21 Jun 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Brasilien er nøglen til to af USA's problemer

Blogs

Sven-Erik Simonsen
Medlem af hovedbestyrelsen i Dansk-Cubansk Forening
Journalist og formand for Dansk-Cubansk Forening
Blogindlæg af Sven-Erik Simonsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 30. marts, 2016, 15:24:16

Brasilien er nøglen til to af USA's problemer

Brasilien spiller en nøglerolle i både Latinamerikas venstrebølge og i BRIKS. For USA vil det være en kæmpemæssig sejr, hvis højrekræfterne i Brasilien vælter Dilma Rousseffs regering.

I mere end 10 år har den vestlige imperialisme med USA i centrum været udfordret af alliancer, som har potentialet til at rokke ved USA globale herredømme. Det er den såkaldte venstrebølge i Latinamerika og BRIKS, der samler landene Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

Hovedaktørerne er Brasiliens partier, retsvæsen, organisationer og medier. Men USA agerer i kulissen. 

Venstrebølgen har rejst folkene i Latinamerika til kamp for selvbestemmelse, social fremgang og antiimperialistisk enhed, som i stigende grad har lukket USA ud af en region fuld af værdifulde råstoffer og et kæmpe marked – det område, som USA i et århundrede behandlede og betragtede som "sin baggård".

BRIKS har taget en række skridt, der udfordrer dollarens magt. BRIKS har blandt andet oprettet en udviklingsbank, som ulande finder attraktiv i forhold til Verdensbanken og Valutafonden IMF, hvor USA og EU's stormagter bestemmer og stiller lånebetingelser. BRIKS – med sin enorme økonomiske, politiske og militære volumen samt halvdelen af Jordens befolkning(!) – svækker USA's geopolitiske styrke.

Brasilien spiller en nøglerolle i både Latinamerikas venstrebølge og i BRIKS. For USA vil det være en kæmpemæssig sejr, hvis højrekræfterne i Brasilien kan vælte Dilma Rousseffs regering og bane vejen for en højreorienteret regering (som i Argentina), der sætter alliancen med USA øverst.

>> LÆS OM BRASILIEN SOM DET SVAGESTE LED I BRIKS: Brasiliens Lula får international støtte

Derfor ser vi et drabeligt politisk angreb udfolde sig i Brasilien i disse måneder. Hovedaktørerne er Brasiliens højreorienterede partier, retsvæsen, organisationer og medier. Og USA agerer i kulissen. WikiLeaks-dokumenter fra 2009 har afsløret, at USA ønskede at få fjernet den daværende præsident Lula da Silva. Det er kun et spørgsmål om tid, før der afsløres nye eksempler på USA's støtte til det igangværende kupforsøg mod præsident Dilma Rousseff og hendes regering.

 

Nyeste: Arbejde & Kapital

Nyeste: Idekamp

Nyeste: Kultur