21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Forfatter står til otte års fængsel for at skrive et digt

Ytringsfrihed i Israel

Forfatter står til otte års fængsel for at skrive et digt

Israel har sigtet en palæstinensisk kvinde, der lever i Israel, for at tilskynde til vold ved at skrive et digt mod Israels besættelse. 300 kunstnere og intellektuelle over hele verden støtter digteren.

Den palæstinensiske digter Dareen Tatour, der er bor i Israel, står til otte års fængsel for at have skrevet digtet "Resist", som vender sig mod den Israels besættelse af Palæstina.
FOTO: Nicky Foster/Wikimedia Commons
1 af 1

Den palæstinensiske digter Dareen Tatour risikerer at komme otte år i fængsel i Israel for at "tilskynde" til vold og "støtte en terrororganisation".

Israel kaster kriminelt lys på legitim politisk protest. Skueprocessen er designet til at blokere for enhver dialog.
Tal Nitzan, israeler

Hun har skrevet digtet "Resist" om Israels besættelse af Palæstina og lagt det på Youtube og Facebook. Digtet beskriver og fordømmer den israelske vold og kalder den zionistiske stats racepolitik for apartheid.

Det farlige digt

Dareen Tatour bor i Israel, men er født af palæstinensiske forældre.

Digtet hedder på arabisk “Qawim ya sha’abi, qawimhum” (Modsæt dig dem, mit folk, modsæt dig dem")

Et af digtets dele er faldet myndighederne for brystet. Det lyder:

"Modstå dem, mit folk, modstå dem.
For et arabisk Palæstina.
Jeg vil ikke bukke under for den "fredelige løsning,"
Aldrig sænke mine flag
Indtil jeg har jaget dem væk fra min jord.
Modstå bosætternes røveri
Og følg ​​i martyrernes karavane.
Modstå det kolonialistiske stormløb.
Modstå, ja modstå, mit oprørske folk."

>>LÆS DIGTET HER (ENGELSK)

Digtet blev skrevet samtidig med israelske bosætteres mord på den 14-årige teeneager Mohammed Abu Khdeir og et 18-måneder gammelt barn fra Dawabsheh-familien på Vestbredden i 2014.

Husarrest til digteren

Dareen Tatour blev arresteret 11. oktober 2015 i landsbyen Reineh nær Nazareth i Israel og tilbragte de første tre måneder i de tre fængsler, Kishon, Damon og Hasharon.

Hun blev derefter overført til husarrest, men dommeren insisterede på, at hun blev tilbageholdt 40 kilometer væk fra sit hjem på grund af den "fare", hun udgjorde for offentligheden, skrev dengang det arabiske nyhedsbureau Maan News.

>>HØR DIGTEREN HER

Den jødiske digter Tal Nitzan afviser anklagerne mod den palæstinensiske digter.

– Forsøget på at kaste et kriminelt lys på legitim politisk protest, umuliggør en ærlig dialog. Skueprocessen er da også designet til at blokere for enhver dialog mellem jøder og arabere i landet, siger hun til det israelske dagblad Haaretz.

300 kunstnere og intellektuelle over hele verden – blandt andet ti vindere af Pulitzer-prisen og flere Grammy-vindere – kræver, at Dareen Tatour bliver løsladt og sigtelserne bliver droppet. Også PEN International kræver sagen stoppet.

Afhørt om roman

Flere kunstnere i Israel og de besatte palæstinensiske områder mærker presset fra myndighederne. De bliver forfulgt for at kritisere den zionistiske hensynsløshed og udfordre besættelsen.

11. marts arresterede israelske styrker den palæstinensiske forfatter Khalida Ghusheh Beit Hanin i den besatte del af Jerusalem på grund af hendes roman, "Sjakalens fælde", som var planlagt til udgivelse i oktober.

Bogen beskriver palæstinensiske kollaboratører, der samarbejder med den israelske besættelsesmagt.

En israelsk talsmand for politiet ønsker ikke overfor Maan News at kommentere sagen, og forfatteren er løsladt igen.

Men forfatterens manager, Amani Abd al-Karim, oplyser, at hun blev afhørt om indholdet i bogen på en politistation i den ulovlige israelske bosættelse Neve Yaqoub i Beit Hanina.

Siden oktober sidste år er 400 palæstinensere blevet arresteret eller tilbageholdt for at have postet informationer på Facebook og andre sociale medier, der ifølge Israel "tilskynder til vold", skriver menneskerettighedsgruppen Adameer på Vestbredden.

21. mar. 2017 - 08:13   14. jun. 2017 - 15:33

Israel

ah@arbejderen.dk