18 Jun 2018  

KBH: Let skyet, 17 °C

Tak for den fine pris for ytringsfrihed

Tak for den fine pris for ytringsfrihed

At være kvinde og oven i købet både syg og fattig, har affødt en helt særlig slags øretæver. Der sparkes nedad.

Line Lazarus taler på en af de mange demonstrationer for velfærd i 2016.
FOTO: Gert Madsen
1 af 1

Tusind tak for denne fine pris og anerkendelse, og for at sætte mig i rigtigt fint selskab med de tidligere års modtagere.

Det er jeg stolt af.

Jeg tager ikke kun imod den her pris på egne vegne, men på vegne af alle de reformramte, som ikke har kræfterne til selv at stille sig op imod politikere og medier, som har en helt særlig og grim dagsorden - nemlig at sparke nedad.

De her fattigdomsreformer skal rulles tilbage, hvis ikke vi vil have et land, som taber en kæmpe del af befolkningen på gulvet. 

Det har ikke været uden omkostninger at være debattør på det her område. Det er aldrig let som kvinde at stille sig på tværs i offentligheden, men at være kvinde og oven i købet både syg og fattig, har affødt en helt særlig slags øretæver.

For det første skal man trænge igennem folks fordomme om et velfungerende velfærdssystem, for alle kender en der var på kontanthjælp i 80’erne, der bare fes den af. Ergo: alle på kontanthjælp er dovne og snyder.

Man mødes med mistillid

Der findes en mur af uvidenhed og en modvillighed i forhold til at anerkende, at over 70 procent af kontanthjælpsmodtagerne har andre problemer end ledighed - primært sygdom, takket være de reformer der blandt andet er lavet på sygedagpengeområdet.

Det er simpelthen uværdigt, at der i den grad sparkes nedad, og hetzes på fattige, syge, arbejdsløse og flygtninge. I stedet for at politikerne bekæmpede fattigdom, jobmangel og splittelse, så skaber de det.

Og selv hvis man stiller budgettet til rådighed, så mener tilhængere af kontanthjælpsloftet, at man da "bare" kan skære ned på sine udgifter. Problemet er, at der ikke er mere at skære i. Vi er helt inde forbi benet, og inde ved marven.

Det har store konsekvenser for dem, der er ramt. I den gruppe jeg administrerer på facebook overvejede de desperate kvinder og mødre prostitution, de sulter selv, de skal vælge mellem mad og medicin - og nogen er endda flyttet tilbage til deres voldelige eksmænd, fordi de ikke kan klare sig selv økonomisk.

Enlige forsørgere

Vi skal huske, at det primært er enlige forsørgere, der bliver ramt af de her reformer. Derfor går det også voldsomt ud over børnene. Der er lige kommet nye tal frem, som viser at 62.000 børn er ramt af kontanthjælpsloftet.

Derfor skal de her fattigdomsreformer rulles tilbage. De skal endnu mere på dagsordenen, hvis ikke vi vil have et land, som taber en kæmpe del af befolkningen på gulvet. Det her er åben klassekrig, og jeg - og alle de andre reformramte - mangler simpelthen nogen, der helt tydeligt taler vores sag. Reformerne skal rulles tilbage.

Det har været hårdt at debattere. Det er ikke en gentlemanssport, hvor jeg har battlet harmløse holdninger. For os, der er ramt, er det vores fundament, der er forsvundet og dødeligt alvor. Jeg har måtte sende politi og ambulance ud til to af mine mødre.

Og jeg tør slet ikke tænke på hvor mange, der er faldet igennem, som vi ikke hører noget om. Fattigdom, og den desperation det medfører er virkelig - selvom medierne forsøger at fremstille det anderledes - og selvom politikerne forsøger at fjerne fokus.

Derfor håber jeg I vil tage mit vidnesbyrd med jer herfra, og gøre reformerne til hovedtemaet i de kommende valgkampe - for reformerne skal rulles tilbage. Også for jeres skyld.

Fattigdom i Danmark er et faktum!
Fattigdom er et politisk valg.
Fortsat god kampdag.

Line Lazarus holdt talen på SF's og Enhedslistens 1. maj-møde i Buddinge i anledning af, at hun modtog "Gladsaxe Ytringsfrihedspris" for sin kamp for de reformramte.

04. maj. 2017 - 08:44   04. maj. 2017 - 08:50

Tale

af Line Lazarus, Faarup