23 Jun 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Byggeoverenskomster er endt i forligsen

Konsekvens af nej i 3Fs byggegruppe

Byggeoverenskomster er endt i forligsen

Forhandlingerne om ny overenskomst i byggeriet fortsatte i går med hjælp fra forligsmanden. Uden værn mod social dumping stemmer vi nej, lyder det fra aktive bygningsarbejdere.

Da 3F mandag mødte op i Forligsinstitutionen for at fortsætte forhandlingerne om ny byggeoverenskomst, begyndte bygningsarbejdere at stimle sammen udenfor for at bakke forhandlerne op i kravet om kædeansvar.
FOTO: Aage Christensen
Da 3F mandag mødte op i Forligsinstitutionen for at fortsætte forhandlingerne om ny byggeoverenskomst, begyndte bygningsarbejdere at stimle sammen udenfor for at bakke forhandlerne op i kravet om kædeansvar.
FOTO: Aage Christensen

I går mandag fortsatte forhandlingerne om ny overenskomst for 80.000 bygningsarbejdere med hjælp fra forligsmand Ole Hasselgaard.

Hvis vi ikke får noget, der sikrer os mod social dumping, så tror jeg, medlemmerne vil stemme nej.
Claus Westergreen, 3F BJMF

Det er konsekvensen af, at forhandlingsudvalget i 3F’s Byggegruppe i lørdags stemte nej til det resultat, som forbundets topforhandlere Kim Lind Larsen og Palle Bisgaard lagde på bordet. 28 stemte nej og 15 stemte ja.

– Arbejdsgiverne vil ikke give noget som helst i forhold til social dumping. Og resultatet ligner til forveksling industriforliget, som lægger op til øget arbejdstid. Det er helt hen i vejret, sagde Morten Rasmussen, næstformand i 3F Aarhus Transport, Logistik og Byg, til Arbejderen kort tid efter afstemningen.

Med samme argumenter stemte Alex Pedersen, næstformand i 3F Midtfjord, nej, fortæller han til Arbejderen.

NEJ, NEJ og atter NEJ

Formand for 3F's Byggegruppe Kim Lind Larsen forklarer til Fagbladet 3F, at det ikke er lykkedes at overbevise arbejdsgiverne i Dansk Byggeri om, at der er brug for nye initiativer mod social dumping i overenskomsterne.

– Vi har kæmpet for at få så meget som muligt hjem til vores medlemmer. Særligt fordi økonomien er så god i byggebranchen for tiden. Det vil vi selvfølgelig fortsætte med, selvom det ikke bliver nemmere af, at vi nu skal fortsætte i Forligsinstitutionen, siger Kim Lind Larsen til Fagbladet 3F.

Gruppeformand og forhandlingssekretær Palle Bisgaard har medlemmernes fulde opbakning til at kæmpe videre.

Opbakning til 3F's forhandlere

Halvanden time inde i mandagens forhandlinger indenfor i Forligsinstitutionen startede en demonstration udenfor på Sankt Annæ Plads. Initiativet til demonstrationen kommer fra Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, hvor Claus Westergreen er formand.

– Vi vil have et kædeansvar. Det betyder kort fortalt, at når for eksempel en stor entreprenør får et arbejde og udliciterer det til underentreprenørerne, så skal hovedentreprenøren sørge for, at overenskomsterne bliver overholdt i alle led. Det vil sikre, at der bliver lige vilkår, siger Claus Westergreen og tilføjer:

– Hvis vi ikke får noget, der sikrer os mod social dumping, så tror jeg, medlemmerne vil stemme nej.

Mæglingsforslag

Også i fredags var der massiv opbakning til 3F's forhandlere. Mens de sad til møde hos Dansk Byggeri i Nørre Voldgade, så myldrede det udenfor med faglige aktivister. Et kæmpe banner med teksten "Stop løndumping – kædeansvar nu!' flankeret af røde fagforeningsfaner og masser Stop dumping-skilte prydede indgangen til arbejdsgivernes hus.

Københavnske stilladsarbejdere gjorde deres til, at den faglige markering kunne både ses og høres, da de i lange rækker kom kørende til arbejdsgivernes domicil i deres lastbiler med hornene i bund.

Forhandlingerne i Forligsinstitutionen fortsætter, indtil der ligger et forlig, som 3F-medlemmerne skal stemme om. I sidste ende kan det ende med, at de skal stemme om en mæglingsskitse sammen med alle andre faggrupper på det private arbejdsmarked.

Byggeriet er den sidste af de tre store overenskomstområder i DA- og LO-regi, som endnu ikke har en aftale på plads. Dansk Industri (DI) og CO-Industri blev enige om en aftale for godt tre uger siden, og i lørdags kom så DI og 3F Transport i mål med en aftale på transportområdet.

 

06. mar. 2017 - 12:35   04. apr. 2017 - 15:39

OK 2017

noc@arbejderen.dk