24 May 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Sælg aktierne i Ryanair

Journalistformand til PFA:

Sælg aktierne i Ryanair

Journalisternes formand kan ikke acceptere, at pensionselskabet PFA har investeret i Ryanair. Sælg aktierne, lyder det fra Lars Werge.

Man ikke skal underkende signalværdien i at sælge aktierne i Ryanair, mener Lars Werge.
FOTO: Johnny Wichmann
1 af 1

Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund (DJ), mener, at pensionsselskabet PFA skal sælge aktierne i det irske flyselskab Ryanair.

DJ støtter ikke investeringer i selskaber, der undergraver overenskomsterne og den danske model så systematisk, som Ryanair gør.
Lars Werge, formand DJ

– Vi kan ikke acceptere at tjene penge på Ryanair, siger DJ-formanden til fagbladet Journalisten.dk.

Dermed slutter journalisternes forbund sig til HK/Handel og HK/Privat, der så sent som i februar var ude med kravet om, at PFA dropper investeringerne i Ryanair. 

– Hvis PFA fortsat har aktier i Ryanair, når Mediernes Pension holder det næste halvårlige møde i maj, så vil jeg sige til PFA, at vi ikke skal tjene penge på hvad som helst, siger Lars Werge, der er bestyrelsesmedlem i Mediernes Pension.

Mediernes Pension er pensionsforening for DJ-medlemmer, der har en gruppelivsordning via deres overenskomst. Pensionsmidlerne bliver for øjeblikket forvaltet af PFA Pension.

Ryanair-aktier for 19 millioner kroner

PFA varetager pensionsmidler også for tusindvis af andre lønmodtagere. Ialt forvalter pensionsselskabet, der er Danmarks største, over 500 milliarder kroner, og 19 millioner af dem er investeret i det omstridte lavprisselskab.

Lars Werge siger, at man ikke skal underkende signalværdien i at sælge aktierne i Ryanair, som fagbevægelsen sidste år lagde arm med i en strid om at sikre overenskomst til flyselskabets ansatte i Københavns Lufthavn.

– Den danske fagbevægelse har kæmpet i fællesskab mod Ryanair. Et af de midler, vi har, er at bruge vores taleret til at slå til lyd for, hvad vi mener. DJ støtter naturligvis ikke investeringer i selskaber, der undergraver overenskomsterne og den danske model så systematisk, som Ryanair gør, siger Lars Werge.

De har solgt aktierne

Under den langvarge strid med Ryanair sidste år meddelte først PensionDanmark og Industriens Pension, at de satte deres aktieposter i flyselskabet til salg. Midt i juni fulgte så ATP, der, ifølge Avisen.dk, indtil da havde indirekte investeringer i Ryanair til en værdi af 25 millioner kroner.

PFA valgte derimod at sætte en undersøgelse i gang og kigge nærmere på, om Ryanair handler i strid med pensionsselskabets principper for ansvarlig investering. Den proces er ifølge Arbejderens oplysninger fortsat i gang.

Den endelige beslutning om, hvad PFA vælger at gøre med Ryanair-aktierne bliver taget i et internt udvalg - Responsable Investment Board - når det kan ske "på et oplyst grundlag". Hvornår kan PFA ikke sige.

Danica og Nordea Liv oplyste sidste år, at også de undersøger, om Ryanair handler i strid med deres principper for ansvarlig investering.  

06. mar. 2016 - 08:11   06. mar. 2016 - 08:20

Pension

noc@arbejderen.dk