24 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Var Albert Larsen manden bag bomben?

Mordet i Søllerødgade

Var Albert Larsen manden bag bomben?

Formanden for Partiet De Nationale var villig til at bruge vold mod politiske modstandere – og havde kontakter til folk, der var klar til at handle.

Antiracister blokerer et møde arrangeret af De Nationale i 1990. Det er Albert Larsen i forgrunden.
FOTO: Arbejdermuseet/ABA
1 af 1

Var det Albert Larsen, leder af Partiet De Nationale, der stod bag den brevbombe, der i 1992 dræbte 29-årige Henrik Christensen?

Flere indicier peger i retning af partiet. Brevbomben sprang i en periode, hvor De Nationale markerede sig med trusler om vold og attentater mod venstreorienterede, folkevalgte politikere, antiracister og flygtninge.

Vi må bruge alle beskidte midler… Den der behersker gaden, behersker landet.
De Nationale

I PET-kommissionens rapport om PET’s overvågning under den kolde krig, kan man læse at Partiet De Nationale blev dannet den i 1989 som en udbryderbevægelse fra nazistpartiet, DNSB.

Partiets vedtægter slår fast, at »Vi må bruge alle beskidte midler… Den der behersker gaden, behersker landet«.

PDN’s leder, Albert Larsen, har flere gange – både offentligt og i private samtaler – erklæret sig klar til at bruge vold: »Vold har altid kunnet betale sig, altid – vold er et af de bedste midler, du kan bruge – det overtaler flest mennesker på kortest mulig tid«, forklarede Albert Larsen på en båndoptagelse, som PET var i besiddelse af allerede i 1989.

Dagen før bomben sprang advarede Frede Farmand, der infiltrerede De Nationale efter aftale med PET, efterretningstjenesten om, at Albert Larsen samme dag, i detaljer havde beskrevet, at han ville lave en bombe og sende den til IS.

Ifølge Farmand havde Albert Larsen sendt en mand til Søllerødgade et halvt år før bombesprængningen for at »rekognisere«.

PET reagerede ikke, og advarede ikke IS.

Det var ikke første gang, at Albert Larsen havde truet med bomber mod politiske modstandere: I1990 truede Albert Larsen med at sprænge en moské i luften, hvis man byggede sådan en i Danmark. Og i1991 drøftede Albert Larsen et attentat mod det daværende kommunistiske partis, DKP/ML’s bogbutik i Odense. Han havde også planer om angreb på flere folketingsmedlemmer.

Meget tyder på, at PET ikke tog truslen fra PDN alvorligt. Eksempelvis havde PET ingen problemer med at sikkerhedsgodkende et centralt placeret medlem af PDN, der skulle godkendes i forbindelse med sin tjeneste som professionel soldat.

Albert Larsen, der døde i 1994, var gennem hæren blevet uddannet i netop at håndtere sprængstof.

Albert Larsen har indrømmet at hans parti har haft folk i IS og registreret organisationens medlemmer. Og Albert Larsen har forklaret, at der bliver arbejdet »efterretningsmæssigt« på at indsamle oplysninger om folk, det vil være »smart« at få »fjernet«.

Trods de voldsomme trusler og organisering af vold, er Albert Larsen aldrig blevet dømt. Han er blot blevet afhørt af politiet flere gange.

I PET-kommissionens rapport fremgår det at politiet afhørte Albert Larsen tre dage efter bombemordet i Søllerødgade. Men da han »forklarede at han var modstander af vold«, så de ingen grund til at mistænke ham.

15. mar. 2012 - 12:47   17. mar. 2017 - 12:49

Højreekstreme

ml@arbejderen.dk
Mordet i Søllerødgade
  • Den 16. marts 1992 blev den 29-årige Henrik Christensen dræbt af en brevbombe.

  • Brevbomben var sendt til Internationale Socialisters kontor, som lå i Søllerødgade 33, København.

  • Henrik Christensen, som var aktiv i det antiracistiske miljø, blev dræbt på stedet, da han klokken cirka 11.30 åbnede brevet.

  • Politiets efterforskning har gennem årene vakt voldsom kritik. Politiet arbejdede ud fra teorier om, at bomben enten kom fra højrefløjen, var en del af et internt opgør på venstrefløjen, eller at det var Henrik selv, der var i gang med at fabrikere den. Den sidste teori medførte, at politiet ransagede hos flere af Henriks partikammerater.

  • Meget tyder dog på, at det var højreekstremister, som stod bag bomben, men mordet er aldrig blevet opklaret.

  • Læs alle Arbejderens artikler om mordet i Søllerødgade her.