25 May 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 22 °C

Dropper sag om narko i metrobyggeri

Politiet på bar bund

Dropper sag om narko i metrobyggeri

Københavns Politi lægger efterforskningen ned i sagen om mulige mafia-forbindelser og narko-handel i forbindelse med metro-byggeriet. Vidner tør ikke snakke med politiet, mener 3F.

Politiet opgiver nu at bevise, at metrobyggeriet i København bruges til "hvidvaskning, narkosmugling og skattesvindel", som det ellers fremgår af 3F's politianmeldes sidste år i september.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Københavns Politi henlægger nu den opsigtsvækkende sag om, at flere virksomheder på metrobyggeriet i København skulle udgøre en "central del af en større international narkoring - styret fra Calabrien i Syditalien".

For mig at se, så har vi foretaget de efterforskningsskridt, som vi kunne foretage os.
Steffen Thaaning Steffensen, Københavns Politi

Politiet har ikke kunnet finde beviser for beskyldningerne, som ellers fremgik af den politianmeldelse, der blev indgivet af fagforbundet 3F i september måned sidste år.

I politianmeldelsen skriver 3F, at metrobyggeriet i København og anlæggelsen af Letbanen i Aarhus, ifølge deres informationer er "et led af en vidtforgrenet mafiavirksomhed, som bruger store anlægsbyggerier til hvidvaskning, narkosmugling og skattesvindel."

– Vi har efterprøvet de ting i anmeldelsen, som vi kunne efterprøve og nu kan vi ikke komme videre. For mig at se, så har vi foretaget de efterforskningsskridt, som vi kunne foretage os, og på den baggrund har vi besluttet at henlægge sagen, siger politikommissær Steffen Thaaning Steffensen fra Københavns Politi til Berlingske Business og tilføjer, at der kan komme nye oplysninger, men at politiet på det foreliggende grundlag har besluttet at stille sagen i bero.

Bange vidner

Anmeldelsen fra Byggegruppen i 3F baserede sig på flere af hinanden uafhængige og anonyme kilder. Kilderne havde flere søndage observeret en lastbil ankomme ved byggepladen for enden af Sortedams Sø og ved en anden byggeplads i Sydhavnen - angiveligt med narko.

Politiet har tidligere meddelt, at vidnerne ikke ønskede at udtale sig til politiet. Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F's byggegruppe, har bekræftet over for Arbejderen, at vidnerne frygter for konsekvenserne, hvis de udtaler sig til politiet.

Sagen har vakt stor opsigt og været udførligt omtalt i blandt andet Weekendavisen. I flere artikler beskriver Weekendavisen, hvordan en stribe italienske entreprenører - der er tilknyttet byggeriet af metroen i København og letbanen i Aarhus - angiveligt skulle have tilknytning til den italienske mafia.

Direktør fængslet i Italien

I 3F’s politianmeldelse fra september nævnes konkret de italienske entreprenørfirmaer New World Construction og Nicofer.

I Weekendavisens dækning af sagen har man blandt andet kunnet læse, at den tekniske direktør ved New World Construction, Vincenzo Giardino - sammen med fire familiemedlemmer - var blevet varetægtsfængslet i Italien, anklaget for åger, hvidvask af penge og afpresning.

Den italiensk-ejede hovedentreprenør på den 22 milliarder dyre metro-cityring, Copenhagen Metro Team (CMT), har fra start protesteret over anklagerne. 

CMT har rejst en række sager ved Pressenævnet mod både Weekendavisen, TV2 og Berlingske og driftsdirektør (COO) hos CMT, Sigurd Nissen-Petersen, siger til Berlingske, at hovedentreprenøren nu overvejer at stævne fagforbundet 3F for injurier i forlængelse af sagen.

Overvejer at stævne 3F

– Vi har selvfølgelig afventet politiets undersøgelser for at finde ud af, om der var noget om snakken. Nu overvejer vi kraftigt at gå rettens vej i forhold til 3F, da vi mener, at det er dybt alvorligt, at de har indgivet en anmeldelse på så tyndt et grundlag med nogle meget alvorlige beskyldninger, siger Sigurd Nissen-Petersen til Berlingske.

Arbejderen har forsøgt at få en kommentar fra 3F til meddelelsen om, at sagen henlægges. Det er endnu ikke lykkedes.

04. jan. 2017 - 14:04   05. jan. 2017 - 11:37

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk
Mafia i Danmark?

21. september 2016 sendte 3F's byggegruppe en anmeldelse til politiet. Fagforbundet havde nemlig fået mistanke om, at der foregik organiseret narkokriminalitet på metrobyggeriet i København og anlæggelsen af Letbanen i Aarhus.

Politiet i Aarhus har lukket efterforskningen af sagen.

3F's politianmeldelse kan læses her