21 Mar 2018  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Karen Helveg Petersens blog

Efter en lang økonomisk nedtur er aktiekurserne igen på himmelflugt. Det amerikanske indeks Dow Jones er det sidste år steget med en tredjedel. Nervøsitet er fremherskende.
Zimbabwe er et ekstremt eksempel på jordspørgsmålets alvor. Mugabes magtbase var småbønder og krigsveteraner. Da han mistede hærens støtte, var det forbi.
I halvgamle dage ville man ikke så åbent sigte på indvandrere med risiko for at blive sat i skammekrogen, hvis man ikke ramte plet.
Regeringen både forstærker og svækker de igangværende konjunkturer på én og samme tid. Lettelserne i toppen forstærker bolig- og finansbobler og lægger bunden til nye kriser.
Mainstream økonomer kalder den globale kapitalisme for markedsøkonomi, hvis enæggede tvilling er frihandel. De er dygtige til at indsamle et væld af data og foreslå den samme medicin til verdens problemer.
Den Internationale Valutafond, IMF, lader som om, den indtager en blød linje over for Grækenland, mens den i virkeligheden gør det vanskeligere for landet at få støtte,
Trump hylder den gammeldags nationaløkonomiske forestilling, at det der sælges over grænsen, produceres inden for den.
Arbejderne har ladet sig forføre af Trump via hans manøvre med at skyde skylden for kapitalismens rænkespil på staten. Da først udflytningen startede, kunne de svækkede fagforeninger ikke stille meget op.
Almindelige skatteborgere får alle indtægter registreret, men sådan er det ikke, når det gælder erhvervslivet og især dets transaktioner med udlandet.
Efter Brexit dukker nuancerne op. Hvad er det, der skal genforhandles? Hvordan vil for eksempel Storbritanniens forhold være til sine ekskolonier, de engelsktalende lande i Afrika, der får udviklingsbistand fra EU?

Sider

Abonnér på RSS - Karen Helveg Petersens blog