26 Apr 2018  

KBH: Let skyet, 7 °C

Klage til borgmester gav bonus

Fik kontanthjælp tilbage

Klage til borgmester gav bonus

Nina og Thomas Hvistendal har fået medhold i deres klage over kommunens afgørelse. De opfordrer andre kontanthjælpsmodtagere til også at tage kampen op.

Nina og Thomas Hvistendal bor til leje i et lille hus i Odsherred Kommune.
FOTO: Privat
1 af 1

Det kan betale sig at klage og tage kampen op i forhold til kommunens afgørelser, konstaterer Thomas Hvistendal.

Vi er glade og lettede, men det har været noget af en kamp.
Thomas Hvistendal

Som Arbejderen beskrev i sidste uge, fik Thomas Hvistendal fra Odsherred Kommune frataget sin kontanthjælp i december sidste år, fordi han ikke kunne opfylde kravet om 225 timers arbejde i løbet af et år. 

Men efter en klage til borgmesteren blev sagen genoptaget, og kommunen har erkendt, at det var en fejl, at Thomas Hvistendal var omfattet af 225-timers-reglen. Han er nu blevet undtaget fra reglen på grund af sygdom.

– Vi er glade og lettede, men det har været noget af en kamp, siger Thomas Hvistendal.

Hjælp fra udlejer

Han er gift med Nina Hvistendal, der også er på kontanthjælp. Hun er undtaget fra 225-timers-reglen på grund af dyb og langvarig depression og flere andre sygdomme.

– Hvis ikke Nina havde sat sig til at skrive mails til borgmesteren og andre politikere, og hvis ikke vores udlejer var gået ind og hjulpet os, havde vi ikke fået ændret kommunens beslutning, konstaterer Thomas Hvistendal.

– Vores udlejer er inde i regler og love og kan formulere sig. Uden hans hjælp havde vi ikke haft overskud til at kæmpe for det her. Det er svært, når man i forvejen er så langt nede, tilføjer han.

Parret opfordrer andre syge kontanthjælpsmodtagere, der er underlagt 225-timers-reglen, til ikke at give op, men finde en person, der kan hjælpe dem med at klage. 

Kommunen har ikke givet nogen forklaring på, hvad der har fået dem til at ændre beslutningen. Thomas Hvistendal mener, at det er hans sagsbehandler, der ikke har ville godkende hans sygemelding på grund af depression.

– Det er forfærdeligt, at man sidder overfor en person, der i stedet for at hjælpe en spænder ben for en.

Udover depressionen har Thomas Hvistendal også diabetes og en kronisk rygskade.

Ikke fået fradrag

Den manglende kontanthjælp for de sidste fire måneder er blevet udbetalt med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at parret har fået betalt, hvad de skyldte i husleje og til strøm, og har tilbagebetalt lån fra familie og venner, der er blevet brugt til at købe medicin og mad.

– Så pengene har forladt kontoen igen, konstaterer Thomas Hvistendal.

Selvom kontanthjælpen er blevet tilbagebetalt, har han fået mindre, end han plejer. 

– Kommunen har snydt mig for mit månedlige fradrag på 4000 kroner. De siger, at det kan de ikke bruge, når pengene bliver udbetalt på den måde. Så nu skal vi til at kæmpe for også at få de penge, siger Thomas Hvistendal.

Den nye situation bringer lidt håb tilbage i en ellers ret håbløs situation.

– Nu har jeg råd til at genoptage min træning i motionscentret, så ryggen kan få det bedre. Den er blevet rigtig dårlig i løbet af de her måneder, hvor der ikke har været penge til træning, siger Thomas Hvistendal. 

Han håber på, at det kan lykkes at finde et job, han kan klare med sin dårlige ryg, den dag han er ovre sin depression. Lige nu er han ved at prøve nogle nye piller, der i hvert fald får ham til at sove bedre om natten, selvom han stadig er meget trist. 

Den dag, depressionen er fortid, håber Thomas Hvistendal også, at kommunen vil give ham støtte og hjælp til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

I de måneder, hvor kommunen har insisteret på, at han skulle opfylde 225-timers-kravet, har han ikke fået en sådan særlig støtte, selvom det faktisk er et krav i lovgivningen.

– Jeg vil opfordre politikerne til at sørge for, at sagsbehandlerne er godt nok uddannede til at klare deres opgaver. Det er alle ikke i dag, mener Thomas Hvistendal.

07. apr. 2017 - 08:55   07. apr. 2017 - 09:00

Kontanthjælp

ur@arbejderen.dk
Fattigydelser
  • Integrationsydelse: Omfatter alle der ikke har opholdt sig i Danmark i syv ud af de sidste otte år. For en enlig er integrationsydelsen på 6010 kroner om måneden før skat.
  • Kontanthjælpsloft: Der er en øvre grænse for hvor meget modtagere af kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp kan modtage i boligstøtte og særlig støtte til høj husleje. For eksempel får en enlig mor med to børn og en husleje på 6138 kroner på grund af loftet 2900 kroner mindre i rådighedsbeløb om måneden.
  • 225 timers regel: Modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde om året for at bevare retten til fuld hjælp. Opfyldes kravet ikke, beskæres hjælpen med 500 eller 1000 kroner om måneden. Et ægtepar over 30 år, hvor begge får kontanthjælp, vil miste den ene af de to indtægter. Personer med meget begrænset arbejdsevne kan undtages fra 225 timers kravet.

Kilder: L 111, L113 og Beskæftigelsesministeriet