24 May 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Byggefag demonstrerer mod bygherre

Kæmper mod social dumping

Byggefag demonstrerer mod bygherre

Byggefagenes Samvirke Århus demonstrerer på tirsdag foran bygherres nuværende bopæl. Samvirket vil ikke finde sig i, at han bruger firmaer uden overenskomst til at istandsætte villa.

De aarhusianske byggefagforeninger vil have Michael Aarestrup til at lægge pres på firmaerne, der renoverer hans millionvilla, for at få dem til at tegne overenskomst. Alternativt droppe dem.
FOTO: PN
1 af 1

Måske sidder Michael Aarestrup og nyder sin morgenkaffe, når Byggefagenes Samvirke Århus tirsdag morgen klokken 7:00 ruller de røde fagforeningsfaner ud foran hans vinduer på bopælen Hans Broges Gade 5 i det centrale Aarhus.

Det er dybt beskæmmende, at både firma og bygherre tilsidesætter de danske arbejdsmarkedsregler og arbejdsmiljølovgivning.
Claus Salomon Ørskou, Byggefagenes Samvirke

Anledningen er, at Aarestrup har købt en millionvilla i Viby og får den renoveret af firmaer uden overenskomst. På trods af brev og adskillige opringninger er det endnu ikke lykkedes byggefagforeningerne at få bygherren i tale.

– Så nu må vi tage andre midler i brug og se, om det her kan få ham ud af busken, siger formand for samvirket Claus Salomon Ørskou til Arbejderen

Omfattet af konflikt

I denne uge var det firmaet BYG BYG BYG ApS, der står for istandsætningen af villaen i Viby, der fik besøg af faglige aktivister. Firmaets ejer Søren Skifter har siden 2009 katagorisk afvist at tegne overenskomst med 3F og Malerforbundet, og er derfor omfattet af sympatikonflikt.

På pladsen i Viby - som ved utallige andre byggerier gennem årene - har Søren Skifter entreret med særligt to polske firmaer Marema og Danske Project. Også de er omfattet af sympatikonflikt, da de nægter at tegne overenskomst med 3F.

70 kroner i timen

– Det er vores opfattelse, at de polske folk på byggepladsen bliver aflønnet med langt under, hvad danske, organiserede håndværkere i virksomheder med overenskomst bliver afregnet med. Så vidt vi erfarer omkring 70 kroner i timen, forklarer Claus Salomon Ørskou.

Indbetaling af arbejdsmarkedspension og søgnehelligdagsbetaling er ikke-eksisterende, ligesom arbejdsmiljø og sikkerhed, i henhold til danske normer og regler, lader meget tilbage at ønske.

– I vores optik er der her tale om social dumping af værste skuffe, konkluderer byggefagsformanden, der finder det dybt beskæmmende, at både byggefirma og bygherre i den grad bare tilsidesætter de danske arbejdsmarkedsregler og arbejdsmiljølovgivning.

09. mar. 2017 - 09:08   13. mar. 2017 - 12:00

Social dumping

noc@arbejderen.dk
Byggefagsdemo Aarhus

Demonstration for overenskomst og mod social dumping:

Tirsdag den 14. marts 2017, klokken 7:00 – 9:30.

Hans Broges Gade 5, 8000 Aarhus C.

Arr.: Byggefagenes Samvirke Århus