25 Apr 2018  

KBH: Spredte skyer, regn, 6 °C

Arbejdermøder fem steder i landet i dag

I kølvandet på OK17

Arbejdermøder fem steder i landet i dag

I dag samles utilfredse arbejdere til stormøder fem steder i landet for at organisere modstanden mod arbejdsgivernes nyvundne ret til at diktere fem timers overarbejde om ugen.

I 3Fs byggegruppe stemte 77 procent af medlemmerne nej til de overenskomster, som de nu får trukket ned over hovedet. Det fik fredag en større gruppe arbejdere til at give udtryk for deres frustrationer foran forbundshuset i København.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

I Odense, Aarhus, Aalborg, Vejle og København samles utilfredse arbejdere i dag til stormøder for at organisere modstanden mod systematisk overarbejde.

Vi vil ikke finde os i, at arbejdsgiverne skal kunne diktere 42 timers arbejdsuge.
Daniel Skovhus, tømrer

Med de netop vedtagne overenskomster i hånden har arbejdsgiverne nemlig ret til at diktere fem timers overarbejde om ugen og bestemme, hvornår timerne skal afspadseres. 

Det er initiativet "Nej til 42 timer", der står bag stormøderne, og gruppen har opfordret til at diskutere på arbejdspladserne, hvad der nu bør gøres og sende en repræsentant afsted til det nærmeste møde.

– Vi vil ikke finde os i, at arbejdsgiverne skal kunne diktere 42 timers arbejdsuge i længere perioder. Det er blevet stemt igennem af andre faggrupper, og vi vil ikke have det trukket ned over hovedet, siger tømrer Daniel Skovhus om baggrunden for møderne.

"Skal vi knokle os ihjel?"

Han frygter, at perioder med 42 timers arbejdsuge vil øge risiko for ulykker og nedslidning.

– Faglærte og ufaglærte arbejdere lever fire år kortere end en akademiker. Middellevetiden er lavere end hos andre faggrupper. Vi er allerede i dag ramt af massive problemer med dårligt arbejdsmiljø, ulykker og arbejdsskader. At sætte arbejdstiden op til 42 timer vil blot forøge de problemer, siger Daniel Skovhus og fortsætter:

– Skrækscenariet er, at vi i fremtiden knokler endnu flere år end i dag, blot for at falde døde om kort inde i pensionsalderen. Politikerne mener jo, at vi skal arbejde til vi er over 70 år. At kombinere det med en 42 timers arbejdsuge er helt uacceptabelt. Det bliver vi nødt til at modsætte os.

Udbredt utilfredshed

Siden forligsmanden torsdag i sidste uge offentliggjorde udfaldet af urafstemningen om den samlede pakke af nye overenskomster på det private arbejdsmarked, har forskellige faggrupper vist deres utilfredshed med resultatet.

Allerede dagen efter nedlagde slagterierne på Tican og Danish Crown i Herning, Horsens og Blans arbejdet, fordi de ikke vil acceptere at have fået et resultat trukket ned over hovedet, som de selv har stemt markant nej til. På Tican endte strejken mandag morgen med en lokalaftale, som skal sikre de ansatte imod 42 timers tvunget overarbejde.

Fredagen blev også præget af utilfredse bygningsarbejdere, som demonstrerede foran 3F's hovedsæde i København. "I er ude af trit med medlemmerne", stod der på det store, sorte banner, som medlemmerne havde med.

25. apr. 2017 - 08:46   25. apr. 2017 - 10:02

Nej til 42 timer

as@arbejderen.dk