21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Bookmakerne satser på Corbyns sejr

Jeremy Corbyn eller Owen Smith

Bookmakerne satser på Corbyns sejr

Sidste år vandt Jeremy Corbyn posten som formand for Labour med 60 procent af stemmerne. Meningsmålinger antyder, at han nu genvinder posten med 62 procent.

Siden Jeremy Corbyn blev valgt er strømmen af nye medlemmer fortsat, og i dag er partiet med cirka 540.000 fordoblet i forhold til inden Corbyn stillede op til formandsposten for godt et år siden.
FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP/Scanpix
1 af 1

Afstemningen slutter i morgen, og så starter optællingen af stemmer. På lørdag bliver det offentliggjort, hvem der skal lede det store britiske socialdemokrati, Labour: Den nuværende leder Jeremy Corbyn eller hans udfordrer Owen Smith. Resultatet præsenteres ved særlig partikonference.

Meningsmålinger viser, at Jeremy Corbyn fører med mellem seks og 24 procent. Bookmakere giver indsatsen 33 gange igen, hvis Smith vinder.

Der har været et slagsmål i partiet om, hvem der kan få lov til at stemme.

Det udløste chok i toppen af Labour, at et flertal af briterne stemte nej til EU ved Brexit-afstemningen den 22. juni. I de følgende dage var der oprør i Labours ledelse og i parlamentsgruppen, hvor rigtigt mange lagde skylden hos partiets leder Jeremy Corbyn, som har en fortid som EU-modstander. De varme EU-tilhængere i toppen af Labour beskyldte for at have ført en svag valgkamp for at ja til EU; et ja til den særaftale med EU, som daværende premierminister, David Cameron havde forhandlet på plads.

LÆS OGSÅ: Camerons aftale vil booste britisk EU-modstand

Mange af Labours parlamentsmedlemmer, som indgik i Corbyns såkaldte 'skyggeregering', trådte tilbage, og de rejste krav om valg af en ny leder for partiet.

Efter nogle dage samlede oppositionen til Corbyn sig om Owen Smith.

Det er usædvanligt, at partiets medlemmer og registrerede støtter, som valgte Jeremy Corbyn med 60 procent af stemmerne for blot et år siden, skal til formandsvalg igen så hurtigt.

Hvem kan stemme

Der har været et stort slagsmål i partiet om, hvem der kan få lov til at stemme ved valget.

Partiets love giver stemmeret til alle medlemmer og medlemmer af fagforeninger og organisationer, som har et 'kollektivt medlemsskab' af Labour og dertil personer, som betaler 25 pund for at få status som 'registrerede støtter'.

Den venstreorienterede Jeremy Corbyns kandidatur til formandsposten sidste år fik tusinder briter til at melde sig som medlemmer og støttemedlemmer af Labour. Corbyn vandt med deres støtte den største sejr nogensinde ved et formandsvalg i Labour.

Siden Corbyn blev valgt, er strømmen af nye medlemmer fortsat, og partiet er med cirka 540.000 fordoblet på under to år.

Nyeste medlemmer udelukket

Stærke kredse i partiet har ikke ønsket, at alle disse nye medlemmer får lov til at stemme ved det igangværende formandsvalg, og partiets ledelse har besluttet, at kun personer, der var medlem/støttemedlem inden den 12. januar i år kan stemme ved formandsvalget.

En kreds af nye medlemmer har indbragt denne beslutning for domstolene, der har givet partiledelsen ret.

Ifølge den tidsplan for urafstemningen om formandsvalget, så skulle valgkampen mellem de to kandidater slutte fredag i sidste uge. Derefter har de stemmeberettigede fem dage til at sætte deres kryds og sende stemmen enten med post eller elektronisk. I dag klokken 12 britisk tid er sidste frist for at stemme.

20. sep. 2016 - 10:01   20. sep. 2016 - 14:52

Storbritannien

se@arbejderen.dk
Urafstemning i Labour
  • Den 22. august begyndte Labour at udsende stemmesedler til partiets medlemmer.
  • Den 21. september ved middagstid er deadline for at returnere stemmesedlen eller afgive stemme på nettet.
  • Den 24. september offentliggøres resultatet på en særlig partikonference i Liverpool.