27 May 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

19 millioner kroner i efterbetaling til metroarbejdere

Nu får de deres løn

19 millioner kroner i efterbetaling til metroarbejdere

120 ansatte på metrobyggeriet i København kan se frem til endelig at få den løn, som deres arbejdsgiver har snydt dem for siden 2014. Den lokale 3F-afdeling har indgået forlig om efterbetaling af 19 millioner kroner.

120 metroarbejdere, som har støbt betonloft og -gulve på de nye metrostationer, får nu endelig deres løn. Deres arbejdsgiver er efterbetaler i alt 19 millioner kroner.
FOTO: Søren Bidstrup / Scanpix
1 af 1

120 metroarbejdere kan se frem til 19 millioner kroner i efterbetaling af skyldig løn. Det står klart efter, at den københavnske fagforening 3F BJMF og den portugisiske metroentreprenør CNBT torsdag indgik forlig.

Uden det sammenhold, havde de aldrig fået deres manglende løn.
Jens Kirkegaard, 3F

– Alle skal have den løn, som de retmæssigt har krav på. Derfor er vi selvfølgelig glade for, at det er lykkedes os i 3F BJMF og metroarbejderne i CNBT, at få forhandlet en aftale om udbetaling af manglende løn, siger formanden for Byggegruppen i 3F BJMF, Jens Kirkegaard.

Sagen drejer sig om ansatte, der i perioden 2014 til 2016 har fået for lidt i løn i forhold til overenskomsten. Arbejderne har typisk fået løn for 37 timer, men arbejdet meget mere – ofte 55 timer om ugen.

Dobbelt bogføring

Officielt har de fået 127 kroner i timen, men i virkeligheden var timelønnen mindre, fordi den portugisiske arbejdsgiver førte et dobbelt bogholderi. Jens Kirkegaard kalder sagens afslutning for en sejr for metroarbejdernes sammenhold.

– Uden det sammenhold, havde de aldrig fået deres manglende løn.

Sagen blev opdaget, da to af de portugisiske arbejdere, der har støbt betonloft og -gulve på de nye metrostationer, kom til en fest i fagforeningen, hvor de fortalte, at de troede, at firmaet snød dem for danske børnepenge.

Men sagen endte altså i en sag om lønsnyd og munder nu ud i den næststørste bod, der er givet til et firma på metrobyggeriet i København. I 2014 fik den italienske metroentreprenør CIPA en rekordbøde på 22 millioner kroner.

Med CNBT's bod er det samlede beløb betalt i sager om lønsnyd på metrobyggeriet de seneste to et halvt år oppe på 60 millioner kroner.

08. sep. 2016 - 10:10   08. sep. 2016 - 16:13

Metrobyggeri

as@arbejderen.dk