23 Apr 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

23 bomber på 17 missioner

F-16 fly i aktion i Syrien og Irak

23 bomber på 17 missioner

På under en måned er der allerede fløjet 17 missioner og kastet 23 bomber i Irak. Herhjemme har forsvarsministeren forberedt Folketinget på, at der vil blive bombet i tætbefolkede områder - også selvom det koster civile livet.

Dansk militær opgør kun i hvilke provinser, man bomber. Men ikke præcist hvor og hvornår. Det gør det umuligt at vide, om Danmark er ansvarlig for civile tab, advarer Airwars.
FOTO: Værnsfælles Forsvarskommando
1 af 1

De danske F-16 fly er stort set dagligt på vingerne over Irak og Syrien.

De danske kampfly har siden luftkrigens start den 17. juni fløjet 17 missioner i Irak og Syrien og kastet 23 bomber - alle i Irak, nemlig i de irakiske provinser Al Anbar, Salah Ad Din og Ninawa. Det fremgår af militærets seneste såkaldte missionupdate.

>> Læs militærets Missionupdates om de danske bidrag i krigene i Irak og Syrien

Militærets "missionupdate" udkommer, når militæret skønner, at der er behov for det. Intet tyder således på, at militæret vil følge opfordringen fra den amerikanske ngo, Airwars, der mener, at det er vigtigt, at det danske militær er mere åbne om, præcist hvor og hvornår de danske fly kaster bomber.

Airwars opgør systematisk de bomber, der bliver kastet i Syrien og Irak, og de civile der bliver dræbt og såret, når bomberne slår ned. Hvis ikke koalitionen er åben og præcis om sine bombetogter, er det umuligt at vide, om bomberne rammer civile, og hvilket lands militær der i givet fald er ansvarlig for døde og sårede civile, påpeger Airwars.

>> Læs Airwars efterlyser åbenhed om danske bomber

Samtidig har forsvarsminister Peter Christensen overfor Udenrigspolitisk Nævn for nylig gjort det klart , at de danske kampfly kan bombe i tætbefolkede områder i Irak og Syrien - også selvom man på forhand ved, at der er risiko for at ramme civile.

Konkret kan det – ifølge ministeren – være nødvendigt at kaste bomber i storbyer som eksempelvis Mosul i Irak og Raqqa i Syrien.

Udover kampfly har det danske militær også sendt en fortrop fra specialstyrkerne til Irak for at forberede en større udsending af specialstyrker.

De danske kampfly opererer fra Incirlik-basen i Tyrkiet. De danske kampfly er kun inviteret af regeringen i Irak. Regeringen i Syrien har ikke givet de danske fly tilladelse til at bombe i Syrien.

06. jul. 2016 - 09:48   07. jul. 2016 - 16:19

Danmark i krig

ml@arbejderen.dk
Danmark i krig i Syrien og Irak
  • Den 19. april 2016 vedtog Folketinget et beslutningsforslag fra udenrigsminister Kristian Jensen om "udsendelse af yderligere danske militære bidrag til støtte for indsatsen mod ISIL i Irak og Syrien".

  • Regeringen vil styrke det danske bidrag i seks måneder med syv F-16 kampfly (heraf tre i reserve) og 110 personer (teknikere, logistikere m.fl.) samt et C-130J transportfly og 60 personer. Hertil kommer specialoperationsstyrker på op til 60 personer som udsendes uden hjemtagelsesdato.

  • I forvejen har Danmark 170 mand i Irak og en radar, der overvåger luftrummet i Irak og det østlige Syrien.

  • Samtlige danske militære bidrag skal kunne indsættes i både Irak og Syrien. Det vil være første gang, Danmark kaster bomber i Syrien.

  • Den militære intervention sker uden et FN-mandat, og uden at den syriske regering har godkendt, at Danmark sender bomber og soldater til Syrien.

  • Forslaget bliver bakket op af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og Konservative. Enhedslisten, SF og Alternativet er imod.

  • Læs alle artikler om emnet på Arbejderens temaside.

  • Foto: Morten Hausborg/HOK