19 Apr 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

5600 nye israelske bosætterhjem på vej

Blæser på FN-resolution

5600 nye israelske bosætterhjem på vej

Israel vil godkende byggeriet af 618 bosætterboliger i det besatte Østjerusalem. I alt er 5600 israelske bosætterboliger på vej.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu taler ved den israelsk bosættelse Har Homa på den besatte Vestbred.
FOTO: Ronen Zvulun/Reuters/Scanpix
1 af 1

De israelske besættelsesmyndigheder i Jerusalem vil godkende 618 nye israelske bosætterboliger i Jerusalem.

Israel er et land med national stolthed, og vi vender ikke den anden kind til.
Benjamin Netanyahu

Beslutningen kommer blot få dage efter, at FN's Sikkerhedsråd vedtog en resolution, som fordømmer de israelske bosættere på den besatte Vestbred og kræver, at Israel "omgående og fuldstændigt indstiller" alle bosætteraktiviteter.

De 618 boliger er kun første skridt. Den israelske regering siger, at den vil tillade i alt 5600 nye bosætterboliger, skriver det amerikanske dagblad New York Times.

Resolutionen, der blev vedtaget fredag den 23. december, har gjort Israels højreorienterede regering med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen rasende.

– Israel er et land med national stolthed, og vi vender ikke den anden kind til, erklærede den israelske premierminister og tilføjede:

– Det er et ansvarligt, afmålt og energisk svar, det naturlige svar fra et sundt folk, som gør det klart for verdens nationer, at det, der blev vedtaget i FN, er uacceptabelt for os.

Resolutionen blev vedtaget med stemmerne 14 for og ingen imod. USA undlod at stemme, og til Israels store fortrydelse brugte USA heller ikke sin vetoret til at stoppe resolutionen.

Israel har indkaldt en række ambassadører fra de lande, der stemte for resolutionen i Sikkerhedsrådet. Ligesom Benjamin Netanyhau truer med sanktioner mod landene samt en række FN-organisationer..

Foreløbigt har Israel aflyst et planlagt besøg af Ukraiens premierminister.

 

 

 

27. dec. 2016 - 15:21   27. dec. 2016 - 18:12

Israel

mj@arbejderen.dk
Bosættelser og forposter
  • Omkring 550.000 israelske bosættere bor på Vestbredden, over dobbelt så mange som i 2012.
  • Bosættelserne er ulovlige ifølge international lov, men Israel anerkender ikke dette.
  • Israel giver økonomisk støtte til bosættelser og fordelagtige skatteaftaler.
  • Bosætterne bliver større ved at etablere forposter. De er ulovlige i Israel, men bliver accepteret i det stille af myndighederne.
  • Et nyt lovforslag fra Israels udannelsesminister vil lovliggøre forposterne, efter at Israels højesteret besluttede, at forposten Amona skulle ryddes inden den 25. december.
  • Omkring 4000 personer bor i forposter på Vestbredden. Israel forsøgte også at lovliggøre dem i 2012, men mødte stærk kritik fra FN.

Kilde: B'tselem