22 Apr 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Kina kritiserer menneskerettigheder i USA

Fattigdom og racisme

Kina kritiserer menneskerettigheder i USA

USA udsender hvert år en rapport om, hvordan menneskerettighederne ikke respekteres i en lang række lande. Men der mangler altid et kapitel om menneskerettighederne i USA selv. Det råder Kina bod med en rapport.

USA er det land i verden, hvor den største andel af befolkningen sidder i fængsel. Hver tredje US-borger har været straffet.
FOTO: Remy Gabalda/AFP/Scanpix
1 af 1

Kinas statsråd har netop udsendt sin årlige rapport om menneskerettighederne i USA. Kina påpeger, at USA opkaster sig til "dommer over menneskerettighederne, men ignorerer sine egne forfærdelige problemer", skriver mintpressnews.

USA's brug af militære droner i Pakistan, Yemen og Somalia har kostet 800 civile livet.

Rapporten bygger på officielle tal fra USA samt forskningrapporter og analyser fra private organisationer. Blandt de mange kritikpunkter er der fokus på USA's fængsels-industrielle-kompleks. USA er det land i verden, hvor den største andel af befolkningen sidder i fængsel. Hver tredje US-borger har været straffet.

Fattigdom blandt børn er et andet kritikpunkt. 15 millioner børn i USA lever i familier med en indtægt under den officielle fattigdomsgrænse. Det svarer til 21 procent af alle børn.

Rapporten påpeger også, at USA har et problem med racisme: "Politidrab viser, at fortiden med raceterror og lynchninger fortsat lever", hedder det i rapporten, som tager fat på uligheden og en lang række sociale forhold i verdens rigeste land.

"Der var (i 2016) ingen fremskridt, når det handler om beskyttelse af kvinders, børns og ældres rettigheder. De sårbare gruppers rettigheder blev brudt i alvorlig grad", skriver rapportens forfattere.

Kineserne kritiserer desuden USA's krige og betegner dem som brud på menneskers rettigheder i en lang række lande. USA får skylden for at mellem 4568 og 6127 civile i Irak og Syrien er dræbt siden 2009. USA's brug af militære droner i Pakistan, Yemen og Somalia har kostet 800 civile livet, kritiserer den kinesiske rapport.

Endelig kritiserer rapporten at USA fortsat holder 59 personer ulovligt indespærret i deres fangelejr på Guantánamobasen i Cuba.

 

 

14. mar. 2017 - 10:30   15. mar. 2017 - 08:31

Menneskerettigheder

se@arbejderen.dk
Fattigdomsgrænser i USA

USA's myndigheder har fastsat officielle fattigdomsgrænser, som afhænger af husstandens størrelse:

  • 1 voksen: 11.484 dollars om året.
  • 2 voksne: 14.657 dollars om året.
  • 1 voksen og 2 børn: 18.123 dollars om året.
  • 2 voksne og 2 børn: 22.811 dollars om året.
  • Middelindkomsten for en familie i USA var i 2011 på 50.054 dollars.