21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Hollandsk afstemning kan nedtrappe Ukraine-konflikten

Blogs

Sven-Erik Simonsen
Medlem af hovedbestyrelsen i Dansk-Cubansk Forening
Journalist og formand for Dansk-Cubansk Forening
Blogindlæg af Sven-Erik Simonsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 01. marts, 2016, 07:43:48

Hollandsk afstemning kan nedtrappe Ukraine-konflikten

I Bruxelles og i 27 af de 28 EU-lande bliver frihandelsaftalen med Ukraine kørt igennem uden nogen folkelig, demokratisk proces på trods af aftalens enorme vigtighed.

Aktive vælgere og en demokratisk paragraf i hollandsk lov, giver EU en mulighed for at nedtrappe konflikten i Ukraine og konfrontationen med Rusland. En teoretisk mulighed, og mere bliver det næppe ikke. For EU's demokratiske underskud står igen skræmmende klart i sagen om frihandelsaftalen med Ukraine.

I Vestens pres på Rusland spiller EU's frihandelsaftale med Ukraine en nøglerolle. 

I Bruxelles og i 27 af de 28 EU-lande bliver aftalen kørt igennem uden nogen folkelig, demokratisk proces på trods af aftalens vigtighed og situationen i Ukraine

Men den 6. april skal hollænderne stemme om aftalen, og det tegner til et nej. Det er klogt af de hollandske vælgere at søge en nedtoning af konflikten med Rusland, og man kan kun ønske et så klart nej, at aftalen bliver suspenderet, så ukrainerne ikke bliver tvunget til at vælge enten EU eller Rusland, men kan vælge fredeligt naboskab begge veje.

Det er åbenlyst, at EU's frihandelsaftale med det i øjeblikket toneangivende ukrainske oligarki og magteliten i Kijev, som er orienteret mod EU og USA, flår Ukraine midt over og smadrer landets historisk tætte økonomiske forbindelser med Rusland. Det er en katastrofe for den ukrainske befolkning. 

I Vestens fremtrængen mod øst og pres på Ruslands grænser spiller EU's frihandelsaftale med Ukraine en nøglerolle. Det var, da den tidligere præsident Viktor Janukovitj afviste at skrive under på aftalen med EU, at opstanden på Maidanpladsen eksploderede, og Janukovitj blev afsat ved et kup. Han var eksponent for den del af Ukraines oligarki, som ønskede at fastholde forbindelserne til Rusland.

Skridt, der kan nedtrappe Ukraine-konflikten er positive. Derfor vil et nej ved folkeafstemningen i Holland være velkommen.

Nyeste: Arbejde & Kapital

Nyeste: Idekamp

Nyeste: Kultur