19 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Industrien forhandler i weekenden

Overenskomstforlig i sigte

Industrien forhandler i weekenden

CO-industri og arbejdsgiverorganisationen DI har indkaldt deres forhandlingsudvalg i weekenden. Noget tyder på, at parterne regner med at nå et forlig om nye overenskomster for privatansatte.

Industriens topforhandlere: Claus Jensen (tv) og Mads Andersen henholdsvis formand og næstformand i CO-industri. Med ryggen til adm. direktør Karsten Dybvad (tv) og viceadm. direktør Kim Graugaard fra DI.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Forhandlerne i CO-industri og arbejdsgiverne i Dansk Industri, DI har indkaldt deres respektive forhandlingsudvalg i weekenden. Parterne satser på at komme frem til en aftale om nye overenskomster på industriens område.

De andre områder afventer industriens forhandlingsresultat, før de for alvor kan komme i gang.
Christian Lyhne Ibsen, FAOS

Forhandlingerne foregår i Industriens Hus, og forhandlingsudvalgene er indkaldt til lørdag den 11. februar kl. 14.00. 

Den første deadline for et forlig, som hed den 7. februar er overskredet, men det er ikke nødvendigvis tegn på krise, siger Christian Lyhne Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.

Når det nok

– De andre områder afventer industriens forhandlingsresultat, før de for alvor kan komme i gang med forhandlingerne. Så det skal industriens parter selvfølgelig sikre sig, at der er tid til. Men ellers er den deadline ikke så skarp, siger han.

Han vurderer, at industriens topforhandlere har en til to uger at forhandle i, før tiden for alvor begynder at blive knap.

De eksisterende overenskomster fra 2014 skal fornys med virkning fra den 1. marts i år.

Dansk Industri og CO-industri forhandler om to overenskomster - Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte samt Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer. Overenskomsterne omfatter cirka 230.000 ansatte fordelt på 6.000 virksomheder.

Konsekvens for 600.000 privatansatte

I alt skal omkring 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked have nye overenskomster.

Topforhandlerne er på lønmodtagerside Claus Jensen, Dansk Metals forbundsformand og formand for CO-industri, og 3F's industrigruppeformand og CO-industris næstformand Mads Andersen. Arbejdsgiverne i DI er repræsenteret af administrerende direktør Karsten Dybvad og viceadministrerende direktør Kim Graugaard.

10. feb. 2017 - 10:20   04. apr. 2017 - 15:56

OK 2017

noc@arbejderen.dk