19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Hammel Neurocenter fyrer 40 ansatte

Konsekvens af færre sengepladser

Hammel Neurocenter fyrer 40 ansatte

Specialafdelingen Hammel Neurocenter bliver igen ramt af sparekniven. Nu betyder otte færre sengepladser, at der skal fyres 40 ansatte.

Lukningen af otte sengepladser på Hammel Neurocenter betyder, at 40 ansatte mister deres arbejde.
FOTO: © Hospitalsenhed Midt
1 af 1

Hammel Neurocenter står igen til at blive ramt af sparekniven.

De ansatte har prøvet det før, og med nye fyringer og nedskæringer i sigte, bliver det ikke nemmere at få hverdagen til at fungere, yde patienterne den optimale pleje og undgå at blive sygemeldt med stress, advarer personalet.

Paradokset er så, at der er midtjyske patienter med hjerneskader, der venter på at få det tilbud, Hammel Neurocenter kan give.
Hanne Holst Long, DSR Kreds Midtjylland

Ledelsen på Hammel Neurocenter har bestemt sig for at lukke otte af de 59 senge til afdelingens højtspecialiserede neurorehabiliteringstilbud. Og det medfører, at 40 personer på hospitalet får en fyreseddel, oplyser Dansk Sygeplejeråd (DSR) i et nyhedsbrev.

– Det er rigtig trist. Der er rigtig mange berørte medarbejdere, vi skal sige farvel til. Det værste er, at der er mange kompetencer, som forsvinder, og de er svære at erstatte på den korte bane, siger sygeplejerske Trine Balker, der er næstformand i lokalmedarbejderudvalget på Hammel Neurocenter.

Kommer på venteliste

Ifølge hende kommer sengelukningerne som en overraskelse for alle på hospitalet. Centeret har tidligere været nødt til i perioder at køre antallet af sengepladser ned, men aldrig med så stort et antal. 

Grunden til nedskæringerne skal ifølge DSR findes i den manglende efterspørgsel efter sengepladser på hospitalet fra de andre regioner. Halvdelen af Hammel Neurocenters budget er nemlig bundet op på henvisninger af patienter fra andre landsdele.

– Region Syddanmark og Nordjylland har reserveret pladser, de ikke bruger. Paradokset er så, at der samtidig er midtjyske patienter med hjerneskader, der venter på at få det højt specialiserede tilbud, Hammel Neurocenter kan give. Men de er nu på venteliste, siger Hanne Holst Long, som er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland.

Manglende hjælp

Hun er stærkt bekymret over, at en række patienter i den erhvervsaktive alder nu ikke længere kan hjælpes tilbage til arbejdsmarkedet. 

– Patienter med svære hjerneskader er for eksempel en håndværker, der er faldet ned fra taget, unge mennesker, der overfaldes i nattelivet eller midaldrende som pludselig i deres bedste erhvervsaktive alder falder om med en hjerneblødning. Det er mennesker, som har livet i stor stil foran sig. Og de kunne hjælpes til at komme tilbage i arbejde via Hammel Neurocenter, siger Hanne Holst Long til sygeplejerådets nyhedsbrev.

Kredsnæstformanden forudser andre negative konsekvenser ved at spare på neurocenteret, nemlig at det bliver stadigt sværere at tiltrække sygeplejersker med den rette, store specialviden. Og hun gør opmærksom på, at sygeplejerskerne allerede i dag er frustrerede over, at de har svært ved at finde tid til den omsorg og kvailitet i behandlingen, som de med ders faglighed ville kunne levere.

13. sep. 2017 - 15:22   14. sep. 2017 - 10:55

Nedskæringer

noc@arbejderen.dk