19 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 20 °C

Løkkes sikkerhedsnet er fyldt med huller

Løkkes sikkerhedsnet er fyldt med huller

De danske arbejdsgivere berøres på ingen måde i statsministerens nytårssnak om at sikre de svageste. Derfor må de til lommerne under OK-forhandlingerne.

FOTO: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
1 af 1

Det er på tide at stoppe op og kigge på det sociale sikkerhedsnet og det velfærdssamfund, som Danmark tidligere var kendt for at have.

De massive nedskæringer har store konsekvenser for borgere, der ufrivilligt ryger ud af arbejdsmarkedet.

Selvom Lars Løkke omtaler sikkerhedsnettet i sin nytårstale, så er det fyldt med huller, så man ikke længere kan føle sig sikker økonomisk og menneskeligt, hvis man ikke er en af de heldige, som er selvforsørgerede på arbejdsmarkedet. Ingen kan vide sig sikker på at blive fanget og hjulpet.

De massive nedskæringer i de seneste år i dansk socialpolitik, får i dag store konsekvenser for borgere, der ufrivilligt bliver syge, arbejdsskadede eller på anden måde ryger ud af arbejdsmarkedet.

Spørgsmålet er så, om man i de kommende overenskomstforhandlinger skal stille meget større krav til sikkerheden i ansættelsen, og dermed stille større krav til arbejdsgiverne, som både har fået sænket selskabsskatten, og som man ovenikøbet vil lette på topskatten for. Er tiden inde til at vi stiller krav til bedre sikring i vores ansættelse, nu hvor det social sikkerhedsnet smuldrer?

Sikkerheden er smuldret

Den sikring, som vi havde før, og som Lars Løkke så pænt omtaler, er snart ikke-eksisterende, hvorfor vi må tænke på større sikring i vores ansættelser, samtidig med at vi må arbejde socialpolitisk på at genskabe den velfærd som er nødvendig for et velfungerende samfund.

De konsekvenser af en fejlslåen politik, som jeg hver dag ser i mit arbejde, er menneskefjendske og skaber et ulige og utrygt samfund.

Det er vel ikke i nogens interesse, end ikke de liberale politikere, at vi skaber et samfund, som er så ulige, at ingen kan følge sig trygge, og uligheden vokser med skabelse af en meget stor underklasse.

Vi må genskabe et samfund med omfordelingsprincipper, velfærd og tryghed til gavn for alle, og hvor ikke kun de stærkeste overlever.

Fokus på tryghed i ansættelsen

Der skal i 2017 for alvor sættes fokus på den amputerede social- og velfærdspolitik, hvis vi igen vil sikre os et land med tryghed, medmenneskelighed og solidaritet.

Så kære Danmark, kære politikere – manglende social sikkerhed og velfærd kan man ikke opbygge en fremtid på. Vi er mange, der vil en ny solidarisk, omsorgsfuld  og anstændig politik, som sikrer, at selv de svageste får hjælp, når de uheldigvis havner i svær situation.

Og kære arbejdsgivere, når sikkerhedsnettet brister, så er det jer der skal til lommerne via overenskomsterne. I kan ikke længere bare skubbe jeres syge ansatte over i det amputerede samfundssystem. 

Det er tid til en anden politik, og det er tid til, at vi sammen kommer tilbage til det land, som vi alle elsker og var stolte af. Et land med et fungerende velfærdssystem, som er til for alle, og specielt de svageste.

Forkortet af redaktionen.

 

10. jan. 2017 - 08:02   10. jan. 2017 - 08:10

Læserbrev

af Lene Nielsen, socialrådgiver i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening 3F