21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Byret udsætter sag mod Uber-chauffører

Tiltalt for millionbøder

Byret udsætter sag mod Uber-chauffører

Fem tidligere Uber-chauffører skal betale over en million kroner, hvis de kendes skyldige i ulovlig taxikørsel. Afgørelse trækker ud, da Københavns Byret udskyder sagen for at indhente flere oplysninger.

– Vi er klar til at tilpasse os danske forhold, siger Kristian Agerbo, talsperson for Uber i Danmark.
FOTO: Nikolai Linares/Scanpix
1 af 1

Fem tidligere Uber-chauffører stod i dag mandag den 10. juli tiltalt i Københavns Byret for ulovlig taxikørsel gennem hele 2015.

Skat har modtaget oplysninger om 2.134 chauffører, der samlet set har haft indtægter for omkring 56 millioner kroner i 2015.

Nu bliver det tidligst den 28. august afgjort, hvorvidt de er skyldige og i så fald skal betale bøder på ialt 1.115.000 kroner for tilsammen 10.362 ture.

Forsvarer og anklager er nemlig enige om, at der er behov for at indhente yderligere oplysninger fra Skat, slår retsformand Bodil Toftemann fast i Københavns Byret.

De fem chauffører er tiltalt for at have overtrådt taxiloven ved at køre taxikørsel uden tilladelse. De er tiltalt for at have kørt i biler, der ikke var godkendt og registret til taxikørsel, ligesom ingen af de fem Uber-chauffører havde det erhvervskørekort, som kræves for at køre taxikørsel.

Kørsel for 56 mill. kroner

Ifølge anklageskriftet fordeler de fem bødekrav sig på: Bøde på 590.000 kroner for 5.428 Uber-ture i personbil. Bøde på 280.000 kroner for 2.644 Uber-ture. Bøde på 130.000 kroner for 1.282 Uber-ture. Bøde på 70.000 kroner for 609 Uber-ture. Bøde på 45.000 kroner for 399 Uber-ture.

Sagerne er såkaldt prøvesager og bygger på oplysninger, som Skat har fået fra skattemyndigheder i Holland, hvor Ubers europæiske selskab har hovedkvarter. De fem Uber-chauffører er udvalgt fra en liste, som Skat sidste år modtog fra de hollandske skattemyndigheder med oplysninger om Uber-chaufførers indtægter i Danmark. Skat har modtaget oplysninger om 2.134 chauffører, der samlet set har haft indtægter for omkring 56 millioner kroner i 2015, skriver Fagbladet 3F.

Erklærer Københavns Byret de fem anklagede skyldige, så kan deres sager resultere i, at en lang række andre Uber-chauffører skal en tur i retten.

Anklaget fra start

Uber har siden selskabet kom til Danmark i 2014 været anklaget for ulovlig taxikørsel og politianmeldt.

Men på trods af de verserende retssager og at kørselstjenesten for cirka tre måneder siden forlod Danmark i protest mod en ny taxilov, så melder selskabet sig nu igen klar til at forsøge sig på det danske marked.

– Vi er parate til at tilpasse os danske forhold, og vi håber, at der kan blive en dialog om, hvordan sådan en model kunne se ud, siger Kristian Agerbo, talsperson for Uber i Danmark til dr.dk.

Han forklarer, at Uber arbejder på at finde en model, der overholder dansk lovgivning. 

10. jul. 2017 - 11:46   11. jul. 2017 - 08:10

Uber

noc@arbejderen.dk
Uber i Danmark

Uber startede i Danmark i 2014. Den etablerede taxabranche har fra start protesteret mod transporttjenestens metoder.

Ubers kørselsordning gør det muligt for almindelige bilejere at køre "privat hyrevognskørsel". Det kræver en bil i fin stand og en bilforsikring for, at man kan melde sig til ordningen.

Via Uber's app kan kunder bestille kørsel. Det sker via kundens GPS-placering, og når turen er slut, foregår betalingen automatisk gennem app'en: Uden udveksling af kreditkort eller kontanter mellem kunde og chauffør.

Samme dag Uber startede i Danmark blev tjenesten meldt til politiet af Trafikstyrelsen. Uber blev sigtet for brud på den danske taxilov. Jurister er endnu ikke færdige med at vurdere, hvorvidt der skal rejses tiltale, eller sigtelsen skal frafaldes.

Kilde: Fagbladet3F