23 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Litauisk firma får stolen sat for døren

Løsning i sigte

Litauisk firma får stolen sat for døren

Furesø Kommunes fremtidige jobcenter bliver bygget af litauisk firma uden overenskomst. Firmaet skal senest mandag give garanti for at det sikrer sædvanlige løn- og arbejdsvilkår. 3F Frederiksborg kræver, at firmaet tegner overenskomst.

Næstformand i Bygge- og Anlægsgruppen i 3F Frederiksborg Rasmus Kreutzmann kræver, at det litauiske firma Resplint UAB tegner overenskomst.
FOTO: 3F Frederiksborg
1 af 1

1. juli skal Furesø Kommune efter planen begynde at betale husleje til nyrenoverede lokaler, som jobcenteret skal rykke ind i. Problemet er blot, at lokalerne bliver sat i stand af håndværkere i det litauiske firma Resplint UAB, der ikke har overenskomst.

Ligger der ikke en overenskomst mandag ved arbejdstids ophør, så er vi klar til at gå hele vejen med konflikt.
Rasmus Kreutzmann, 3F Frederiksborg.

– Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde. Tænk en arbejdsløs murer eller tømrer skal sidde til jobsamtale i lokaler, som er renoveret af underbetalt udenlandske håndværkere. Det er grotesk, udtaler næstformand i Bygge- og Anlægsgruppen i 3F Frederiksborg Rasmus Kreutzmann til Arbejderen.

Fagforeningen kræver, at firmaet skal tegne overenskomst og har kontaktet den nordsjællandske kommune, der de seneste dage har arbejdet på at finde en løsning, skriver kommunaldirektør Christine Brochdorf i en pressemeddelelse.

Kræver garanti

Det er Stensdal Group A/S, der har hyret Resplint UAB til arbejdet, velvidende at firmaet sidste år i juni blev sympatikonfliktet af LO på baggrund af en sag fra Malernes Fagforening i Ebeltoft. Stensdal Group bruger konfliktramt litauisk arbejde til renovering af alt lige fra luksushoteller til kontorer, som skal huse offentlige institutioner.

– For Furesø kommune er det uacceptabelt, at et lejemål, som vi skal overtage, istandsættes af en virksomhed, der ikke kan garantere sædvanlige løn- og arbejdsvilkår. Den garanti må vi have. Derfor har vi valgt at gå intensivt ind i løsningen mellem 3F og entreprenøren, siger kommunaldirektør Christine Brochdorf, og tilføjer:

– Jeg er glad for, at der er en positiv åbning i dag og ser frem til en dialog mellem parterne med henblik på at finde en løsning i næste uge.

3F er tilfredse med, at kommunen tager sagen alvorligt. Men tålmodigheden med det litauiske firma er begrænset.

Konflikt hvis nødvendigt

– For os er mandag en ultimativ deadline. Nu har firmaet fået weekenden over til at få sat en underskrift på en overenskomst. Ligger den ikke mandag ved arbejdstids ophør, så er vi klar til at gå hele vejen med konflikt, siger Rasmus Kreutzmann.

Tidligere på ugen havde de nordsjællandske LO-fagforeninger held med at få Resplint UAB fjernet fra et byggeri i Allerød.

Her var det ATP, der stod som kommende lejer af kontorer, som cirka 15 tømrere fra det litausike firma arbejdede på at sætte i stand.

Efter at 3F havde henvendt sig til ATP og gjort opmærksom på, at arbejdet blev udført af uorganiseret arbejdskraft blev håndværkerne tirsdag bedt om at afrigge pladsen. Det var i den forbindelse, at 3F Frederiksborg fandt ud af, at UAB renoverede jobcenter-lokaler i Furesø Kommune.

03. mar. 2017 - 16:14   08. mar. 2017 - 16:46

Social dumping

noc@arbejderen.dk