19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Ø står af nedskæringer i Region Nordjylland

Forlader budgetforhandlinger

Ø står af nedskæringer i Region Nordjylland

Enhedslisten kan ikke forsvare overfor hverken patienter eller ansatte at lægge stemmer til et sparebudget, når regionen har penge i kassen. Derfor har Enhedslisten besluttet at stå af budgetforhandlingerne.

FOTO: KJ
1 af 1

Enhedslisten Nordjylland vil ikke være med til at vedtage et nedskæringsbudget for 2018, når Region Nordjylland har penge i kassen. Det siger Sussanne Flydtkjær, der som repræsentant i regionsrådet har deltaget i forhandlingerne om næste års budget.

Vi kan ikke forsvare at melde meget store besparelser ud, når der rent faktisk er penge i regionens kasse.
Susanne Flydtkjær, Enhedslisten

– Vi har en økonomisk situation i regionen, hvor kassebeholdningen vokser og vokser, langt udover hvad vi er forpligtet til at have af likviditet. Vi har pengene i kassen og kan aktivere de mange millioner, der ligger passivt hen, så de bruges aktivt til nye tiltag og nødvendige investeringer i et godt sundhedssystem til glæde for patienterne skriver – hvis vi vil, lyder det fra Enhedslisten Nordjylland, der tog beslutningen om at forlade budgetforhandlingerne på et møde onsdag aften.

Penge i kassen

Til trods for, at der er ifølge Enhedslisten er penge i regionens kasse, så er omdrejningspunktet for budgetforhandlingerne, at der mangler i omegnen af 150 millioner kroner for at få budgettet til at hænge sammen. 

– Vi kan hverken overfor patienter eller ansatte forsvare at melde meget store besparelser ud, når der rent faktisk er penge i regionens kasse, som alternativt ville kunne finansiere nye investeringer og nødvendige tiltag, siger Susanne Flydtkjær.

Enhedslisten har under forhandlingerne forsøgt at få svar på, om der kunne spares penge ved at ændre arbejdstilrettelæggelsen eller det, der kaldes  'Værdi for patienten tiltag'. Men ifølge administrationen kan der ikke beregnes konkret på det.

– Der er med andre ord tale om en "Tænk på et tal"- leg, hvor besparelsestallet, der kommer ud -  præcis vil svare til det beløb der mangler i budgettet. Det er budgetlægning i blinde og uansvarligt, mener Enhedslisten Nordjylland.

Det nordjyske regionsråd forventes at have budgettet for 2018 på plads den 26. september.

Region H 

Mens de nordjyske regionsrådsmedlemmer har valgt ikke at lægge stemmer til et nedskæringsbudget, så stemte Enhedslistens medlemmer i Region Hovedstaden natten til tirsdag for millionbesparelser. Sygehusene i Region Hovedstaden skal i 2018 spare 343 millioner kroner. Oveni kommer krav om effektiviseringer på to procent på næsten alle afdelinger.

Alle partier i Region Hovedstaden står bag budgetaftalen. Det vil sige Socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten, SF, DF, Radikale, Konservative og Liberal Alliance.

07. sep. 2017 - 12:22   28. sep. 2017 - 09:22

Budgetforhandlinger

noc@arbejderen.dk