22 Apr 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Flere elementer i det engelske nej

Flere elementer i det engelske nej

Skal man analysere resultatet af den britiske folkeafstemning om EU, må man tælle alle nuancerne med. Replik til Demos.

Foreningen Demos efterlyser i Arbejderens kronik den 10. august et "nuanceret overblik" over den britiske EU-afstemning – og hævder så indledningsvis, at "kampagnen viste sig at blive både nationalistisk og racistisk". En ikke just nuanceret "analyse".

Jeg var selv med andre fra Folkebevægelsen mod EU i England et par gange under valgkampen. Og mine erfaringer er ganske anderledes.

Indvandring var et vigtigt tema, men at drøfte indvandring er ikke det samme som at være racist.

Indvandring var et vigtigt tema, men at drøfte indvandring er ikke det samme som at være racist. For de EU-kritiske labourfolk og fagforeninger handlede det om at kunne bekæmpe social dumping og misbrug af indvandret arbejdskraft. Blandt andre hele Transportarbejderforbundet var for udmeldelse.  

Stærke Labour-områder

At de og de få andre forbund, der støttede dem, har haft større gennemslagskraft end det fremgår af Demos´artikel, ses af, at de største nej-områder var typiske labourområder: Nord-Øst England og områderne i Vestengland omkring industribyer som Manchester og Liverpool stemte "leave". Områder, hvor arbejderne især har følt konsekvenserne af EU's neoliberalisme og fremme af social dumping på deres krop.

Centrum af storbyerne, hvor det gennemgående kun er de rigeste, der har råd til at bo, var derimod typiske "remain-områder".

Et andet fremtrædende emne i valgkampen var retten til at opretholde et effektivt offentligt sygehusvæsen. Blandt andet Vote Leave, det største af de tværpolitiske netværk, der arbejdede for udmeldelse af EU, slog stærkt på dette tema i deres materialer og på møder.

I dagene efter afstemningen foretog det britiske LO (der som bekendt var for forbliven i Unionen) en grundig undersøgelse af valgresultatet, der viste, at spørgsmålet om demokrati i sidste ende havde været det afgørende for de vælgere, der stemte for udmeldelse.

Der var afgjort også afskyelige racistiske røster fremme i valgkampen. Men når man ser på alle aktører og ser på fordelingen af henholdsvis "leave"- og "remain"-stemmer, bliver påstanden om, at valgresultatet var nationalistisk og racistisk absurd.

Det er trist, at Demos i denne "analyse" virker som en ukritisk efterplaprer af de mest EU-begejstrede og manipulerende mainstreem-medier. 

 

16. aug. 2016 - 08:58   16. aug. 2016 - 09:00

Læserbrev

af Jesper Morville. medlem af Folkebevægelsen mod EU's landsledelse og internationale udvalg