21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Minister vil undersøge EU-taskforce

East StratCom under lup

Minister vil undersøge EU-taskforce

Udenrigsminister Anders Samuelsen har flere gange talt varmt for EU's East StratCom Task Force. Men nu er ministeren klar til at kigge nærmere på taskforcens arbejde.

Efter beskyldninger om at East StratCom Task Force - som Danmark spiller en central rolle i - registrerer politiske modstandere, må udenrigsministeren nu undersøge taskforcens arbejde.
FOTO: Keld Navntoft/Scanpix
1 af 1

Udenrigsminister Anders Samuelsen vil imødegå tvivl om den såkaldte East StratCom Task Forces "arbejde og hensigter". Derfor har ministeren nu sat sine embedsmænd til at undersøge arbejdsgruppen nærmere.

Mine embedsmænd er i dialog med taskforcen for at se på, om formen på taskforcens produkter kan justeres.
Anders Samuelsen, udenrigsminister

Det er EU's Udenrigstjeneste, der har nedsat den såkaldte East StratCom Task Force, der skal registrere medier og bloggere, der udøver "russisk misinformation".

– Vi skal være åbne overfor at se på formen, så der ikke kan herske tvivl om, hvordan taskforcen arbejder. Derfor har jeg taget initiativ til, at mine embedsmænd nu er i dialog med taskforcen for at se på, om formen på taskforcens produkter kan justeres for at imødegå tvivl om taskforcens arbejde og hensigter, siger udenrigsminister Anders Samuelsen, som ellers hidtil har forsvaret taskforcen med næb og kløer.

 Arbejderen kortlagde i sidste måned, hvordan East StratCom Task Force stempler det som russisk misinformaner, hvis medier eller bloggere beskriver, at der er foregået i kup i Ukraine, eller hvis den syriske præsident Assad kaldes folkevalgt. 

>> LÆS EU-kontor skal stoppe russisk "misinformation"

En af dem, som er blevet hængt ud af EU's taskforrce, er den canadiske journalist Eva Bartlett, der har været i Syrien seks gange de seneste fire år. På sin blog har hun blandt andet skrevet artikler om fra sine oplevelser i Syrien. Hun har lavet en række videointerviews med almindelige syrere, og hun kritiserer vestlige mainstream-medier for at være ukritiske i deres dækning af krigen, og for at bruge kilder, som ikke er til stede i Syrien.

I et nyhedsbrev fra den 20. december afviser East StratCom, at Eva Bertlett er uafhængig journalist. Hun beskyldes for at være tilhænger af den syriske regering, og man bemærker, at hun ofte udtaler sig til RT (tidligere Russia Today).

EU fører lister

Det var Dansk Folkepartis Marie Krarup, der havde rejst debatten om East StratCom Task Force i Folketinget og spurgte ind til ministerens holdning.

Hun henviser til, at East StratCom Task Forcen overvåger og registrerer bloggere, der er EU-modstandere eller har andre holdninger end EU:

– EU fører lister. Man kan selvfølgelig diskutere, om det er en tabel eller en liste, men det er i hvert fald et sted, hvor der står, hvad man anser for holdninger, som ikke er okay, fordi man anser dem for at være inspireret af Rusland, selv om det drejer sig om kritik af eksempelvis EU.

– Vi sætter spørgsmålstegn ved, om EU-taskforcen gør et ordentligt arbejde, og det gør den ikke. Det er ikke okay at liste holdninger, som er kritiske over for EU eller islamisk indvandring, og mistænkeliggøre de personer, der har holdningerne, sagde Marie Krarup.

Og ministeren måtte love at vende tilbage med svar:

– Jeg skal nok vende tilbage til en yderligere vurdering af, hvorvidt den arbejdsmåde og de metoder, som der bliver taget i anvendelse, er rigtige eller ikke er rigtige, lød det fra Anders Samuelsen.

Evaluering hemmeligholdes

Ifølge Marie Krarup har Udenrigsministeriet allerede lavet en evaluering af East StratCom. Men den kan offentligheden bare ikke få at se.

– Det er ikke okay, at udenrigsministeren ikke har ønsket at give en evaluering af East StratCom, især ikke eftersom der nu foreligger en fortrolig vurdering af det, som jeg jo desværre ikke kan inddrage offentligheden i, fordi den er blevet klassificeret. Men Udenrigsministeriet har udarbejdet en sådan. Hvordan kan det være, at man ikke tør gå ud i det åbne med en evaluering af East Stratcom, spurgte Marie Krarup - uden af få svar fra ministeren.

Der ligger nu en bunke spørgsmål på udenrigsministerens bord, og venter på at blive besvaret.

Marie Krarup kræver blandt andet ministerens svar på, om East StratCom ikke er i modstrid med Menneskerettighedskonventionens artikel 10, der slår fast at: "Enhver har ret til ytringsfrihed. Denne ret omfatter meningsfrihed og frihed til at give eller modtage meddelelser eller tanker, uden indblanding fra offentlig myndighed og uden hensyn til grænser".

Ministeren skal også svare på, om man kan klage eller få ret til et genmæle, hvis man føler sig dårligt fremstillet af East StratCom. Og hvordan kan man stole på, at East StratComs informanter er neutrale?

10. feb. 2017 - 13:04   10. feb. 2017 - 12:46

Mediekrig

ml@arbejderen.dk
Fakta: East StratCom Task Force
  •  I marts 2015 besluttede EU's stats- og regeringschefer, at EU's udenrigschef skulle udarbejde en plan for strategisk kommunikation i EU - herunder at oprette en enhed, East StratCom Task Force, som blev operationel i september 2015.
  • Kontoret hører under EU's Udenrigstjeneste og har 11 ansatte – heriblandt en dansker – og holder til på sjette sal i EU's Udenrigstjeneste i Bruxelles. Taskforcen har et netværk bestående af 450 ngo'er, journalister, akademikere, privatpersoner og offentlige myndigheder i mere end 30 lande, der overvåger danske og udenlandske medier.

  • Taskforcen har tre formål: At overvåge "russisk misinformation" og "aflive myter". At give en positiv fortælling om, hvad EU's politikker og værdier er. At støttte "frie og uafhængige røster" i EU's østlige nabolande. 

  • Kontorets skal blandt andet indsamle og registrere såkaldte såkaldt "russisk misinformation" i artikler og indslag samt komme med modinformation. Foreløbig har taskforcen indsamlet 2500 artikler, som angiveligt indeholder "russisk misinformation".

  • Hver uge offentliggør East StratCom Task Force to nyhedsbreve: The Disinformation Review og The Disinformation Digest. Taskforcen driver også Twitter-kontoen EU Mythbusters og Facebook-siden EU vs Disinformation og producerer video'er.

  • Den tidligere danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, var blandt drivkræfterne for at få oprettet East StratCom Task Force.