21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Er skilsmissen så skræmmende?

Er skilsmissen så skræmmende?

Der er mange dommedagstrusler i forhold til briternes beslutning om at at forlade EU. Men i virkeligheden er der langt større økonomisk risiko ved at blive i unionen.

Storbritannien har enorme finansielle forpligtelser som EU-medlemsland, så når Brexit skal gennemføres, vil det betyde, at de britiske skatteydere slipper væsentligt billigere i forhold til EU
FOTO: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN / Scanpix
1 af 1

Storbritannien ville løbe en langt større økonomisk risiko ved at blive i EU. Over 80 milliarder pund af de britiske skatteydernes penge er i fare på grund af EU’s aggressive højrisikolån, dårlige beslutninger og overforbrug i Bruxelles.

Brexit er blot et lille gamble om skat og told – sammenlignet med et EU-medlemskab, der udgør en langt større risiko for de britiske skatteydere.

En ny uafhængig forskningsrapport, udarbejdet af den anerkendte bankekspert Bob Lyddon, viser, at det sande omfang af Storbritanniens potentielle eksponering for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Europæiske Finansielle Stabiliseringsmekanisme (EFSM) er over 80 milliarder pund af skatteborgernes penge. En sum, der kan vise sig at være meget højere, hvis krisen i eurozonen fortsætter, og dermed være meget mere fatal for det britiske folk.

Storbritannien har enorme finansielle forpligtelser som EU-medlemsland: økonomiske opkrævninger langt større end det kæmpe milliardbeløb, Storbritannien betaler i EU medlemskontingent.

Eurolandenes krise fortsætter

Disse opkrævninger er skabt gennem forskellige fonde, og faciliteret af EU gennem aktiebesiddelser i Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Centralbank. Hvert af disse organer beskæftiger sig med finansielle transaktioner i en stor skala, hvor medlemslandene står som garanter for de lånte beløb. De største modtagere af midler i Eurozonen er de såkaldte PIGS-lande (Portugal, Italien, Grækenland og Spanien) samt Irland.

Sådanne opkrævninger kan i høj grad forventes, da krisen i eurozonen ikke ser ud til at få en ende. Storbritanniens valg om at udtræde af EU vil aflaste de britiske skatteydere betydeligt, da de ovennævnte risici og forpligtelser vil blive afskaffet.

Derfor fastslår den uafhængigt udarbejdede rapport, at Storbritannien bør forlade EU, da de kæmpe EIB-lån vil give bagslag for den britiske økonomi. Analysen viser også, at som aktionær i Den Europæiske Centralbank, vil Bank of England potentielt være ansvarlig for handlinger foretaget af ECB-guvernør Mario Draghi, der har lovet at bruge enorme summer af penge til at "fikse" EU’s store økonomiske problemer.

Saltvandsindsprøjtning

Selvom ECB kun råder over mindre summer af kapital, så har Draghi lovet at indskyde en finansiel "saltvandsindsprøjtning" for at løse de kæmpemæssige problemer i eurozonen. Lyddon advarer i sin rapport om, at Bank of England vil blive brugt som en garant for ECB, hvilket betyder, at de skal bidrage med langt flere midler, for at Draghi kan holde sine løfter.

Dette beløb er ikke blot væksthæmmende for Storbritannien, landet vil også kunne blive tvunget til at indskyde kæmpe summer for at kompensere for et eventuelt underskud i det europæiske budget. Dette i høj grad grundet den kriseramte tilstand af økonomien i eurozonen. Endvidere tillader EU-regler ikke, at der er et budgetunderskud.

Hvis det forekommer, skal det dækkes af bidrag fra de øvrige medlemslande. Brexit er blot et lille gamble om skat og told – sammenlignet med et EU-medlemskab, der udgør en langt større risiko for de britiske skatteydere.

Samtidig er alle de milliarder, som Storbritannien hvert år betaler til EU-budgettet ikke blevet afskrevet i over 20 år. Jeg tror på, vi vil se en klar forbedring af britiske forhold og en styrkelse af den britiske økonomi efter det fantastiske afstemningsresultat.

Forkortet af redaktionen

 

 

 

15. jul. 2016 - 09:41   15. jul. 2016 - 09:50

Læserbrev

af Morten Dam, suppleant til landsledelsen i Folkebevægelsen mod EU