24 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

Israel hjælper syriske islamister

Nye anklager:

Israel hjælper syriske islamister

Israel hjælper al-Qaeda i nabolandet Syrien ved at behandle gruppens sårede fra kampene mod Assad-styret. Men drusere på Golan-højderne angriber israelsk ambulance for at stoppe transporterne.

Ambulanceudstyr ligger her tilbage efter mandagens angreb på en israelsk militærambulance i Golan-højderne.
FOTO: Jalaa Marey/AFP/Scanpix
1 af 1

Drusere i de israelskbesatte Golanhøjder angreb mandag en israelsk militærambulance og dræbte en af to sårede syriske passagerer, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Vi vil ikke tillade nogen at tage loven i egen hånd, og vi vil ikke tillade nogen at forhindre israelske soldater i at udføre deres pligter.
Benjamin Netanyahu

Episoden antyder, at Israel hjælper islamistiske oprørere i Syrien, der på fjerde år kæmper mod præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker.

De to passagerer i ambulancen var ifølge angriberne medlemmer af den islamistiske gruppe al-Nusra-fronten, der er den syriske gren af terrornetværket al-Qaeda.

Al-Nusra-fronten er en af de største væbnede oppositionsgrupper i Syrien. 

Hændelsen i Golan-landsbyen Majdal Shams mandag var ifølge Reuters det andet drusiske angreb på en israelsk hærambulance på mindre end 24 timer.

Israelsk politi oplyser, at landsbyboerne smed sten og andet "kasteskyts" på ambulancen og påførte den omfattende skade samt forårsagede en forringelse af tilstanden for de to sårede syrere, der ikke befandt sig i en livstruende tilstand.

Den anden sårede syrer blev kørt til behandling på et israelsk hospital i kritisk tilstand, mens to israelske militære ambulancefolk blev behandlet for lettere skader, oplyser israelsk politi.

– Dette er en meget alvorlig hændelse. Vi vil ikke tillade nogen at tage loven i egen hånd, og vi vil ikke tillade nogen at forhindre israelske soldater i at udføre deres pligter, siger Israels premierminister Benjamin Netanyahu og opfordrer "drusernes ledere til at handle omgående for at dysse spændingerne ned".

Israel benægter dog, at det hjælper syriske islamister, men afviser ikke, at det hjælper oprørerne i landet.

I en erklæring siger Israels viceforsvarsminister, druseren Ayoob Kara, at Israels forsvarsminister Moshe Yaalon havde fortalt ham, at Israel aldrig vil hjælpe krigere fra især radikale jihadist-grupper som Islamisk Stat eller al-Nusra-fronten.

 

25. jun. 2015 - 11:18   26. jun. 2015 - 09:02

Golan

Anders Fenger
Skribent
Islamister i Syrien
 • Konflikten i Syrien startede i foråret 2011.
 • En væbnet opposition bekæmper præsident Bashar al- Assads styre.
 • De fleste grupper er ikke anerkendt af Vesten, men er islamister.
 • Den mest slagkraftige, væbnede, enkeltgruppe anses for at være Islamisk Stat (IS).
 • Ifølge FN's Sikkerhedsråd er IS "terrorister".
 • Islamisk Stats grundlag er salafismen, der er en en streng fortolkning af sunni-islam.
 • Islamisk Stat følger statsreligionen i Saudi-Arabien, der hedder wahabisme.
 • En anden stærk islamistisk gruppe hedder Jabhat al-Nusra, der i juli 2016 officielt brød med al-Qaeda og kaldte sig selv "Levant Conquest Front".
 • Ifølge FN's Sikkerhedsråd er organisationen "terrorister".
 • Andre stærke væbnede oppositionsgruppe hedder Islamisk Front (al-Jabhat al-Islāmiyyah) med gruppen Ahrar al-Sham som stærkeste medlem.
 • Med i Islamisk Front er også Islamic Movement og Suqour al-Sham-brigaderne.
 • Ahrar Al-Sham (Den Islamiske Bevægelse af Frie Mænd i Levanten) har anslået 10.000-20.000 bevæbnede medlemmer og er salafistisk, men ønsker vestlig støtte fra blandt andet USA.
 • FN har i resolution 2170 fra 15 august 2014 vedtaget, at ethvert land skal arbejde for at hindre krigere i at tilslutte sig al-Qaeda-grupperne og stoppe støtten med våben og penge – samt at terroristgrupperne skal afvæbnes og opløses.
 • Saudi-Arabien, USA og Qatar støtter den væbnede opposition med våben.
 • Flere islamistiske emirater er skudt op i syriske byer.

Kilder: Carnegie Endowment for International Peace, SNC, FN, Alastair Crooke