19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Konflikt på Axel Towers afsluttet

Forlig på prestigebyggeri

Konflikt på Axel Towers afsluttet

Efter tre ugers konflikt indgik de fritstillede håndværkere på Axel Towers og deres arbejdsgiver DEKO mandag forlig om udbetaling af løn for det arbejde, de allerede har udført på prestigebyggeriet.

En flere uger lang konflikt på Axel Towers i København er slut.
FOTO: Privat
1 af 1

Efter tre ugers heftig konflikt har de 40 fritstillede tømrere og snedkere på Axel Towers i det indre København indgået forlig med deres tidligere arbejdsgiver DEKO.

Vi takker for den enorme opbakning, der har været, og er overvældet over den interesse, der er udvist for vores kamp.
Tømrersjakket

– Der er opnået enighed om lønnen for det arbejde, vi allerede har udført. For os er det klart en sejr, og vi føler os hørt. Nu afventer vi resultatet af forhandlingerne om det fremadrettede arbejde, siger talsperson Julius Gudmundsson til Arbejderen.

Konflikten startede, da forhandlingerne om akkorden på arbejdet med de buede vægge i det milliarddyre prestigebyggeri den 21. september brød sammen. Sammenbruddet og dertil en trussel om at erstatte dem med udenlandske arbejdere, fik håndværkersjakket til enstemmigt at vedtage at nedlægge arbejdet.

To uger senere førte den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse til en dom i Arbejdsretten, som gav arbejdsgiver lov til at fritstille håndværkernes arbejde. Umiddelbart efter modtog de strejkende et brev, hvor det blev slået fast, at stillede de ikke på arbejde, ville de ikke længere være ansat i firmaet.

Massiv opbakning

Alligevel var sjakket enige om at fortsætte konflikten, og de nu fritstillede håndværkere stod i en hel uge dagligt foran porten og demonstrerede for retten til reelle lønforhandlinger.

I løbet af konflikten har håndværkerne mødt massiv opbakning. Ikke bare fra andre tømrere og snedkere, men også fra kollegaer fra en lang række andre brancher i hele landet.

I et opslag på facebook takker tømrer- og snedkersjakket for støtten:

"Vi takker for den enorme opbakning, der har været, og er overvældet over den interesse, der er udvist for vores kamp. Vi håber med denne sejr at kunne medvirke positivt til større sammenhold og solidaritet fremover. Ingen nævnt, ingen glemt", skriver sjakket i en meddelelse til de godt 3200 medlemmer af en støttegruppe på Facebook.

Hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, som taler på vegne af DEKO, bekræfter chefkonsulent Henrik Olsen, at der er indgået forlig i sagen.

– Jeg regner med, at arbejdet kan genoptages allerede i dag, siger han mandag til Avisen.dk.

Ingen af parterne ønsker, at offentliggøre detaljerne i forliget.

10. okt. 2016 - 12:26   10. okt. 2016 - 15:59

Faglig kamp

as@arbejderen.dk