23 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

Tag springet – skab en anden verden

Rød festival i Vildmosen

Tag springet – skab en anden verden

Politikerleden koger, flere og flere protesterer, så nu er det tid at finde sammen om, hvordan vi skaber en anden verden, siger arrangørerne af Den Lille Røde Festival i Nordjylland og inviterer kunstnere, organisationer og festivalgæster.

Tre engagerede arrangører af Den Lille Røde Festival i Vildmosen med den flotte festivalplakat. Fra venstre Jonathan Bruun, Gitte Madsen og Thomas Thomsen.
FOTO: PN
1 af 1

"Spring kammerat – En anden verden er mulig", står der på plakaten til Den Lille Røde Festival i Nordjylland. Et par folk fra arrangørgruppen Arbejderens Venner folder stolt plakaten ud på bordet, mens de fortæller begejstret om al den opbakning og interesse, de møder omkring festivalen, der finder sted lørdag 24.juni.

Det sætter gang i en diskussion om at tage folkestyret tilbage.

- Den plakat siger bare alt, siger Gitte Madsen fra Arbejderens Venner og peger begejstret på billedkunstneren Thomas Kruses plakat, der også hænger på væggen her i Socialisternes Hus, Aalborg.

- Tag springet kammerat! Det er nu, vi skal have en ny og bedre verden, siger hun og peger på det røde menneske i midten, der springer fra forurening og krig over i en verden af grønne marker, dyr og solskin.

Gitte Madsen er familieplejer fra Kås og giver bolden videre til Thomas Thomsen og Jonathan Bruun. De to er henholdsvis 34 og 28 år, mens Gitte Jensens alder er "unævnelig", siger hun, men adskillige grå hår i den friske korte frisure viser, at der er flere generationer bag denne festival.

Tidligere blev indsamlingsfesterne i Aalborg for Arbejderen stablet på benene af nogle kammerater i Kommunistisk Parti, men der er noget nyt på vej, mener festivalgruppen. Mange mennesker vil noget andet, så hvorfor ikke gå sammen i en festival? Så kan festivalen blive udgangspunkt for: hvordan gør vi det? Derfor har de startet Arbejderens Venner.

Politikerleden koger

For politikerleden er ved at koge over, mener arrangørerne. Mange folk slutter op om 3F’eren Bjarne Lykke, når han protesterer mod at sætte pensionsalderen op. Mange unge organiserer sig mod frihandelsaftalen CETA. Mange stemte nej til OK-17, og endelig havde Nordjylland den største nej-procent ved den sidste EU-afstemning i 2015 om at bevare retsforbeholdet.

Derfor har de transformeret den årlige indsamlingsfest for Arbejderen i Nordjylland om til en rød festival, hvor de vil samle musikere, kunstnere og organisationer, der også går med den slags tanker. Og gæster, selvfølgelig.

- I stedet for at flygte fra det man frygter, så tag kampen med dig selv. Det nytter ikke at sætte sig ud på en mark og puste ud og sige: Pyh ha! Jeg overlevede! - Næh, vi skal have samfundet med os, kommer det frisk fra Jonathan Bruun, uddannet socialpædagog og i fuldt sving som festivalarrangør.

- Festivaler er ofte noget, hvor folk kan tage ud og være ved siden af samfundet i en hel uge, siger Thomas Thomsen og kridter banen op,

- Vi tror på det modsatte – vi vil at lave en fortælling om, at forandring skabes fra festival til festival og ikke kun under selve festivalen, siger den arbejdsløse kok, som gerne disker op med middage ved festlige lejligheder i Socialisternes Hus.

Fælles tanker i Vildmosen

Jonathan Bruun og Gitte Madsen bobler nu efter at fortælle om selve festivalen, som skal holdes i Vildmoseporten ved Aabybro nordvest for Aalborg.

- Så kan københavnerne komme til Vendsyssel, og se hvor kartoflerne gror! udbryder Jonathan Bruun. Stort grin hos alle og Gitte Madsen tager kartoflen op:

- Ja, for Vildmosekartoflerne bliver solgt jo rundt i hele landet!

