18 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

International boykot af Israel virker

Udenlandske investeringer falder

International boykot af Israel virker

Firmaer tør ikke investere i Israel længere. Udenlandske investeringer er faldet med 50 procent siden Israels angreb på Gaza i 2014. Den globale bevægelse for boykot af Israel bider sig fast.

Boykot af Israel øges. Bekymret mine hos Israels premierminister, Benyamin Netanyahu (til venstre)
FOTO: The Jewish Agency for Israel/Flickr
1 af 1

Udenlandske investeringer i Israel er styrtdykket næsten 50 procent siden angrebet på Gaza i juli 2014.

Arbejdet for boykot af Israel kan direkte aflæses i faldende udenlandske investeringer. 
Jan Mathisen

Dengang dræbte den israelske hær 2251 palæstinensere, heraf 551 børn. En stor bevægelse i sympati med Gaza rejste sig verden over.

50 procents fald

Ifølge FN's rapport, World Investment Report 2015, faldt de udenlandske investeringer i Israel fra 2013 til 2014 med 5,6 milliarder dollars. I 2013 investerede udenlandske interesser 12 milliarder dollars i Israel. Men i 2014 styrtdykkede tallet til kun 6,4 milliarder. 

En afgørende faktor for faldet er ifølge FN-rapportens forfattere presset på udenlandske virksomheder fra den globale boykotbevægelse mod Israel.

– Det, som førte til faldet i investeringerne, var Israels Operation Protective Edge i Gaza i 2014 og dén boykot, som Israel står overfor, siger en af forfatterne til rapporten, den israelske økonom Roni Manos, til nyhedsbureauet Ynet News.

Jan Mathisen fra Palæstinanetværket i det danske fagforbund 3F er begejstret for udviklingen.

– Det er fantastisk, at boykotbevægelsens arbejde direkte kan aflæses i faldende udenlandske investeringer i Israel. Kapitalen er tvunget til at tage bevægelsen seriøst, siger han til Arbejderen.
 
Han understreger, at det folkelige pres mod Israel er anderledes end presset mod Sydafrika, hvor det var FN, der indførte sanktionerne.
Jan Mathisen er desuden svært tilfreds med, at boykotten tilsyneladende også påvirker turismen. 

Ifølge tal fra Israels Hotel Association sidste år er der sket et fald i turisternes hotelbookinger i det første kvartal af 2015 med hele 28 procent. Turistministeriet har desuden offentliggjort tal, der viser, at 24 procent færre danskere rejste på ferie i  Israel mellem 2013-15.

Men Israel svarer igen.

Regeringen har for nylig oprettet et nyt ministerium til at bekæmpe BDS, kaldet Strategic Affairs, ledt af minister Gilad Erdan. BDS er navnet på den internationale bevægelse for boykot, deinvesteringer og sanktioner mod Israel.

– Som regeringsmedlem er jeg klar over den fare, vi står overfor på grund af BDS-bevægelsens anti-israelske aktiviteter. Vi er nødt til at presse BDS i defensiven og forbedre Israels internationale offentlige billede ", siger Gilad Erdan til Jerusalem Post. 

Boykot effektiv

BDS har simpelthen haft et succesår i 2015, skriver netportalen Electronic Intifada. 

Verdensbanken noterede sidste år, at forbrugerboykotten er en "nøglefaktor" bag nedgangen på 24 procent i palæstinensisk import af varer fra Israel i det første kvartal af 2015. 

I 2015 solgte det franske firma Veolia efter stort pres sine aktier i projekter på Vestbredden. Siden besluttede det store franske teleselskab Orange i juni at afslutte samarbejdet med sin israelske partner. Endelig vedtog EU i november at mærke varer fra israelske bosættelser.

04. feb. 2016 - 10:20   31. maj. 2016 - 10:48

Boykot Israel

ah@arbejderen.dk
Samarbejde med Israel
  • Danmark opretter i efteråret 2016 et nyt innovationscenter i Israel og øger samarbejdet med Israel om forskning, innovation og opfindelser.
  • Danmark råder over innovationscentre i syv innovationsknudepunkter verden over; München, New Delhi, São Paulo, Seoul, Shanghai, Silicon Valley og nu også Tel Aviv i Israel.
  • Det sker, selvom 170 palæstinensiske organisationer har opfordret omverdenen til at boykotte Israel økonomisk, politisk, akademisk og kulturelt – indtil landet trækker sig fra besatte områder.
  • FN's World Investment Report 2015 viser, at udenlandske investeringer i Israel er styrtdykket næsten 50 procent siden Israels angreb på Gaza i juli 2014.
  • Det svarer til et fald fra 12 milliarder dollars i 2013 til 6,4 milliarder i 2014.
  • I juni 2015 lækkede en israelsk finansavis en regeringsrapport, der anslog, at BDS (boykot, deinvesteringer og sanktioner) kan koste Israels økonomi 1,4 milliarder dollars om året.
  • Tænketanken Rand Corporation i USA vurderer dog, at omkostningerne kan være mere end tre gange højere:  47 milliarder over 10 år.
  • Ifølge tal fra Israels Hotel Association i 2015 er der sket et fald i turisternes hotelbookinger i det første kvartal af 2015 med hele 28 procent.
  • En total EU-boykot af israelsk handel vil koste 1.2 milliarder dollars i israelske tab.

Kilder: Udenrigs- og Uddannelses- og Forskningsministerierne i Danmark, UNCTAD, Financial Times, Global Research.ca