årtier.

Øvelsen koster de svenske skatteydere 583 millioner svenske kroner.

Tillidsmanden og smeden Johannes Kvarnström, som arbejder på Göteborgs Sporveje, er 'förbannat', og han omsætter sin vrede til handling:

– Det ligger i vores tradition som fagbevægelse at være aktive mod militær og krigsforberedelse, siger han til Arbejderen. 

Sporvägare mot NATO

Johannes Kvarnström har været med til at stifte gruppen "Sporvägare mot NATO", sammen med kolleger i den faglige klub på arbejdspladsen under fagforeningen Kommunal Väst Teknik. Sporvognsarbejderne mod NATO er med til at forberede en demonstration mod NATO-øvelsen lørdag den 16. september i Göteborg.

Hele fagforeningen er ikke med, endnu kan man måske sige. For Johannes Kvarnström oplever, at der er en voksende bevidsthed i faglige kredse om NATO-spørgsmålet og en voksende uvilje mod den store NATO-øvelse Aurora 2017, som gennemføres tre uger i september.

Den koster de svenske skatteydere 583 millioner svenske kroner.

– Det er jo vanvittigt mange penge på en øvelse, og i det hele taget bruges der alt for store summer på militært. Pengene kunne anvendes bedre til at løse sociale opgaver eller på kultur, mener Kvarnström.

Den 25-årige socialdemokrat oplever også, at NATO-spørgsmålet skaber røre i partiet, hvor Sveriges neutralitet er hjerteblod for mange medlemmer. Der var en ophedet debat på partiets seneste kongres for et år siden. Men det den socialdemokratisk regering, der har underskrevet værtslandsaftalen med NATO.

Militærøvelsen Aurora 2017 vil omfatte over 20.000 soldater. Mindst 1000 af dem er amerikanske soldater, som deltager med kamphelikoptere, jagerfly og et kompagni amerikanske kampvogne omkring Göteborg.

Det skaber en del utilfredshed, at USA ifølge netværket STOPPA AURORA ikke har garanteret, at styrken ikke medbringer atomvåben. NATO er en atombevæbnet alliance, men Göteborgs kommunalbestyrelse har erklæret regionen for et atomvåbenfrit område, oplyser netværket.

NATO presser Rusland

NATO har på sine seneste topmøder besluttet en række initiativer, som retter sig mod Rusland. Fremskudte baser i Polen og andre lande, der grænser direkte op til Rusland. Opbygning af et missilskjold, som søger at ophæve atombalancen ved at undergrave Ruslands evne til at gengælde et eventuelt angreb.

Og NATO er begejstret for at have Sverige med:

– I den aktuelle kontekst med øgede bekymringer over Ruslands militære aktiviteter, optrapper NATO sit samarbejde med Sverige og Finland, sagde NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg, da han besøgte Sverige den 30. marts.

Netværket STOPPA AURORA har et andet syn på sikkerhed. 

"Fælles sikkerhed handler om at bygge tillid og undgå optrapning. Sanktionerne mod Rusland og daglige påstande om, at Rusland er den aggressive part, modvirker fred. Vi og verden har intet at vinde ved at udpege Rusland eller noget andet land som vores fjende", skriver netværket.

29. apr. 2017 - 15:28   02. maj. 2017 - 11:48

NATO-øvelse

se@arbejderen.dk
Aurora 2017
  • Militærøvelsen Aurora 2017 gennemføres over tre uger i september flere steder i Sverige, herunder på Gotland og ved Göteborg.
  • Der deltager 19.000 svenske soldater, 1400 soldater fra USA, og desuden deltager Frankrig, Finland, Estland, Danmark og Norge.
  • Navnet Aurora viser ifølge kritikere, at øvelsen er rettet mod Rusland. Aurora var navnet på det russiske krigsskib, som med et kanonskud gav signalet til starten på Oktoberrevolutionen i 1917.
  • Der er en række protester mod øvelsen. Blandt andet en demonstration i Göteborg lørdag den 16. september.
  • Flere oplysninger på: stoppaaurora17.se