Vildmoseporten har de valgt helt bevidst, fordi det fungerer som et museum med 37 gårde, der alle dyrkede kartofler. Redskaberne er bevarede. Der er billeder af folk, der arbejdede her, der er lavet fantasier over, hvordan mosekonen brygger og en rutschebane ned igennem jordlagene. Der er noget for enhver.

Så her i den nordjyske natur kan festivalgæsterne møde hinanden, ideer kan vokse, og fællesskaber finde hinanden. Arrangørerne er overraskede over, hvor glade kunstnerne har været for at blive spurgt. Alle kunstnere er nogle med holdninger til den skæve vej samfundet går.

Jonathan Bruun er klar med første musiker:

- Sigurvin Sigurdsson fra Island, er en sindssygt dygtig musiker. Han har boet i Aalborg i mange år og været i det alternative miljø omkring Café Tusindfryd, et brugerstyret kulturhus i Aalborg, siger Jonathan Bruun.

Nordjylland den største nej-procent ved den sidste EU-afstemning i 2015 om at bevare  retsforbeholdet.

- Jeg får lyst til at fremhæve Kejser Larsen Band, som har ligget på dansktoppen i flere uger. De er et meget dansk-pop-præget rockband, som har lavet nogle rigtig gode tekster, fortæller Gitte Jensen. Kejser Larsen Band toppede med sangen Velkommen i de arbejdsløses endeløse rækker, om fabrikslukninger i Nordjylland.

Gitte Jensen og Jonathan Bruun kan blive ved. Nye musikere er kommet til som Urban Folk, De Røde Ører, Jens Jeppesen. Som konferenciøse kommer Tanja Bjørn Zabell, Anne Marie Helgers lærling.

Der er allerede tilsagn fra og flere er på vej: Levende Landbrug og frie bønder, Folkebevægelsen mod EU/Jammerbugtkomiteen, Råd og Dåd, Internationalt Forum, Ibis-Oxfam og selvfølgelig Arbejderen. 

Arbejderens Venner har mere i ærmet til Den Lille Røde Festival i Vildmoseporten. En række kunstnere har doneret billeder til auktion, så der bliver både et rigtig fint kunstlotteri ved siden af almindeligt lotteri. En del af kunstnerne vil også være til stede, deriblandt: Verner Brems fra Skanderborg, Erik Raaschou fra Aalborg, Allan Kjær Nielsen fra Hjallerup og Ingrid Nielsen fra Kås.

Folkestyret tilbage til borgerne

Noget tyder på, at der er fremtid i Den Lille Røde Festival, mener arrangørerne, for allerede nu står der folk på venteliste til næste år. Så det med en anden verden virker til at have drivkraft:

- Jeg skal passe på, hvad jeg siger. Jeg begynder bare at snakke om revolution…, siger Thomas Thomsen ganske stille, hvorefter der kommer et forløsende grin fra alle.

Det sætter gang i en diskussion om at tage folkestyret tilbage. Det er sagen med Inger Støjberg, der adskilte unge ægtepar blandt asylsøgere, der får diskussionen op at køre.

Thomas Thomsen vover alligevel at sige:

- Jeg håber på, at der er mange, der får nyt brændstof og ny inspiration af at møde ligesindede på Den Lille Røde Festival og bliver klar over, at man ikke er alene imod de udemokratiske systemer, som Bruxelles for eksempel.

Gitte Jensen er ikke sen til at tage tråden op:

- Der et vendepunkt på vej. Jeg kan mærke det. Det kommer nu. Der er kampgejst, og det gør mig så glad!

11. jun. 2017 - 11:52   15. jul. 2017 - 09:23

Festival

kb@arbejderen.dk
Den Lillle Røde Festival

Spring kammerat - En anden verden er mulig.
24.juni 2017. Fra kl.12.00. Entré 125 kr.
Vildmoseporten, Biersted Mosevej 277
Store Vildmose, 9440 Aabybro
Arrangør: Venner af Arbejderen. 
Se mere: denlillerøde.dk og 
facebook.com: Den Lille Røde Festival