24 May 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

3F og koncertarrangør tegner overenskomst

Ordnede arbejdsforhold

3F og koncertarrangør tegner overenskomst

3F har tegnet overenskomst med Danmarks største koncertarrangør. Aftalen dækker personale ved arrangementer i Parken og Forum i København og Boxen i Herning.

Med en ny overenskomst er stagehands sikret ordnede forhold, når de slæber og gør klar til store koncerter.
FOTO: Pixabay.com
1 af 1

Når Depeche Mode senere på måneden spiller koncert i Telia Parken i København, så har kontrollører og såkaldte stagehands ordnede forhold. Det skriver Fagbladet 3F.

Branchen har været befolket af daglejere og løsarbejdere uden rettigheder. Nu kommer der styr på deres arbejdsforhold.
Bjarne Høpner, 3F København

3F og koncertarrangøren Live Nation har nemlig underskrevet overenskomst.

Bjarne Høpner, der er formand for 3F København betegner aftalen som lidt af et gennembrud.

– Et langt stykke hen af vejen har denne branche været befolket af daglejere og løsarbejdere uden rettigheder. Nu kommer der styr på deres arbejdsforhold, siger han.

Grundløn og styr på underleverandører

Aftalen omfatter det personale, der står for sikkerhed, kontrollører og de folk, der hjælper med scene, lys og lyd - også kaldet stagehands.

Alle sikres en grundløn på 150 kroner i timen. Oveni bliver der betalt for overarbejde, der indbetales til pension og til uddannelse. Ved aflysninger bliver der udbetalt pæne kompensationer og endelig indeholder overenskomsten en række tiltag mod social dumping ved brug af underleverandører.

Live Nation er blandt verdens største arrangører af koncerter, musicals og festivaler, og har stået bag flere koncerter i blandt andet Parken, Forum København og Royal Arena i Ørestaden. 

Tilfreds direktør

Også direktør i Live Nation Danmark Jesper Christensen er tilfreds med aftalen. Han roser 3F for at have forstået, at her er tale om en branche som er svær at sammenligne med andre.

– Vi har haft en rigtig god proces om disse aftaler. Det er mundet ud i et fint resultat, siger han og fortsætter:

– Mange af vores medarbejdere arbejder freelance, typisk ved siden af studier. Stort cadeau til 3F, der har god forståelse for, hvordan vores branche er skruet sammen.

Langt de fleste festivaler og større koncerter, som non-profit foreninger står bag, er baseret på og kan ikke gennemføres uden frivillig arbejdskraft. Et eksempel er Danmarks største festival -Roskilde Festival. 3F-overenskomsten giver mulighed for at de fortsat at benytte sig af frivillige.

Personalet i garderoben, baren og så videre, er typisk dækket af en overenskomst med det enkelte koncertsted og ikke Live Nation.

09. maj. 2017 - 09:17   10. maj. 2017 - 15:22

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk