25 Apr 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Falckreddere nedlægger arbejdet

OK-protester fortsætter

Falckreddere nedlægger arbejdet

Sjællandske Falck-stationer var mandag ramt af strejke. Redderne er gået i arbejde igen, men afventer svar fra Falck, om de vil implementere en overenskomst, som 87 procent af de ansatte har stemt nej til.

Sjællandske reddere nedlagde arbejdet mandag i frustration over den nye overenskomst. Sammenkædningsreglerne betyder, at de får den tvunget ned over hovedet, selvom de selv har stemt nej.
FOTO: Falck
1 af 1

Dønningerne efter overenskomsforhandlingerne 2017 vil tilsyneladende ikke lægge sig.

Mandag strejkede Falckreddere på Sjælland i protest over den nye overenskomst og forhandlingsforløbet. Ifølge Arbejderens oplysninger var følgende Falck-stationer ramt af strejke: Roskilde, Kalundborg, Holbæk, Slagelse, Snertinge, Nykøbing Sjælland, Ruds Vedby og Greve.

En række tillæg er i forvejen enten blevet fjernet, reduceret eller blevet langt sværere at opnå.
Jørgen Knudsen, tillidsmand Holbæk

– Det er ingen hemmelighed, at frustrationerne blandt redderne er store over nu at blive påtvunget en overenskomst, de selv har stemt nej til, fordi det store LO-område har stemt ja, siger Jørgen Knudsen, der er tillidsrepræsentant for knap 100 kolleger på Falck-stationen i Holbæk, til Arbejderen. 

Samme melding lyder fra reddernes tillidsmand i Roskilde.

– Der er en dyb frustration blandt mine kolleger over, at uanset hvad vi har stemt, så kan det alligevel blive et ja, siger Carsten Nielsen til sn.dk.

Sammenkædning

Hele 95 procent af redderne i Holbæk stemte nej til den nye overenskomst. De cirka 4000 reddere på landsplan stemte nej med en stemmeprocent på 87, men da sammenkædningsreglerne var gældende i forbindelse med afstemningen, og alle forbunds samlede afstemning viste en ja-procent på 57,2, så blev OK 2017 stemt i hus.

– Vi kan ikke genkende de krav, som vi stillede til overenskomsten i den, vi nu bliver påtvunget, siger Jørgen Knudsen og forklarer:

– Kollegerne er især utilfredse med reglerne for døgnvagter og rådighedsvagter. Vi har en relativ lille grundløn, men henter så penge hjem på tillæg ved vagter og rådighed. Men i løbet af de sidste to år er en række tillæg i forvejen enten blevet fjernet, reduceret eller blevet langt sværere at opnå. Det kan vi se på årsopgørelsen, og for den enkelte redder betyder det omkring 100.000 kroner mindre om året i perioden.

Arbejdet blev genoptaget på de sjællandske Falck-stationer klokken 10, men det er ikke ensbetydende med, at Falcreddere, der er medlemmer af transportgruppen i fagforbundet 3F, er tilfredse, understreger tillidsmanden.

Møde med Falcks ledelse

Mandag over middag skulle Reddernes Landsklub mødes med Falcks ledelse for at få svar på, hvorvidt den vil implementere en overenskomst, som 87 procent af de ansatte har stemt nej til at arbejde under.

– Jeg regner med at have min fællestillidsmand i røret i løbet af eftermiddagen, så må jeg jo overbringe mine kollegaer, hvad der er kommet ud af mødet og høre deres reaktion, siger Jørgen Knudsen.

Ifølge Orla Aagaard, faglig sekretær i 3F Transport, Logistik og Byg Aarhus, så er der også udbredt utilfredshed blandt redderne i det område, selvom det ikke endnu har ført til strejker.

I fredags var der en kortvarig strejke blandt redderne i Køge.

Ligeledes i fredags nedlagde slagteriarbejdere i flere byer arbejdet og stilladsarbejdere og bygningshåndværkere fik luftet deres frustrationer med en happening foran 3F's forbundshus i Kampmannsgade i København.

24. apr. 2017 - 11:48   03. maj. 2017 - 16:05

Strejke

noc@arbejderen.dk