21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Ecuador får flere læger og færre fattige

Social fremgang

Ecuador får flere læger og færre fattige

Mindstelønnen er mere end fordoblet og den ekstreme fattigdom halveret. Det er et par af Ecuadors sociale resultater over otte år.

Væksten i antallet af læger i Ecuador skyldes ikke mindst, at over 2000 ecuadoreanere som en del af ALBA-samarbejdet er blevet uddannet på Den Latinamerikanske Lægeskole i Havanna.
FOTO: radiorebelde.cu
1 af 1

Levevilkårene i det sydamerikanske land Ecuador er blevet dramatisk forbedret under otte år med Rafael Correa som præsident og som medlem af det solidariske, internationale samarbejde mellem ALBA-landene.

Antallet af læger steget fra 37 til 50 per 10.000 indbyggere

Fattigdom er reduceret med 12 procent, hvilket bringer andelen af fattige ned på 26 procent af befolkningen. Ekstrem fattigdom er halveret fra 17 til ni procent mellem 2006 og i dag, viser statistikker offentliggjort af FN-organisationen UNDP.

Mindstelønnen er blevet hævet fra 160 dollars i 2006 til i dag 340 dollars om måneden.

Analfabetismen er udrydde og er i dag under tre procent. I samme periode er antallet af læger steget fra 37 til 50 per 10.000 indbyggere, skriver Telesur.

FN-organisationen UNESCO har erklæret Ecuador som et land 'fri for analfabetisme'. Ifølge UNESCO's normer betyder det, at under tre procent af den voksne befolkning ikke kan læse og skrive.

Cuba blev i 1961 det første land i Latinamerika, der udryddede analfabetismen. Ecuador blev det sjette lande i verdensdelen, oplyser Telesur. Det er blandt andet det cubanske undervisningssystem "Yo si puedo" (Jo, jeg kan) der har hjulpet lande som Venezuela, Bolivia og Ecuador i kampen mod analfabetisme.

 

06. aug. 2014 - 18:43   06. aug. 2014 - 18:45

Ecuador

se@arbejderen.dk
Ecuador
  • Hovedstad: Quito
  • Befolkning: 15,7 millioner (2015). Heraf 65 procent mestizer (blanding af oprindelig befolkning og hvid), 25 procent oprindelig befolkning og syv procent hvide. 
  • Valuta: US-dollar
  • Stemmeberettigede: 12,8 millioner
  • Præsident Rafael Correa har været ved magten i otte år.
  • Ecuador er et olieproducerende land og medlem af de olieeksporterende landes organisation, OPEC. Landet ligger nummer 30 på listen over lande, der producerer mest olie. Ecuador producerer 550.000 tønder om dagen (2016). 
  • ALBA: Ecuador er medlem af ALBA, som fremmer handel og samarbejde mellem ni lande i Latinamerika og Caribien. De største er Venezuela, Bolivia, Cuba og Nicaragua

Kilder: CIA - The World Factbook, Reuters, Telesur.

ALBA, UNASUR og CELAC
  • ALBA omfatter 12 lande: Venezuela, Cuba, Bolivia, Nicaragua, Ecuador, Surinam, Dominica, St. Lucia, Antigua og Barbuda samt St. Vincent og Grenadinerne, St Kits y Nieves. Grenada. Flere andre lande deltager i dele af ALBA-samarbejdet. ALBA-samarbejdet gør op med nyliberalisme og konkurrence og bygger i stedet på et grundlag om samarbejde, solidaritet og gensidig fordel.
  • UNASUR samler alle lande i Sydamerika og handler blandt andet om at fremme energisamarbejde, UNASUR er i færd med at opbygge den fælles investeringsbank Bancosur, som er uafhængig af Den Internationale Valutafond. Desuden taler man om at samordne en række forsvarsinitiativer.
  • CELAC blev stiftet i Caracas ved årsskiftet 2011/2012 og samler alle 33 lande i Centralamerika, Caribien og Sydamerika, mnen og omfatter ikke de to imperialistiske magter USA og Canada.