19 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 20 °C

Fire asylcentre lukker – teltlejr skal blive

Færre asylansøgere kommer til Danmark

Fire asylcentre lukker – teltlejr skal blive

På grund af færre asylansøgere, har Udlændingestyrelsen besluttet at lukke fire asylcentre og tømme to andre for beboere. Teltlejren i Haderslev skal stadig stå i beredskab.

FOTO: Sara Gangsted/Scanpix
1 af 1

Fire asylcentre med 420 pladser lukker permanent, oplyser Udlændingestyrelsen overfor Arbejderen.

Det drejer sig om to børneasylcentre i henholdsvis Jammerbugten og Thisted Kommune og to asylcentre på Langeland.

Teltlejrene fremstår nu klart som en del af skræmmepolitikken for at holde flygtningene væk fra Danmark.
Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors.

Desuden bliver to asylcentre – det ene i Ebeltoft samt teltlejren i Haderslev – tømt for beboere. Men de skal fortsat fungere som såkaldt beredskab, det vil sige teltlejre, barakker og pavilloner, der kan tages i brug med kort varsel.

De tomme pladser i beredskabet skal primært tilgodese de familier, som fremover vil søge asyl i Danmark, oplyser styrelsen.

Teltlejre får lov at stå

Nedlægningen af de såkaldte ordinære asylcentre bliver kritiseret af generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl. Han skriver på sin facebookside:

"Jeg forstår det ikke! Antallet af asylansøgere der kommer til Danmark falder. Derfor har Udlændingestyrelsen besluttet at lukke en række asylcentre. Det er glimrende. Men fremfor at lukke teltlejrene, har man besluttet at lukke centre i permanente bygninger. Centre der fungere langt bedre en teltlejrene."

Ifølge Anders Ladekarl står det nu klart, at teltlejrene fremstår som en del af skræmmepolitikken for at holde flygtningene væk fra Danmark. 

"I sin tid argumenterede ministeren med, at der var problemer med at finde asylcentre i permanente bygninger, derfor valgte man teltlejre. Det viste sig ikke at være rigtigt. Teltlejrene fremstår nu klart som en del af skræmmepolitikken for at holde flygtningene væk fra Danmark. Den skræmmepolitik skal så gå ud over 100ere af asylansøgere, der fortsat skal bo presset sammen i telte fremfor at få fast tag over hovedet.", skriver Anders Ladekarl.

Teltlejren under heftig debat

Teltlejren i Haderslev er blevet skarpt kritiseret af Anne Lise Marstrand-Jørgensen, sygeplejerske og medstifter af Venligboerne, som i april skrev en kritisk øjenvidneberetning af flygtningenes forhold i lejren til dagbladet Information. Kritikken gik blandt andet på mangelfuld lægehjælp og manglende mad til små børn.

Inger Støjberg (V) anfægtede kritikpunkterne og beskyldte Anne Lise Marstrand-Jørgensen og hendes øjenvidneberetning for at være usand.

Generelsekretær for Red Barnet, Jonas K. Lindholm, sagde dengang om kritikpunkterne:

– De forhold, der beskrives her, bør ikke være den måde, vi behandler sårbare mennesker på.

– Børn, der er i en stresset situation, skal hurtigt skånes, så de får en mere balanceret hverdag. Som jeg læser indlægget her, så skorter det på ret basale muligheder for skolegang og udfoldelse, og det er ikke i orden. Det er på kant med, hvad Danmark har forpligtet sig til, sagde generalsekretæren til Information.

Også teltlejren i Næstved har været under hård kritik, efter Information i april kunne afsløre, at lejrens leder benyttede trusler og fysisk magt mod beboerne. Lederen blev efterfølgende bortvist.

Færre søger asyl

I 2015 var der i alt 21.316 personer, der søgte asyl i Danmark. I år er der indtil den 31. maj kommet 3.793 personer, fremgår det af tal fra Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet. Tallene siger ikke noget om, hvor mange der har fået afslag på deres ansøgning om asyl.

Også antallet af indkvarterede asylsøgere er faldet med 3.000 fra 18.000 i januar til 15.000, oplyser Jylland-Posten. 

Ifølge Udlændingestyrelsen kan man ikke bare lukke de såkaldte beredskabspladser med telte og barakker, som der er i alt 2000 af. De skal fortsat stå klar, hvis der skulle komme flere asylansøgere til landet.

01. jul. 2016 - 13:44   03. jul. 2016 - 22:50

Asyl

kkp@arbejderen.dk