25 Apr 2018  

KBH: Spredte skyer, regn, 6 °C

Franske soldater skal blive i Mali

Ny præsident med løfter

Franske soldater skal blive i Mali

Frankrigs 1700 soldater i Mali skal blive i landet. Præsident Emmanuel Macron mener, de garanterer EU's sikkerhed.

Emmanuel Macron på besøg i Gao i Mali i sidste uge.
FOTO: Christophe Petit Tesson/AFP/Scanpix
1 af 1

Den nyvalgte præsident Emmanuel Macron ønsker fortsat fransk indblanding i Mali.

Den islamistiske terrorisme er en risiko for Europa. Men Frankrig garanterer fortsat sikkerhed i Mali.
Emmanuel Macron

Det fremgik af præsidentens udtalelser under hans besøg i det vestafrkanske land i sidste uge, skriver  den portugisiske ugeavis Avante!.

I januar 2013 invaderede 4000 franske soldater Mali under Operation Serval. 

Frankrig har stadig omkring 1700 soldater i storbyen Gao – en af Frankrigs største militærbaser i Afrika, som var mål for Macrons besøg. 

 – Den islamistiske terrorisme trives i Sahel-zonen og er selvfølgelig en risiko for Europa. Men Frankrigs militær garanterer fortsat sikkerhed i Mali, sagde Macron i Gao, citerer den spanske avis El Pais.

Han hyldede i den forbindelse Tyskland, der er den største bidragyder til FN's såkaldt fredsbevarende mission Minusma, der består af i alt 12.000 soldater.

Ingen fred i Mali

I 2015 blev der i Algeriet undertegnet en fredsaftale med nogle af Malis oprørsgrupper, men gennemførelsen har været vanskeligt, og de væbnede konfrontationer er ikke ophørt, anfører Avante! 

Ifølge den internationale sammenslutning for menneskerettigheder (FIDH) er der i 2016 observeret en "løbende forværring af volden i Mali." 

Også Danmark deltager i Minusma.

I sidste uge underskrev Danmark et nyt femårigt landeprogram på 760 millioner kroner til Mali, oplyser Forsvarministeriet

Samtidig har Danmark netop sendt et C130J-transportfly afsted til FN's fredsbevarende mission MINUSMA, som tidligere vedtaget af Folketinget.

Med flyet er der 60 personer inklusive et bevogtningsbidrag fra Hjemmeværnet. 

"Sikre Europas grænser"

– Indsatsen går på to ben, og den sammentænkte tilgang er vejen frem for at stabilisere Vestafrika og dermed også sikre Europas sydlige grænser, siger udenrigsminister Anders Samuelsen og tilføjer, at med et et transportfly "leverer Forsvaret et godt og solidt bidrag til FN".

Bidraget vil have base i Malis hovedstad Bamako og vil hovedsageligt skulle flyve med gods og materiel for MINUSMA.

Danmark har siden missionen blev oprettet i 2015 haft stabsofficerer udsendt til MINUSMA og har desuden bidraget med et C130J-transportfly i 2014 og specialoperationsstyrker i 2016.

Derudover var generalmajor Michael Lollesgaard militær styrkechef for missionen fra 2015 til 2016. Derudover har Danmark pt. ni udsendte til MINUSMA fra Rigspolitiet.

02. jun. 2017 - 08:05   02. jun. 2017 - 08:10

Mali

ah@arbejderen.dk
Konflikten i Mali
  • 16 januar 2012: Tuareggrupper indleder oprør i hele Nordmali.
  • 22. marts 2012: Militærkup i Mali. Ny regering beder om udenlandk indgriben mod opstanden.
  • 6. april 2012: Tuareg-grupper erklærer Nordmali for uafhængigt under navnet "Azawad", men frem til juni mister de kontrollen med Nordmali til de islamistiske grupper, Ansar Dine, Mujao og AQIM.
  • 11. januar 2013: Fransk militær intervention fjerner islamistgrupperne.
  • 28, juli 2013: Præsidentvalg i Mali.