25 Apr 2018  

KBH: Spredte skyer, regn, 6 °C

Danmark med i endnu en forfejlet krig

Blogs

Nikolaj Villumsen
MF for Enhedslisten.
Født 1983 og BA i Historie. Medlem af Folketinget for Enhedslisten. Udenrigs- og beredskabsordfører. Næstformand i venstrefløjsgruppen ved Europarådets Parlamentariske Forsamling.
Blogindlæg af Nikolaj Villumsen
ons. 11. apr - 2018
ons. 08. nov - 2017
ons. 06. sep - 2017
ons. 31. maj - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 06. april, 2016, 07:42:38

Danmark med i endnu en forfejlet krig

Regeringen vil ikke oplyse hvilke grupper i Syrien, der nu skal have militærstøtte fra Danmark. I folketingsdebatten i fredags nægtede regeringen at besvare spørgsmål fra Enhedslisten.

I fredags førstebehandlede Folketinget regeringens forslag om at sende danske kampfly og specialstyrker til Syrien og Irak. Efter de seneste forfejlede krige virker det absurd, at regeringen endnu engang vil i krig. Ikke mindst er det grotesk, at regeringen ikke vil oplyse hvilke grupper, der skal have militærstøtte fra Danmark i Syrien. 

Regeringens forslag vil ikke svække Islamisk Stat.

Var det ikke for invasionen i Irak ville Islamisk Stat (IS) aldrig kunne have fået den styrke, de har i dag. I både Libyen og Afghanistan har IS i dag afdelinger. Vi bør lære af vores erfaringer. Ekstremisterne bliver styrket af vores krige og vores bomber. 

I den hidtidige danske krigsindsats mod IS i Irak har regeringen ikke ville udelukke at samarbejde med de brutale shia-militser, der styres fra Iran og begår grove overgreb på civilbefolkningen. Nu er spørgsmålet, hvilke grupper regeringen vil give militærstøtte i den komplicerede syriske borgerkrig. 

Krig er ingen løsning

I Syrien vil Danmark indgå i koalition med lande som Tyrkiet og Saudi Arabien, der støtter ekstreme islamistiske grupper. Vil den danske indsats også støtte disse grupper? Det kunne vi ikke få et svar på i debatten i Folketinget fredag. Udenrigsministeren oplyste, at den danske indsats vil støtte konkrete udvalgte grupper, men ville ikke sige, hvem disse grupper er. 

Vi kan ikke skabe en stabil og fredelig udvikling i Mellemøsten ved at støtte ekstreme islamister i Syrien. Vi kan ikke bekæmpe IS ved at give militær støtte til den undertrykkende regering i Bagdad og de iransk støttede shia-militser.

Invasionen i Irak banede vejen for en iransk styret regering i Bagdad og betød en eksklusion af landets kurdiske og sunnimuslimske befolkning. Denne undertrykkelse har banet vejen for IS. I Afghanistan støttede NATO-styrkerne sig op af brutale krigsherre og korrupte slyngler og styrkede derfor Taleban. I Libyen er der i dag kaos, fordi NATO brød FN’s mandat og undlod at afvæbnede de mange militser og sikre en politisk løsning.

Borgerkrigen i Syrien har langt hen ad vejen udviklet sig til en stedfortræder krig, hvor globale og regionale stormagter kæmper om indflydelse i fremtidens Mellemøsten. 

Mens Saudi Arabien forsøger at eksportere landets salafisme med kvindeundertrykkelse og brutale henrettelser, forsøger Tyrkiet for alt i verden at bekæmpe den kurdiske revolution. Vil regeringen spænde Danmark for disse reaktionære dagsordener? Det spørgsmål har regeringen indtil nu nægtet at besvare. 

Alternativ til bomber

Regeringens forslag vil ikke svække IS. I stedet bør Danmark støtte lokale sekulære kræfter, der vil kæmpe for demokrati. Derfor har Enhedslisten sammen med Alternativet fremlagt et alternativt udspil til dansk indsats i Syrien.

Danmark bør arbejde for, at det socialistiske kurdiske PYD-parti inkluderes i fredsforhandlingerne, og i stedet for at bruge penge på bomber bør vi hjælpe med at genopbygge byen Kobanê, hvor kurderne jagede IS på flugt, og andre ødelagte områder. Det vil styrke de lokale demokratiske kræfter og gøre det muligt for civilbefolkningen at undgå at flygte. 

Nyeste: Arbejde & Kapital

Nyeste: Idekamp

25. apr. 2018 - 08:54
25. apr. 2018 - 08:34
20. apr. 2018 - 08:52
20. apr. 2018 - 08:51
20. apr. 2018 - 08:50
20. apr. 2018 - 08:25
20. apr. 2018 - 08:18