24 May 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 20 °C

Kampen fortsætter

Efter ja til overenskomst

Kampen fortsætter

Arbejdsgiverne i især byggeriet skal ikke forvente fred og ro, på trods af at urafstemningen om de private overenskomster endte med et ja.

Faglige aktivister var torsdag middag mødt op foran Forligsinstitutionen, hvor arbejdsmarkedets repræsentanter sammen med forligsmanden offentligjorde resultatet af urafstemningen om overenskomsten.
FOTO: Jens Astrup/Scanpix
1 af 1

Kampen for bedre værn imod social dumping, for højere løn og imod arbejdsgivers ret til at diktere overarbejde fortsætter, på trods af at et flertal har stemt ja til overenskomsterne på det private arbejdsmarked.

Især det her med de 42 timers arbejdsuger, det vil folk ikke finde sig i.
Julius Gudmundsson, tømrer

Sådan lyder meldingen fra en række af de folk, som har knoklet for at få et nej igennem. En af dem er den unge tømresvend Julius Gudmundsson, som de seneste uger har brugt al sin tid på at ringe til 3F-medlemmer og besøge byggepladser, for at fortælle kollegaerne om overenskomstresultatet og for at opfordre dem til at stemme nej.

– I hvert fald inden for byggefagene kommer der et efterspil. Om det bliver arbejdsnedlæggelser eller hvad det bliver, det vil tiden vise, siger Julius Gudmundsson til Arbejderen.

– Især det her med de 42 timers arbejdsuger, det vil folk ikke finde sig i.

Stort nej fra 3F

Mens 57,2 procent af de afgivne stemmer samlet set landede på et ja, så satte 59,9 procent af medlemmerne af Danmarks største fagforbund 3F deres kryds ved nej til overenskomsterne.

I 3F's byggegruppe er andelen af nej-stemmer oppe på hele 77 procent.

Alligevel skal de nu affinde sig med den overenskomst, som en række andre faggrupper har stemt igennem, og det er et problem for hele fagbevægelsen, mener formand for byggegruppen i 3F Bygge-, Jord-, og Miljøarbejdernes Fagforening Jens Kirkegaard.

– Der er jo store grupper lønmodtagere, som har sagt ja, men der er jo også meget store lønmodtager grupper, som har sagt markant nej. Så der er helt sikkert nogle grupper på det danske arbejdsmarked – herunder bygningsarbejderne hvor 3/4 har sagt nej – som jo ikke kan kende sig selv i det her resultat. Det er sgu et problem for fagbevægelsen. Og et problem vi må håndtere, siger han til Arbejderen.

Han mener, at resultatet bør føre til debat og selvransaning internt i 3F, men tror også på at forbundet kan komme styrket ud på den anden side.

– Jeg håber meget, at vi kan bruge den kommende tid til at få diskuteret og drøftet, så 3F kan komme videre som et stærkere og mere samlet forbund og også et forbund som går i medlemmernes retning.

Skuffede medlemmer

Heller ikke Jens Kirkegaard mener, at resultatet af urafstemningen betyder ro på bagsmækken.

– Jeg kender jo ikke reaktionerne fra arbejdspladserne, men vores budskab er selvfølgelig, at problemerne med social dumping ikke er forsvundet med det resultat, som nu ligger. Problemet med nedslidning er ikke forsvundet og heller ikke den dårlige økonomi. Det vil vi fortsat kæmpe for, at der bliver fundet løsninger på.

Både byggegruppeformanden og aktivisten frygter, at skuffelsen over resultatet får nogle medlemmer til at vende fagbevægelsen ryggen. Men det er det sidste, man må gøre, advarer Julius Gudmundsson:

– Så står vi jo endnu dårligere ved næste overenskomstforhandling, og jeg er sikker på, at vi stadig godt kan kæmpe os frem til et godt resultat til næste overenskomst, hvis vi står sammen.

Også Jens Kirkegaard håber, at de mange, som har stemt nej til overenskomsten, bliver i deres forbund og står sammen.

– Min opfordring er, at vi må godt ærgre os. Men når vi så har ærgret os, skal vi sgu rejse os i fællesskab igen. For det her det virker. Der er ikke nogen tvivl om, at vi har fået sat en dagsorden i Danmark om, at nedslidning og social dumping er reelle problemer.

20. apr. 2017 - 11:00   20. apr. 2017 - 16:12

OK 2017

as@arbejderen.dk