18 Jun 2018  

KBH: Let skyet, 17 °C

OAS-leder kalder Maduro diktator

Venezuela under anklage

OAS-leder kalder Maduro diktator

Generalsekretær Luis Almagro fra Organisationen af Amerikanske Stater anklager Venezuelas præsident Nicolas Maduro for at være diktator, holde politiske fanger, stå bag tortur og udsætte befolkningen for sult. Han sammenligner Maduro med Pinochet og Somosa, men flertallet af landene i OAS afviser hans anklager.

OAS-generalsekretær Luis Almagro (t.v.) i samtale med USA's tidligere udenrigsminister John Kerry. Venezuela mener, at OAS er i lommen på USA, der betaler 60 procent af OAS' budget.
FOTO: State Department/Wikimedia
1 af 1

OAS-generalsekretær Luis Almagro retter i en 73 sider lang rapport om Venezuela et dramatisk angreb på landets valgte præsident Nicolas Maduro og hans regering:

Regeringen "overtræder sine borgeres rettigheder, holder politiske fanger, som kun er skyldige i uenighed, torturerer, stjæler, er korrupt, handler med narkotika og udsætter sit folk for mangel på mad, medicin og de penge, som behøves for at overleve".

Et flertal, herunder en række små og økonomisk sårbare nationer, afviste USA's pression.

Sådan lyder det i rapporten, som udtrykkelig sammenligner præsident Maduro med Latinamerikas værste diktatorer og bødler som Argentinas Videla, Chiles Pinochet, Perus Fujimori, Haitis Duvalier, Paraguays Stroessner og Nicaraguas Somoza.

"Det er dér Nicolas Maduro og Diosdado Cabello ender", skriver OAS-lederen Luis Almagro.

Diosdado Cabello er medlem af Venezuelas parlament og leder af det socialistiske parti PSUV.

Almagros rapport blev tirsdag i sidste uge fremlagt for de 35 lande, som er medlemmer af OAS – Organisationen af Amerikanske Stater. Rapporten blev dog afvist af et flertal blandt landene, og generalsekretærens forslag om at smide Venezuela ud af OAS, hvis regeringen ikke udskriver valg inden for 30 dage, kom end ikke til afstemning.

Siden har der rejst sig højlydte protester, der afviser anklagerne fra OAS, og som påpeger, at OAS er en utroværdig organisation, som aldrig gik imod den lange række af diktatorer, som Latinamerikas historie bugner af, og som Almagro henviser til:

"Siden sin grundlæggelse (i 1948; red.) har OAS medvirket til sammensværgelser imod de latinamerikanske folks uafhængighed med en række interventioner og kup. På grund af både tavshed og direkte medskyld er OAS ansvarlig for forbrydelser, tortur og forsvindinger af mere end 250.000 latinamerikanere", skriver Den Internationale Komite for Fred, Retfærdighed og Værdighed".

Komiteen samler personligheder og intellektuelle i Nord- og Sydamerika samt Europa. Komiteen har kontor i Oakland i Californien.

Dansk protest

Også i Danmark lyder der protester mod OAS og Luis Almagros optræden:

"OAS har i sin snart 70-årige historie lukket øjnene for snesevis af militærkup og diktatorers tortur og undertrykkelse; fra Guatemala i 1954 til Chile i 1973 og Honduras i 2009. Omvendt har organisationen sat sig i bevægelse, når folkelige kræfter tog og vandt magten i et land. Som da Cuba styrtede diktatoren Fulgencio Batista i 1959 og tre år senere blev smidt ud af OAS. Nu udspiller et lignende scenarium sig over for Venezuela, der har skabt store sociale fremskridt for den fattige befolkning."

Sådan skriver fagforeningen BJMF, Kommunistisk Parti, KPiD, Hands off Venezuela, Dansk-Cubansk Forening med flere i en fælles udtalelse.

Under den ophedede debat i OAS sidste tirsdag imødegik Venezuelas udenrigsminister Delcy Rodriguez anklagerne fra Luis Almagro.

Rodriguez påpegede, at aldrig før i Venezuelas historie har der som i dag været et sundhedssystem, som dækker 80 procent af befolkningen. Og i dag er Venezuela nummer fem blandt landene i verden målt på antal skoleelever og studerende i forhold til befolkningstal.

Seks millioner fattige familier er sikret mad gennem særlig distribution, og de seneste 16 år er antallet af folk, der modtager en pension fra staten vokset fra 300.000 til tre millioner – hele 95 procent af alle landets ældre.

OAS i lommen på USA

Delcy Rodriguez mener, at OAS er i lommen på USA, der – som hun understregede – betaler 60 procent af OAS's budget. 

Da USA's daværende præsident Obama i marts 2015 truede med at invadere Venezuela og underskrev et dekret om, at Venezuela udgjorde trussel mod USA's sikkerhed og udenrigspolitik, tav OAS, lød kritikken fra Rodriguez.

– OAS er blevet en dysfunktionel organisation, som handler i strid med international lovgivning, sagde udenrigsministeren med henvisning til, at det pågældende møde var indkaldt i strid med OAS's love.

USA havde forud for mødet i OAS lagt pres på medlemslandene for at få dem til at stemme for at suspendere Venezuela.

Men et flertal, herunder også en række små og økonomisk sårbare nationer afviste USA's pression. Blandt andre Haiti, Dominica, El Salvador og Den Dominikanske Republik modstod presset fra Washington, skriver den latinamerikanske tv-station TeleSur.

Den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat Marco Rubio har ifølge Telesur truet med, at Haiti mister sin økonomiske støtte fra USA på grund af landets opbakning til Maduros regering i Venezuela.

05. apr. 2017 - 08:41   05. apr. 2017 - 08:50

Venezuela

se@arbejderen.dk
Krisen i Venezuela
  • Venezuelas Bolivarianske revolution kom til magten med valget af Hugo Chávez til præsident i 1999. Chávez var præsident til sin død i marts 2013.
  • Gennem 16 år blev de sociale forhold forbedret. Uddannelse, sundhed, arbejde, bolig og pension blev tilgængelig for alle. 
  • Flere gange forsøgte Venezuelas højrefløj med støtte fra USA at vælte Chávez-regeringen.
  • Siden Nicolas Maduro blev valgt til præsident i april 2013, har højrefløjen skabt non-stop vold og politisk uro, mens det private erhvervsliv saboterer økonomien: Stopper produktion, tilbageholder varer fra butikkerne for i stedet at sælge dem på et sort marked og svindler med import og valuta.
  • Ved parlamentsvalget i december 2015 vandt højreoppositionen flertal. Det gør præsidentens og regeringens arbejde meget vanskeligt. Den 30. marts 2017 suspenderede Venezuelas højesteret parlamentet, fordi det har stoppet sit lovgivende arbejde og således bringer statens funktion i fare.
  • Oppositionen har indsamlet underskrifter for at afsætte præsidenten ved en folkeafstemning, men har ikke opfyldt valglovens krav for at få en folkeafstemning.
  • Lave priser på olie svækker Venezuelas økonomi, og tørke har i flere måneder ramt el-produktionen og landbruget.