21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Nedskæringsprotest i Frederikshavn

Nok er nok!

Nedskæringsprotest i Frederikshavn

Byrådet i Frederikshavn bliver mødt af demonstration, når de i morgen går til budgetmøde. Medlemmerne af FOA, 3F og SL siger fra overfor nedskæringer på 10 millioner kroner på handicapområdet.

Byrådet i Frederikshavns Kommune må kræve flere penge fra Christiansborg, mener FOA, SL og 3F, der onsdag arrangerer demonstration under sloganet: Nok er nok. Arkivfoto.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

FOA, Socialpædagogerne SL og 3F i Frederikshavn opfordrer til at bakke op om en demonstration på onsdag, når byrådet mødes til førstebehandling af budget 2018.

Vi har bosteder, hvor handicappede borgere ikke kommer ud i weekenden, fordi der ikke er personale nok.
Kathja Ryom, fællestillidsrepræsentant SL

Bliver budgettet vedtaget som foreslået, skal Center for handicap og psykiatri skære 10 millioner kroner af budgettet næste år, fortæller Kathja Ryom, der er fællestillidsrepræsentant for socialpædagogerne i kommunen.

– Nu siger vi: Nok er nok. Vi kan ikke løbe stærkere, og borgerne får ikke den service, de har brug for. Man kan ikke blive ved at skære og så tro, at det ikke kan mærkes, siger fællestillidskvinden til Arbejderen,

Kathja Ryom har været tillidsrepræsentant for cirka 600 kollegaer siden 2010, og hvert år siden er der blevet skåret ned på det specialiserede socialområde.

– Vi har bosteder, hvor handicappede borgere ikke kommer ud i weekenden, fordi der ikke er personale nok, og de ikke har pårørende, der kan hjælpe til. Det er ikke rimeligt, at borgerne skal være indespærret i eget hjem, mener Kathja Ryom. 

Minus én pct. årligt

Siden det blev vedtaget  i 2014 har Frederikshavn Kommune kørt med 1 procent besparelse årligt, men nu siger medlemmerne fra, lyder det fra FOA Frederikshavn.

– Vores medlemmer oplever utryghed i ansættelsen som udmønter sig i, at kommunen hele tiden har økonomien og driften for øje, og derved rammes de ansatte, når der sker budgettilpasninger, siger FOA-afdelingens formand Louise Krüger Nielsen til Arbejderen.

Oveni den kommunalt vedtagne besparelse på 1 procent om året, så er Frederikshavn Kommune som alle andre underlagt den økonomiaftale, som hvert år aftales mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL). Den aftale, der faldt på plads i juni år, giver samlet set kun 0,3 milliarder kroner mere til kommunal service i 2018 end i 2017, mens kommunerne vil have ekstra udgifter på tilsammen 1,3 milliarder kroner alene på grund af befolkningsudviklingen.

Derfor skal kommunerne ud og finde besparelser på tilsammen én milliard kroner, har Jesper Kiel, der repræsenterer Enhedslisten i KL's bestyrelse, udtalt. Han oplyser, at kommunerne siden 2010 har mistet 3,8 milliarder kroner til kommunal velfærd. 

Må stoppe

Det er helt åbenlyst, at den udvikling ikke kan fortsætte, mener Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn.

– Vores lokalpolitikere kan kun fordele de midler, de har. Derfor opfordrer vi dem til at kræve flere penge fra Folketinget, siger den nordjyske 3F-formand til Arbejderen.

Initiativet til onsdagens demonstration kommer fra medlemmerne i FOA, SL og 3F, der arbejder inden for handicap- og psykiatriområdet. Fagforeningerne vil med demonstrationen vise politikerne, at de ansatte har nået grænset for, hvor meget de kan presses.

– Der har igennem flere år været besparelser og kommunen presser deres ansatte til det yderste. Vi håber, at med denne demonstration, at det bliver synligt og tydeligt, at arbejdsmiljøet ikke er optimalt på de kommunale arbejdspladserne. At det ikke kun er organisationerne som råber højt, men nu også de ansatte der sætter hælene i, siger Louise Krüger Nielsen og fortsætter:

– Medlemmerne har taget stort ansvar og initiativ til dette tiltag og man må jo sige, at når medlemmerne reagerer så kraftigt, så har vi som organisationer et ansvar for at understøtte medlemmerne, som jo er det vigtigste i vores bevægelse.

Nedskæringer på børn

Også i Børne- og ungdomsudvalget er der lagt op til nedskæringer. På BUPL Nordjyllands hjemmeside kan man læse, at der på grund af den årlige 1 procent budgettilpasning skal spares 7,2 millioner kroner. Der til kommer forslag om at spare 1,3 millioner kroner ved at sende børn i tredje klasse i fritidsklub i stedet for i SFO. Endelig bliver det foreslået at spare 0,3 millioner kroner på tilskud til pasning af egne børn.

De faglige organisationer afventer resultatet af de politiske forhandlinger, der går i gang efter førstebehandlingen og tager derefter stilling til, om der skal ske noget igen den 4. oktober, når byrådet har 2. behandling af budgettet.

Onsdagens demonstration foregår på Rådhuspladsen i Frederikshavn og starter kl. 18:00.

12. sep. 2017 - 05:23   13. sep. 2017 - 14:46

Budget 2018

noc@arbejderen.dk
Nej til nedskæringer i Frederikshavn

Demonstration: Nej til flere besparelser i Frederikshavn kommune - Ja til velfærd

Onsdag den 13. september kl. 18:00 - 19:30

Frederikshavn Rådhus, Rådhus Allé 100, 9900 Frederikshavn

FOA, 3F og SL opfordrer alle, der mener, at grænsen er nået og de kommunale besparelser bør stoppe, til at møde op.

Indenfor på rådhuset holder byrådet samtidig møde og førstebehandler budgettet for 2018.