19 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 20 °C

Nationalmuseet viser flygtninges farefulde rejse til Danmark

Udstilling

Nationalmuseet viser flygtninges farefulde rejse til Danmark

Se udstillingen "På Flugt" på Tøjhusmuseet i København.

05 maj 2017 til jun 2017

Udstillingen ”På Flugt” fortæller historien om især syriske og andre flygtninges oplevelser under deres flugt til Danmark.

Nationalmuseet har indsamlet genstande og vidnesbyrd fra flygtninge og flygtningelejre. Det er alt fra en gummibåd, en opladestation, falske redningsveste til tøj, telte og tåregasgranater. Alt sammen genstande som nu og om 100 år dokumenterer de flygtningestrømme, der lige nu rammer Europa som følge af krige og konflikter i Mellemøsten.

Udstillingen vises fra 20. januar til 11. juni, dagligt (bortset fra mandag) klokken 12-16 på Tøjhusmuseet (en del af Nationalmuseet), Tøjhusgade 3 i København.

Vicedirektør på Nationalmuseet Camilla Mordhorst fortæller om udstillingen, og hvorfor Nationalmuseet opsøger et af verdens brændpunkter:

– Som museum har vi en forpligtelse til at dokumentere og formidle disse voldsomme begivenheder, som har stor indvirkning på Danmark i disse år. Derfor indsamler vi genstande og personlige beretninger for at bevare vigtige vidnesbyrd om denne del af samtidshistorien for eftertiden, siger Camilla Mordhorst og fortsætter:

– Med udstillingen vil vi vise resultaterne af vores indsamling, og at flygtninge er en del af verden, og dermed er de også en del af både vores nationale og den globale historie. Vi viser også i udstillingen, at Danmark gennem tiden har taget imod flygtninge. Samtidig vil vi fortælle, at krig har konsekvenser, og det er derfor, vi har valgt at vise udstillingen på Tøjhusmuseet.

Besøg en flygtningelejr

Det er museumsinspektør Gitte Engholm og hendes kollega seniorforsker Lars K. Christensen, som har indsamlet genstande til udstillingen. Igennem et år har de besøgt græske flygtningelejre og danske asylcentre for at indsamle genstande og nedfælde flygtningenes beretninger.

Gitte Engholm forklarer, at udstillingen fortæller flygtningenes historie i syv kapitler. Det begynder med flugten fra krigen og den farefulde færd over Middelhavet. En ukendt rejse, som har kostet dem store summer hos menneskesmuglere, der skal bringe dem i sikkerhed i Europa.

– Vi udstiller en stor gummibåd, som en dansk organisation har brugt til at samle forliste flygtninge op i ud for den græske ø Lesbos. Vi udstiller også en af de ubrugelige og livsfarlige kopier af redningsveste, som menneskesmuglere udstyrede flygtninge med inden transporten over Middelhavet i overfyldte gummibåde, siger Gitte Engholm.

De flygtninge, der nåede sikkert i land, gik en usikker ventetid i møde i flygtningelejre i blandt andet Grækenland. De flygtningelejre besøgte Nationalmuseet to gange i 2016. Publikum får selv lejlighed til at besøge en flygtningelejr gennem virtual reality, som bringer dem meget tæt på de forhold, flygtningene lever under, og de kan på skærme følge med i udviklingen af verdens flygtningesituation gennem tal og fakta fra UNHCR, som opdateres løbende.

Ventetiden i flygtningelejrene

De udstillede genstande fortæller om livet i de midlertidige flygtningelejre i Europa. Mens flygtningene venter på deres videre skæbne, forsøger de at skabe sig en meningsfuld tilværelse og en vis form for normalitet midt i det kaos, der hersker i lejrene og i ventetiden.

Meget af flygtningenes tid går med at skaffe brugbare informationer og få nyheder fra de venner og familiemedlemmer, som de forlod i deres oprindelige hjemland. ”På Flugt” viser blandt andet en af de primitive ladestationer til mobiltelefoner, som var stillet op, så de kunne holde sig i kontakt med verden uden for lejrene.

– For flygtningene er det afgørende at være så opdaterede som muligt. Situationen ændrer sig konstant. Grænser lukker, nye flugtruter opstår, og udviklingen i Mellemøsten ændrer sig ofte fra uge til uge, fortæller Gitte Engholm.

Flygtninges modtagelse

Da den første bølge af flygtninge nåede Danmark i efteråret 2015, reagerede danskerne meget forskelligt, forklarer Lars K. Christensen.

– Nogle skænkede kaffe, donerede klapvogne, bamser og bleer til de flygtninge, der vandrede på motorvejen ved Rødby. Andre udtrykte modstand ved at sætte hjemmelavede vejskilte op, som viste vejen ud af Danmark, siger Lars K. Christensen.

Begge reaktioner beskrives i udstillingen, men udstillingen handler ikke om flygtningedebatten, og der tages ikke stilling. Det overlader museet til publikum.

I Danmark indkvarteres flygtninge i flygtningecentre, indtil de enten får asyl eller må forlade landet igen. Udstillingen slutter med beretninger fra familier, som har fået asyl. Her fortæller de om arbejdet med at skabe sig et nyt hjem og et nyt liv langt fra det land, de oprindelig kom fra.

Publikum får også mulighed for at møde og tale med flygtninge, som i februar og marts formidler deres historie i udstillingen. Det sker takket være støtte fra Det Danske Kulturinstitut i Damaskus.

Udstillingen er en vandreudstilling, som i de kommende år skal vises på en række danske lokalmuseer. Den er blevet til med støtte fra Sportsgoodsfonden og Det Danske Kulturinstitut i Damaskus.

Annonce

< jun 2018 >

19
19. jun. 2018 - 14:00 til 19:00
20
20. jun. 2018 - 17:00 til 21:00
21
21. jun. 2018 - 14:00 til 20:00
23
23. jun. 2018 - 15:00