18 Jun 2018  

KBH: Let skyet, 17 °C

Genoptælling bekræfter sejren til Lenin Moreno

Præsidentvalget i Ecuador

Genoptælling bekræfter sejren til Lenin Moreno

Med en snæver sejr til Lenin Moreno fastholder centrum-venstre-kræfterne i Alianza PAIS magten i Ecuador, og venstrebølgen i Latinamerika undgik et tilbageslag.

Ecuadors kommende præsident sidder i kørestol. Han blev delvis lammet, da han i 1998 blev ramt af et skud i forbindelse med et røveriforsøg mod ham.
FOTO: Rodrigo Buendia/AFP/Scanpix
1 af 1

Lenin Moreno vinder anden runde af præsidentvalget i Ecuador. Det blev mandag bekræftet efter genoptælling af alle stemmerne.

Genoptællingen ender med samme resultat som første optælling: 51,15 procent til venstrekandidaten Lenin Moreno fra Allianza PAIS og 48,85 procent til den højreorienterede og nyliberale Guillermo Lasso, beretter nyhedsstationen Telesur.

Ecuadors valgkommission (CNE) har erklæret Moreno for vinder. Moreno fik 230.000 flere stemmer end finansmanden Lasso. Valgdeltagelsen var rekordhøj: 82,89 procent, meddeler CNE.

Et samlet folk kan vinde over imperiet og dets undersåtter.
Evo Morales, præsident i Bolivia

Moreno fik flertal i 11 ud af Ecuadors 24 provinser, skriver Prensa Latina. Men han vandt ikke flertallet i hovedstaden Quito og storbyen Guayaquil. Moreno rakte i sin sejrstale ud til oppositionen:

– Jeg vil blive alles præsident, både de der stemte på mig, og de der ikke gjorde, lover Lenin Moreno. Han blev valgt på løfter om at videreføre den såkaldte borgerrevolution med social fremgang, som den afgående præsident Rafael Correa har ført i 10 år.

Hilsener fra Latinamerika

Den latinamerikanske tv-station TeleSur beretter, at præsidenterne fra Venezuela, Bolivia og El Salvador var blandt de første til at lykønske Moreno med sejren:

"Et samlet folk kan vinde over imperiet og dets undersåtter. Til Lykke!", tweetede Bolivias Evo Morales.

Også Argentinas tidligere præsident Cristina Fernández de Kirchner ønsker Moreno til lykke.

Valget i Ecuador var en kamp mellem videreførelse af den såkaldte venstrebølge i Latinamerika – anført af lande som Venezuela, Cuba, Bolivia og Ecuador – og et styrket højre, som har fået fremgang, siden højrefløjens kandidat i Argentina, Mauricio Macri, vandt præsidentposten i december 2015 og dengang efterfulgte Cristina Kirchner. Siden har højrekræfter også taget magten i Brasilien.

Accepterede ikke nederlaget

Men modkandidaten, finansmogulen Guillermo Lasso, ville ikke acceptere nederlaget. Han krævede en genoptælling af alle stemmerne med påstand om valgsvindel. Eneste dokumentation for påstanden var forskel mellem nogle exitpols, der gav Lasso sejren, og valgresultatet.

BBC oplyser, at en exitpol fra instituttet Periles de Opinion på valgdagen gav Moreno en sejr på 52,2 procent, mens instituttet Cedato havde Lasso som vinder med 53,02 procent af stemmerne.

Lenin Moreno tilhører centrum-venstre-alliancen Alianza PAIS, som vandt flertal i parlamentet ved valget i februar.

04. apr. 2017 - 12:32   11. apr. 2017 - 09:30

Ecuador

se@arbejderen.dk
Ecuador
  • Hovedstad: Quito
  • Befolkning: 15,7 millioner (2015). Heraf 65 procent mestizer (blanding af oprindelig befolkning og hvid), 25 procent oprindelig befolkning og syv procent hvide. 
  • Valuta: US-dollar
  • Stemmeberettigede: 12,8 millioner
  • Præsident Rafael Correa har været ved magten i otte år.
  • Ecuador er et olieproducerende land og medlem af de olieeksporterende landes organisation, OPEC. Landet ligger nummer 30 på listen over lande, der producerer mest olie. Ecuador producerer 550.000 tønder om dagen (2016). 
  • ALBA: Ecuador er medlem af ALBA, som fremmer handel og samarbejde mellem ni lande i Latinamerika og Caribien. De største er Venezuela, Bolivia, Cuba og Nicaragua

Kilder: CIA - The World Factbook, Reuters, Telesur.