25 Apr 2018  

KBH: Spredte skyer, 8 °C

Danmark kan ikke selv bestemme egne krav til økologi-mærke

Fødevareminister indrømmer:

Danmark kan ikke selv bestemme egne krav til økologi-mærke

EU-regler har udvandet det danske økologi-mærke: Udenlandske æbler sprøjtet med kobber, som er forbudt til dyrkning herhjemme, kan frit blive udstyret med dansk økologi-mærke.

To tredjedele af de økologiske æbler der sælges i supermarkederne, kommer fra udlandet. EU-regler betyder, at de nu kan mærkes med det danske ø-mærke, selvom de er sprøjtede.
FOTO: Økologisk Landsforening
1 af 1

Hvis du tror, at det røde danske økologi-mærke er en garanti for at din frugt og grønt ikke sprøjtet med kemikalier - så tager du fejl.

I al ubemærkethed har EU-regler igennem flere år langsomt men sikkert udvandet det danske økologi-mærke.

Det er tragisk, at fødevareministeren blot accepterer, at de danske økologi-regler og det røde danske økologi-mærke ødelægges af EU.

Rine Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

EU-kommissionen harmoniserede i 2009 reglerne for økologisk fødevareproduktion: Kommissionen vedtog en forordning, der åbner op for, at det danske økologi-mærke kan blive sat på udenlandsk frugt og grønt, selvom det er sprøjtet med kemikalier, der er forbudt herhjemme. EU har nemlig vedtaget sine egne regler for, hvad der kan kaldes økologisk - og EU's regler er lempeligere end de danske krav til, hvad frugt- og grøntavlerne må kalde økologisk. Hvis bare den udenlandske frugt bliver pakket i Danmark, kan den få det danske økologi-mærke.

Det betyder at eksempelvis tyske og italienske "økologiske" æbler, som er sprøjtet med tungmetallet kobber mod svampesygdommen "skurv" kan blive udstyret med det danske økologi-mærke. På trods af at kobber-sprøjtegiften siden 1995 har været forbudt i dyrkningen herhjemme for at beskytte undergrunden.

Derfor kræver Folkebevægelsen mod EU, at fødevareministeren slår fast, at det kun er danske krav til økologi, der skal gælde for det danske økologimærke. "Stop EU's vildledning af forbrugerne", lyder Folkebevægelsens opfordring til regeringen og Folketinget.

Men Danmark kan ingenting gøre, skriver fødevareminister Mette Gjerskov i et svar til Folketinget:

"EU's forordninger har direkte virkning i alle medlemsstater. Det gælder således også økologiforordningen, og der er ikke mulighed for at fastlægge særlige nationale økologiregler", skriver ministeren blandt andet.

Hos Folkebevægelsen mod EU undrer man sig over ministerens holdning:

- Det er tragisk, at fødevareministeren blot accepterer, at de danske økologi-regler og det røde danske økologi-mærke ødelægges af EU, siger Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har fundet spor af sprøjtegift i fire økologiske fødevarer. Alle fundene er konstateret i fødevarer fra udlandet.

To tredjedele af de økologiske æbler der sælges i supermarkederne, kommer fra udlandet.

25. dec. 2012 - 11:00   25. dec. 2012 - 11:00

økologi

ml@arbejderen.dk
EU udvander dansk økologi-mærke

EU har besluttet, at det danske økologi-mærke kan sættes på udenlandsk frugt og grønt i supermarkederne i Danmark - selvom den udenlandske frugt og grønt er behandlet med kemikalier, der er forbudt i økologisk - og konventionelt landbrug herhjemme. 

Hvis bare den udenlandske frugt er pakket i Danmark kan den få det danske økologi-mærke.

EU har nemlig vedtaget sine egne regler for, hvad der kan kaldes økologisk - og EU's regler er lempeligere end de danske krav til, hvad frugt- og grøntavlerne må kalde økologisk.

Derfor kan tyske og italienske "økologiske" æbler sprøjtet med sprøjtegift med tungmetallet kobber mod svampesygdommen "skurv" frit få det danske økologi-mærke.

Kobber-sprøjtegiften har været forbudt i Danmark siden 1995 for at beskytte undergrunden.