19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

455 ngo'er opfordrer til at droppe CETA

Bevægelser i fælles erklæring

455 ngo'er opfordrer til at droppe CETA

455 ngo'er i Canada og EU i advarer i en fælles erklæring om, at CETA-aftalens muligheder for at firmaer kan idømme stater bøder, begrænser politikere i at vedtage lovgivning i offentlighedens interessse.

Både i EU og Canada har der været massive protester mod handels- og investeringsaftalen. Greenpeace er blandt de 455 organisationer, der advarer mod at vedtage CETA.
FOTO: Ruben Neugebauer/Greenpeace
1 af 1

Ikke mindre end 455 canadiske og europæiske faglige, mijø- og ulandsbevægelser advarer mod handels- og investeringsaftalen CETA, som EU og Canada vil underskrive. 

De mange civilorganisationer har underskrevet et fælles, åbent brev til beslutningstagerne i EU og i de nationale parlamenter, hvor de opfordrer dem til at droppe aftalen.

Vi er dybt bekymrede for aftaler, der bliver forhandlet bag lukkede døre uden at involvere civilsamfundet og arbejderne.
Eduardo Chagas, ETF

"CETA vil gøre tusindvis af firmaer i stand til at sagsøge regeringer, der tager legitime tiltag, der skal beskytte mennesker og kloden", skriver de 455 ngo'er blandt andet i deres åbne brev og fortsætter:

"CETA's investor-rettigheder presser politikere væk fra at varetage offentlighedens interesser i at vedtage eksempelvis klimalovgivning. Aftalen begrænser regeringer i at oprette, udvide og regulerer offentlig serviceområder og trække fejlslagne liberaliseringer og privatiseringer tilbage. Med aftalen får udenlandske investorer en række rettigheder, men der bliver ikke stillet tilsvarende krav til investorerne".

>> Læs NGO'ernes åbne brev

NGO'erne er især bekymrede for aftalens investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra USA, Canada eller EU kan sagsøge en stat og kræve erstatning for tabt profit, hvis politikerne indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning. 

Fra Danmark har ni ngo'er underskrevet brevet, heriblandt 3F Frederiksborg, NOAH og Det Økologiske Råd.

Faglige organisationer

Blandt underskriverne er også ETF, Det Europæiske Transportarbejderforbund, Uni Europa, der organiserer syv millioner servicearbejdere i hele EU, og EPSU, der organiserer otte millioner ansatte indenfor den offentlige sektor.

– Vi er ikke mod handel, men vi er dybt bekymrede for aftaler, der bliver forhandlet bag lukkede døre uden at involvere civilsamfundet og arbejderne. Handelsaftaler som CETA, TiSA og TTIP jagter markedsadgang, som gavner firmaernes interesser på bekostning af mennesker, siger ETF's generalsekretær Eduardo Chagas.

Udover det åbne brev har otte europæiske faglige sammenslutninger også netop skrevet en fælles erklæring, som advarer mod CETA. Erklæringen er henvendt til EU-parlamentets miljø- og sundhedsudvalg, der den 12. januar skal  tage stilling til CETA-aftalen.

>> Læs den faglige erklæring mod CETA

– Til trods for, at der er kommet nogle sidste øjebliks-tilføjelser til udkastet til en aftale, er vi fortsat bekymrede. CETA-aftalen står i modsætning til befolkningens interesser, siger generalsekretær i Sammenslutningen af Europæiske Offentlige Servicearbejdere, EPSU, Jan Willem Goudriaan.

Foreløbigt nederlag i EU

I sidste måned forkastede EU-parlamentets beskæftigelsesudvalg CETA-aftalen.

>> LÆS OGSÅ: EU's beskæftigelsesudvalg afviser CETA

Til februar skal hele EU-parlamentet stemme om aftalen og herefter skal aftalen godkendes i de nationale parlamenter. Og i slutningen af februar skal Folketinget beslutte, om Danmark skal ratificere CETA-aftalen.

På torsdag mødes det danske TTIP/CETA-netværk, der består af en række fagforeninger, miljø- og ulandsbevægelser, for at tage stilling til, hvordan de sammen kan lægge pres på de danske politikere for at få taget aftalen af bordet.

Både i EU og Canada har der været massive protester mod handels- og investeringsaftalen. Foreløbig har mere end 2100 lokale områder i EU og Canada erklæret sig for CETA-fri zoner.

02. jan. 2017 - 10:03   02. jan. 2017 - 15:36

CETA

ml@arbejderen.dk
Fakta om CETA
  • CETA står for Comprehensive Economic and Trade Agreement.
  • Det er en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og Canada. Dele af aftalen kan træde foreløbigt i kraft allerede i 2017.
  • CETA er den første EU-handelsaftale med en såkaldt negativliste, som betyder, at alle tjenesteydelser som udgangspunkt er omfattet af et krav om liberalisering, medmindre de enkelte regeringer udtrykkeligt har undtaget dem. 
  • CETA-aftalen indeholder også en såkaldt "stand still"-klausul, der betyder, at liberaliseringer ikke kan rulles tilbage.
  • CETA indfører en såkaldt investordomstol, der åbner op for, at et privat firma fra Canada eller EU kan sagsøge nationalstater og kræve erstatning, hvis regeringer indfører eksempelvis en mere restriktiv miljø-, sundheds- eller arbejdsmiljølovgivning, som påvirker firmaets fremtidige profit.
  • Det samme kan alle private firmaer fra lande udenfor EU og Canada, hvis de har et datterselskab i Canada.
  • >> Læs alle Arbejderens artikler om CETA